Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gigiena_modul.docx
Скачиваний:
502
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
281.83 Кб
Скачать

26.Гігієнічна оцінка грунту за результатами фізико-хімічного аналізу грунту

Грунт – поверхневий шар літосфери, сформований після появи життя внаслідок дії клімату, рослинності та живих організмів. Складається з біотичної(грунтові мікроорганізми) і абіотичної ( мінеральні та органічні сполуки, органо-мінеральні комплекси, грунтову вологу, і повітря)

Показники:

1.Санітарно-фізичні – Механічний склад, коефіцієнт фільтрації, повітро-, вологопроникність,капілярність, вологоємність, загальна та гігроскопічна вологість

2.Фізико-хімічні – активна реакція( рН), ємність поглинання , сума поглинутих основ

3.показники хімічної безпеки: хімічні речовини природного і антропогенного походження: фоновий вміст валових та рухомих макро- і мікроелементів незабрудненноо грунту, залишкові кількості пестицидів, валовий вміст важких металівта миш»яку, вміст рухомих форм важких металів, вміст нафти та нафтопродуктів, вміст сірчаних сполук, вміст канцерогенний речовин. Проби відбираються «методом конверта». Грунт чистий якшо вміст О2= 19,75-20,3, а СО2 = 0,38-0,8.

Задачі

20.Визначення запиленості повітря та гігієнічна оцінка результатів вимірювання запиленості атмосферного повітря і повітря приміщень різного призначення.

Запиленість повітря визначають за аспіраційно-ваговим і аспіраційно-лічильним методом.

Аспіраційно-ваговий полягає в протягуванні певного об’єму повітря за допомогою електроаспіратора Мігунова через аерозольний фільтр АФА-18 з нетканого синтетичного фільтрувального полотна Петрянова,закріпленого в спеціальному лійкоподібному алонжі. Фільтр зважують на аналітичних терезах до і після аспірації повітря. Тривалість відбору залежить від ступеня запиленості повітряного середовища,швидкості аспірації повітря при відборі проб і визначається за формулою: Т= а*100/С*W (Т-час аспірації,а-мінімальна необхідна наважка пилу на фільтрі,С-ГДК досліджуваного пилу, W- швидкість аспірації повітря). Розрахунок концентрації пилу : С=(q₂-q₁)*1000/V₀ (С-концентрація пилу, q₁-маса фільтра до аспірації, q₂-маса фільтра після аспірації, V₀- об’єм повітря приведений до нормальних умов).

Аспіраційно-лічильний метод:фільтри АФА накладають фільтруючою поверхнею на предметне скло і тримають кілька хвилин над парами ацетону до розплавлення тканин фільтра до прозорої плівки,в якій під мікроскопом добре видно фіксовані пилові частинки. Отримані препарати досліджують під мікроскопом за допомогою окулярного мікрометра,який являє собою лінійку нанесену на кругле скло з діаметром,що дорівнює внутрішньому діаметрові окуляра мікроскопа.

21.Гігієнічна оцінка питної води за даними лабораторного аналізу.

Аналіз води складається з 7 етапів:

1-й етап-встановлюється тип вимог до якості води: вимоги до якості питної водопровідної води при централізованому господарсько-питному водопостачанні. Вода має бути доброякісною і відповідати показникам стандарту.

2-й етап-визначають завдання:зробити висновок про якість питної водопровідної води,встановити причину виникнення карієсу у населення,з’ясувати причину випадкового масового інфекційного захворювання .

3-й етап – визначають програму та об’єм лабораторних досліджень. Для висновку про якість питної водопровідної води згідно з ГОСТ 2874-82 мають бути дослідження фізико-органолептичні та санітарно-мікробіологічні показники.

4-й етап – перевіряють повноту поданих матеріалів і терміни виконання досліджень. Бактеріологічні дослідження мають бути проведені протягом 2 годин після відбору проби,фізико-хімічний аналіз протягом 4 годин після взяття проби.

5-й етап – аналізують дані санітарного обстеження і роблять попередні висновки:чи є підозри що вода забруднена,неякісна,епідемічно небезпечна.

6-й етап – аналізують дані лабораторного дослідження води за кожною групою показників у такій послідовності:фізико-органолептичні,хіміко-органолептичні,показники нешкідливості за хімічним складом,санітарно-мікробіологічні і санітарно-хімічні показники епідемічної безпечності.

7-й етап – лікар робить загальний висновок про якість води відповідно до завдання і при необхідності дає рекомендації щодо поліпшення її якості.

Соседние файлы в предмете Гигиена