Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_1.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
403.97 Кб
Скачать

3. Класно-урочна система і принципи навчання я.А. Коменського

Законспектуйте основні положення

У «Великій дидактиці» Я. Коменський не тільки розробив чітку систему навчання і виховання, але і розкрив суть основних її принципів, таких, як: наочність, свідомість та активність, послідовність та систематичність знань, тверде оволодіння знаннями та уміннями. Керуючись відчуттями як основою пізнання, учений головним в навчанні визначив принцип наочності.

У історії педагогіки відомо багато форм організації навчально-виховного процесу. Необхідно позначити, що поняття «урок» в даній системі з'явилося значно пізніше. На ранніх етапах організації навчання панувала індивідуальна форма навчання. Така форма навчання проіснувала до XVIII століття, а в деяких країнах і до ХІХ століття. Я. Коменський детально вивчив досвід навчання по урочній системі, а також дав теоретичне обґрунтування її основних положень. Тому в історії педагогічної думки він вважається основоположником класно-урочної системи.

Я. Коменський гостро критикував індивідуальний метод, що існував в той період, як єдину форму навчання в школі. Він вважав катастрофічним для дітей положення, коли навчання в школі продовжувалося «зі сходу сонця і до заходу». У роботі «Закони добре організованої школи» він визначив основні правила організації навчання, які не втратили свого значення і по теперішній час.

У системі Я. Коменського достатньо чітко простежується принцип демократизму: спільного навчання хлопчиків і дівчаток (школа рідної мови), бідних і багатих; в самій організації процесу навчання. Класно-урочна система передбачає:

- не змінний состав учнів одного віку;

- проведення занять в точно визначений час по розкладу;

- одночасну роботу вчителя зі всім класом по одному предмету.

Заняття необхідно проводити кожен день по 4-6 часів, після кожного часу перерва. Йому також належить виділення в учбовому процесі чвертей, обґрунтування уроку, як основної форми навчання.

Щодо підручників того часу Коменський стверджував, що вони не відповідають педагогічній системі ні змістом, ні з методичного боку. Його підручники містять багатий учбовий матеріал, в них містяться цікавий вправи для засвоєння граматики, відомості по природознавству. Найбільшою популярністю серед вчителів і учнів користувалися «Видимий мир в малюнках» і «Відкриті двері до мов і всіх наук».

«Видимий світ в малюнках» - це свого роду ілюстрована дитяча енциклопедія первісних знань. Вона містить 150 коротких статей, ілюстрованих малюнками. Книга містить дані про природу, діяльність людини, суспільне життя. У цьому підручнику Я. Коменський першим серед педагогів проявив турботу про те, щоб діти одночасно пізнавали слова і речі. Істотно, що всі короткі статті для дітей не тільки проілюстровані, але і чітко систематизовані. Дитяче пізнання учений починає із знайомства з рослинним і тваринним світом. Завершує ж цей процес він дитячим знайомством з тодішнім світом професій, ремеслами і суспільним життям. Інтересним є той факт, що «Orbis pyctus» використовувався батьками, вчителями Західної Європи впродовж 250 років. Високо оцінив цю працю в ХІХ столітті великий педагог К.Д. Ушинський.

У важкий період втрати національної незалежності чеського народу Коменський прагнув допомогти своїй вітчизні шляхом полегшення системи навчання і виховання молоді. Темою його книги «Материнська школа» стало виховання дітей в сім'ї. Він видає також ряд книг, по яких діти черпали знання, це «Новий метод мов», в якому педагог застосував до конкретної методики вивчення загальнопедагогічні принципи і узагальнив три найважливіші положення паралельного вивчення речей і слів, зробив навчання строго послідовним, проголосив перехід від легкого до важкого в навчанні. Були видані книги «Фізика», «Астрономія», «Школа-гра», а також 8 шкільних п'єс, де Коменський широко використовував метод драматизації учбового матеріалу. Окремо вийшла збірка робіт видатного ученого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]