Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gigiena_modul.docx
Скачиваний:
502
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
281.83 Кб
Скачать

56. Санітарне очищення населених місць, забезпечення збирання та вивезення твердих побутових відходів.

Санітарне очищення населеного пункту має бути плановим, регулярним, комунальним і не залежати від бажання окремих осіб або установ. Передбачає 3 етапи: 1) збирання і тимчасове зберігання твердих побутових відходів. 2) вивезення. 3) знешкоджування та утилізацію.

Тверді побутові відходи збирають у спеціальні сміттєзбирачі, розташовані на обладнаних майданчиках на території домоволодінь, а потім спецавтотранспортом за графіком вивозять до місця знешкоджування. Для вивезення сміття та інших твердих відходів використовують спеціальні машини – сміттєвози.

57. Санітарне очищення населених місць, методи знешкодження твердих побутових відходів.

За кінцевою метою методи знешкодження поділяють на :тилізаційні ( перероблення відходів на органічні добрива, біопаливо,виділення вторинної сировини )ліквідаційні ( поховання в землю, скдання в моря, спалювання без використання тепла ).

За технологічним принципом методи знешкоджування поділяють на:

біотермічні ( поля заорювання, удосконалені звалища, полігони складування, поля компостування, біокамери, заводи біотермічної переробки; у сільській місцевості – компостні купи, парники ).

Термічні ( сміттєспалювальні заводи без або з використанням теплової енергії, піроліз з одержанням горючого газу та нафто подібних мастил ).

Хімічні ( гідроліз ).

Механічні ( сепарація відходів з подальшою утилізацією, пресування в будівельні блоки ).

Змішані.

58. Основні джерела забруднення атмосферного повітря житлових та громадських приміщень.

Основні джерела забруднення повітря населених місць, виробничих приміщень:

викиди промислових підприємств, автотранспорту

пило-, газоутворення промислових підприємств

метеорологічні фактори ( вітри ) та тип поверхонь регіонів ( пилові бурі пустинних місць без зелені ).

Джерела забруднення повітря житлових приміщень, приміщень комунально-побутового призначення, громадських - продукти життєдіяльності організму людей, які виділяються шкірою та диханням ( продукти розкладення поту, шкірного сала, змертвілого епідермісу, інші продукти життєдіяльності, які виділяються у приміщення пропорційно кількості людей, терміну їх перебування у приміщенні та кількості вуглекислого газу, який накопичується у повітрі пропорційно перерахованим забруднювачам, а тому використовується як показник ступеня забруднення цими речовинами приміщення, як індикатор цих з

59.Основні забруднювачі повітря житлових приміщень, основні індикаторні показники ступеня забруднення приміщень.

Джерела забруднення повітря житлових приміщень – продукти життєдіяльності організму людей , які виділяються шкірою та дихання( продукти розкладання поту, шкірного сала, змертвілого епідермісу, інші продукти життєдіяльності, які виділяються у повітря приміщення пропорційно кількості людей, терміну їх перебування у приміщенні та кількості СО2, який накопичуєтьсяу пвітрі пропорційно перерахованим забруднювачам а тому використовується як показник ступеня забруднення цими речовинами приміщень( як індикатор цих забруднень). Через шкіру і дихання виділяється основному органічні продукти обміну речовин, для оцінки ступення забруднюванення визначають окислюваність повітря( вимірюють кількість атомарного кисню, необхідного для окислення органічних сполук в 1м3 повітря за допомогою титрованого розчину біхромату калію K2Cr2O7. ( чисте повітря якщо показник =4-6 мг!м3 кисню) в приміщеннях з дуже поганим сан. Станом може= 20 мг!м3.

60.Вплив різних концентрацій СО2 на організм людини, ГДК СО2 для побутових, громадських та виробничих приміщень. .

Концентрація СО2 збільшується пропорційно кількості людей і терміну їх перебування в приміщенні , але недосягає шкідливих для організму рівня, відображає ступінь забруднення повітря іншими продуктами життєдіяльності. І лише в замкнутих недостатньо вентильованих приміщеннях за рахунок бродіння горіння кількість СО2 може досягати концентрацій небезпечних для здоров»я. Концентрація СО2 2-2,5% не викликає помітних відхилень в самопочутті; до 4% - підвищення інтенсивності дихання, серцевої діяльності, зниження працездатності; При 5% - задишка підвищення серцевої діяльності, зниження працездатності. 6% -зниження розумової діяльності, головні болі, запаморочення: 7%- нездатність контролювати свої дії , втрату свідомості і навіть смерть. 10% викликає швидку, а 15-20% миттєву смерть через параліч дихання. Для визначення СО2 використовують методи Суботіна-нагорського з гідроксидом барію, Калмикова, інтерферометричний, портативний експресний метод Лунге –цеккендорфа ( Прохорова ).Граничнодопустима концентрація СО2 в житлових приміщеннях =0,07-0,1%, у виробничих до 1 – 1,5%

Соседние файлы в предмете Гигиена