Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
403.97 Кб
Скачать

4. Формування особистості по р. Оуену

Прочитайте, законспектуйте основні положення

Робер Оуен (1771-1858) народився в сім'ї ремісника в Англії. Його освіта була обмежено школою, яку він закінчив на восьмому році життя. Потім впродовж двох років він виконував обов'язки помічника шкільного вчителя. З 10 років, почав самостійне життя. Оуен завдяки своїй енергії і силі розуму, зумів пробитися в житті, доповнивши свою освіту читанням книг і роздумами. У віці 20 років він почав управляти одній з великих паперопрядильных фабрик Манчестера, пізніше, в 1800р. став на чолі Нью-Ленаркської фабрики в Шотландії, де серед робочих панувало пияцтво, розгул, крадіжки. Оуен був упевнений, що людина є продукт обставин, і прагнув створити для працівників задовільні умови життя, навчити їх «раціонально» мислити, а також виховувати в такому дусі і підростаюче покоління.

Після того, як в 1814р. Оуен видав працю «Новий погляд на суспільство, чи досліди про утворення характеру», в 1816р. був відкритий «Новий інститут». У 1819р. був прийнятий законопроект про заборону роботи дітей на фабриках до 10 літнього віку. Активні виступи Оуена проти приватної власності, існуючу форму браку і релігії привели до того, що від нього відмовилися його друзі і покровителі. Оуен вирішив перенести свою пропаганду в США, де мав намір створити показову комуністичну общину, щоб дослідно довести всі переваги і вигоди рекомендованого ним пристрою.

Придбавши в штаті Індіана будинок в 1825р., Оуен організував общину «Нова гармонія» на соціалістичних, а потім на комуністичних основах. Згідно конституції общини власність проголошувалася суспільною, встановлювалася загальна праця, у відповідності і розподілилися його продукти. Проте цей експеримент виявився невдалим.

Оуен повернувся до Англії в 1828р. у цей період часу він виявляє там наростаючий кооперативний рух (у вигляді виробничих і споживчих кооперативів). Це було результатом практичної діяльності його послідовників, він включився в цей рух. У 30-х роках замислює створення єдиного загального союзу трейд'юніоністів, сподіваючись через нього здійснити перехід до нового пристрою. Його пропаганда мала грандіозний, але короткочасний успіх: створений «Великий національний союз професій» швидко розпався. Оуен створив новий досвід створення комуністичного села Гармоні-Холл (1839), де відкрив школу, яка базувалася на принципах, які були розроблені Оуеном в роботі «Новий погляд.». Основним рушієм людських вчинків тут визначається прагнення на щастя. Засобом для досягнення цієї мети є знання, які люди отримують завдяки своїй природі, здібностям «сприймати, повідомляти і порівнювати ідеї». Ця здібність і складає розум людини. Проте процес створення людського характеру, на думку Оуена і французьких матеріалістів, визначається середовищем. Саме від середи залежить формування характеру людини. Тому велике значення у формуванні характеру він відводив вихованню.

Оуен указував, що виховання раціональної людини необхідно забезпечити достатніми умовами для того, щоб ця організація була необхідним чином розвинена. Серед них він виділяв виховання в дитині суспільних відчуттів до ближньому і всьому людству, всебічне пізнання самого себе, пізнання суспільства і природи на основі фактів, здорове чергування фізичних і розумових занять, регулярні вправи на відкритому повітрі.

Під вихованням Оуен розумів культивування і вдосконалення здібностей людської природи за допомогою всіх обставин, включаючи і осіб, які оточують індивіда, починаючи від його появи в утробі матери і до його смерті. Виходячи з ідей французьких матеріалістів про збіг особового інтересу з суспільним і про формування характеру середовищем, Оуен прийшов до висновку про необхідність створення умов, при яких особистий інтерес індивіда співпадав би суспільним інтересом.

Таким чином, можна виділити два періоди в діяльності Оуена – період Нью-Ленаркський і соціалістичний. Третій період включає роки, коли педагог і його послідовники проводили систематичну пропаганду своїх ідей серед широких робочих мас, засновуючи робочі інститути, будинки науки, видаючи відповідну літературу.

Діяльність Оуена в Нью-Ленарку, можна вважати і филантропічно- реформаторською.

Підводячи підсумок, можна виділити такі основні принципи системи виховання та навчання Р. Оуена цього періоду: 1) виховання і освіта повинні бути направлені на формування раціонального характеру; 2) характер дитини починає з'являтися і головним чином створюватися в перші 2-3 року життя; 3) у дитини в колективі може бути створений будь-який характер; 4) дитину в ранньому віці необхідно вилучати з сімейної обстановки; 5) йому необхідно з перших років життя щепити правила альтруїзму на основі вчення про створення характеру; 6) гра повинна стати одним з основних освітньо-виховних методів; 7) всі види покарань і заохочень повинні бути виключені з системи; 8) не повинно існувати твердо встановлених годин навчань в класних кімнатах школи; 9) вчитель повинен чергувати фізичні і розумові вправи; 10) з'єднання навчання з продуктивною працею; 11) необхідно додавати велику увагу науці як освітньому і виховному способу.

Питання для самоконтролю

  1. Поясніть теорію і методику початкового навчання Й. Песталоцці.

  2. Зробить порівняльний аналіз змісту і методики навчання Й. Песталоцці, Ф. Дістервега, Й. Гербарта.

  3. Засновником якої педагогіки прийнято вважати Й. Гербарна?

  4. В чому бачив завдання навчання Дістервег?

  5. В чому суть ідеї поєднання навчання з продуктивною працею Р. Оеуна?

  6. Розкрійте зміст основних етапів навчального процесу за Ф. Дестервегом.

Резюме

1. Центом виховання за Й. Песталоцці є формування людини, її морального обличчя, дійової любові до людей. Й. Песталоцці обґрунтував проблему поєднання продуктивної праці з навчанням і розглядав трудове виховання в взаємозв’язку з моральним. Він стверджував, що в основі всякого знання лежать його елементи. Важливо відібрати найпростіші, з яких може почати навчання кожна мати-селянка.

2. Ціллю виховання за Дістервегом є підготовка гуманних і свідомих людей. Виховання любові до всього людства і до всього народу, на його думку, має бути головним завданням виховання дітей та молоді. Головним завданням навчання, за Дістервегом, є збудження пізнавальних нахилів вихованця, щоб вони розвивалися у засвоєні і пошуках істини. Дістервег виділив три ступені розвитку дітей: ступень відчуття, ступень раціонального пізнання, ступень самодіяльності.

3. Мету виховання Гербарт бачив в формуванні доброчесних людей, які вміють пристосовуватися до існуючого суспільно-політичного ладу і підкорятися йому. Він спробував структурувати педагогіку як науку. Навчання за Гербартом повинно ґрунтуватися на багатосторонності інтересів, які спираються на досвід, котрий розуміється ним як ознайомлення з навколишніми предметами і стосунками з людьми. Гербарт виділяє натуралістичний і історичний інтереси.

4. Р. Оуен відкрив школу яка базувалася на поєднанні навчання з продуктивною працею. Ціллю виховання Р. Оуен вважав виховання раціональної людини, під вихованням він розумів культивування і вправлення здібностей природи людини за допомогою всіх обставин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]