Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика загартування сонцем.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Методика загартування сонцем, повітрям і водою

Підготовила:

Студентка 31 ПО

Мантуліна Ксенія

Стаханов

2012

План

1.Принципи гартування організму

2. Головна мета гартування

3.Принципи гартування

4. Фізіологічний механізм гартування

5.Гартування повітрям

6. Гартування сонцем

7. Гартування водою

Література:

1. Артюхова Ю. Як загартувати свій організм, Мінськ, 1999 2. Іванченко. Р. таємниці російської закала, Москва, 1991 3. Ильинич В. І. Фізична культура студента, Харків, 2000 4. Лаптєв А. П. Закаливайтесь на здоров'я, Київ, 1991

Принципи гартування організму

Велике значення для збереження і зміцнення здоров'я, нормального розвитку організму і високої продуктивності праці мають систематичні фізичні вправи, що проводяться у формі занять гімнастикою, спортивних ігор на відкритому повітрі, екскурсій, прогулянок, туристських походів, катання на лижах, ковзанах і т.п.

Головна мета гартування — привчити організм до різких коливань температури, підвищити його стійкість до інфекцій, виробити несприйнятливість до захворювань, зокрема простудним.

Засновано гартування на двох принципах.

Перший з них — тренування, що полягає в систематично повторюваних за певною програмою роздратуваннях.

Другий принцип полягає в поступовому посиленні інтенсивності і збільшенні тривалості роздратувань.

В чому полягає фізіологічний механізм гартування? Відомо, що вирішальне значення для здоров'я людини має нервова система, забезпечуючий зв'язок між організмом і навколишнім середовищем і регулююча всі сторони життєдіяльності останнього. Роздратування, джерелом яких є середовище, сприймаються органами чуття (зором, слухом, нюхом, смаком, дотиком) і передаються в клітки центральної нервової системи. Виникаючі в клітках збудження дають імпульс до діяльності органів тіла. На дію тих або інших подразників організм відповідає закономірними реакціями.

Пристосування організму до середовища здійснюється шляхом утворення придбаних, інакше — умовних рефлексів. Якнайповніше урівноваження організму і середовища досягається тоді, коли умовні рефлекси приєднуються до природжених — безумовним. Виробляючи потрібні умовні рефлекси дією на організм ззовні, ми можемо добитися удосконалення його функцій в потрібному нам напрямі.

Виховуючи цілеспрямованими діями здатність організму швидко і безвідмовно мобілізувати свої захисні сили у разі потреби, слід пям'ятати, що будь-які впливи, пригноблюючі діяльність центральної нервової системи, ослабляють цю здатність. І навпаки: впливи, що усилюють корисну для організму діяльність нервової системи, збільшують його захисні сили.

Сміх, радість, бадьорий настрій — не тільки показники здоров'я, але у відомому значенні — і справжні його творці.

Людина загартована — завжди здоровий. Тому гартування як неодмінна частина фізичного виховання проводиться в дитячих яслах, садах, школах, на підприємствах, в армії і т.д.

Слід пям'ятати також, що успіх забезпечений, якщо заходи по гартуванню застосовуються систематично, безперервно, протягом багатьох літ. Перерви в гартуванні знижують і навіть зводять нанівець вироблену стійкість організму.

І ще одна порада: перш ніж приступити до гартування, перевірте стан свого здоров'я у лікаря. Особам, страждаючим хронічними захворюваннями, лікар підкаже методику проведення гартуючих процедур.

Отже, найважливішими чинниками гартування є повітря, сонце і вода.