Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
403.97 Кб
Скачать

4. Культура епохи європейського Відродження. «Будинок радості» Вітторино да Фельтре

Прочитайте уважно, сформулюйте для себе матеріал у вигляді тезисів

У історії держав Центральної і Західної Європи значне місце займає епоха Відродження. Це перехід від середньовічної культури до культури нового часу. Епоха Відродження – це в Італії XIV-XVIст., у інших державах – кінець XV – початок XVII століття. характерними особливостями цієї епохи були поява в середині феодального суспільства зачатків капіталістичного способу виробництва, розвиток мануфактури і торгівлі, зростання міст і зародження нового класу – буржуазії. Замість середньовічного аскетизму в цю епоху центральне місце займає відроджений античний ідеал діяльної, гармонійно розвиненої людини. Розвиваються такі науки, як математика, астрономія, механіка, географія, природознавство; виникає книгодрукування.

Ідейна течія, яка протиставила теології світську науку, проголосила ідеал життєрадісної людини, сильної тілом і духом, отримала назву гуманізм. Гуманісти на перше місце ставили культ людини і боролися проти релігійного світогляду, який закріпачував людину.

Гуманізм епохи Відродження відображався як у поглядах на виховання, так і в організації практичної роботи школи. Гуманістична педагогіка характеризувалася пошаною до дітей, протестом проти фізичних покарань, прагненням до удосконалення здібностей дітей. У школах значну увагу приділяли естетичному вихованню, вивченню латинської і грецької мов, а також математики, астрономії, механіки, правознавства, географії, літератури, мистецтва.

Одним з яскравих представників епохи Відродження був Вітторино да Фельтре (1378-1446). У 1424г. він відкрив при дворі герцога Мантуанського школу, в якій навчалися діти герцога і його наближених, а також діти бідних батьків, які утримувалися за рахунок Вітторино да Фельтре. Ця школа знаходилася на березі озера, кімнати в ній були світлими, просторими. Школа ця отримала назву «Будинок радості». Самою назвою Вітторино да Фельтре підкреслював відмінність своєї школи від середньовічної аскетичної школи. Велика увага приділялася фізичному вихованню: діти займалися верховою їздою, плаванням, гімнастикою, фехтуванням. Тілесні покарання допускалися тільки за антиморальні дії вихованців. Вивчалися стародавні мови:, римська і грецька література. Діти вивчали математику, у викладені якої мали місце наочні посібники і практичні роботи. Школа Віттторино да Фельтре користувалася популярністю, вона була зразком створення нових гуманістичних шкіл в різних країнах Західної Європи, а самого засновника школи називали «першим шкільним вчителем нового типу».

  1. Педагогічні ідеї Томаса Мора і Томазо Кампанелли

Уважно прочитати, законспектувати основні положення

Думка про виховання молодого покоління в процесі трудової діяльності була вперше викладена англійським гуманістом Томасом Мором (1478-1535). Він був англійським письменником утопічного соціалізму. У роботі «Золота книга про кращих людей і про новий острів» «Утопія» він змалював картину ідеального суспільного устрою, де була відсутня приватна власність, панувала загальна організація виробництва і розділення. У намальованій картині Т. Мором держава піклується про освіту і виховання своїх громадян. Навчання є загальним для всіх дітей обох статей, ведеться на рідній мові.

Разом з елементарною освітою учням утопічної теорії давалися також знання музики, діалектики, науки числа і вимірювання, астрономії. Молодь виховувалася у дусі гуманістичної моралі, фізичного виховання, підготовки до трудової діяльності. Землеробство вивчалося теоретично в школі і практично на полях. Люди, які займалися наукою, звільнялися від фізичної праці, а ті, хто не виправдовував покладених надій, повертався до землеробства і ремесел. Все доросле населення Утопії може на дозвіллі займатися наукою і мистецтвом в спеціально відведених для цього місцях.

Т. Мор проголошує принцип загального навчання, рівноправної освіти для обох статей, висловлює думку про організацію самоосвіти, додає велику роль праці у вихованні дітей, вперше висловлює думку про зменшення зіставлення між фізичною і розумовою діяльністю.

Ще одним представником утопічного соціалізму був італійський мислитель Томазо Кампанелла (1568-1639). У роботі «Республіка Сонця» або «Місто Сонця» він показав ідеальний суспільний пристрій, при якому люди живуть на основі повної політичної і економічної рівності. Приватна власність і гроші відсутні. Всі члени суспільства зобов'язані займатися сільськогосподарською і ремісництвом працею не більше чотирьох годин на добу. Найбільш здатні займаються наукою і мистецтвом. Готуючись до трудової діяльності, діти спочатку відвідують різні майстерні, а потім залучаються до цивільної праці. Навчання починається з двох років, в цей час використовуються наочні методи навчання. Стіни «Міста Сонця» розписані картинами, на яких зображено різні області знань і ремесел. Гуляючи зі своїми наставниками біля стін, маленькі діти засвоюють алфавіт і вчаться говорити, потім, граючи, оволодівають учбовими предметами. На восьмому році життя діти залучаються до активного і свідомого навчання. Виховним керівником держави є учений Сонце (метафізик), його помічником – Мон (могутність), Син (мудрість), Мор (любов).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]