Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика загартування сонцем.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Гартування повітрям

Дія повітря на людський організм залежить від його хімічного складу, температури, фізичних властивостей, присутність домішок. Повітря впливає безпосередньо на шкіру, а через неї — на всю нервову систему людини.

Гартування повітрям підвищує пристосовність організму до різких змін температури і вогкості атмосфери, що впливають на тепловіддачу тіла.

Як здійснюється регуляція віддачі тілом тепла? (Йдеться про так звану фізичну теплорегуляцію. Від неї відрізняють, хімічну, яка здійснюється через обмін речовин).

Від непотрібної втрати тепла організм захищається, регулюючи кількість крові, що притікає до шкіри. В холод шкірні кровоносні судини — капіляри звужують, від цього прилив крові до шкіри зменшується, віддача тепла в оточуючий повітря знижується. В жарі шкірні судини розширяються, притока крові збільшується, і в результаті зростає тепловіддача. Звуженням і розширенням шкірних судин «керує» центральна нервова система через посредство спеціальних механізмів, у тому числі судинозвужувальних і судинорозширювальних нервів.

Виділення поту під час жари ще більше усилює віддачу тепла в оточуючий повітря і запобігає перегрівання організму. Організм, що добре пристосувався, не втрачає дуже багато тепла на холоді, при вітрі, в сиру погоду і, навпаки, легко віддає надмірне тепло. До деякої міри організм кожного з нас володіє цією здатністю, потрібно лише її удосконалити. Спостереження показують, що частіше застуджуються якраз ті люди, які дуже тепло одягаються, бояться свіже повітря, відкриту кватирку, не привчені до прохолоди. Пояснити це дуже легко: їх нетренована нервова система не встигає регулювати і врівноважувати виробництво і витрачання тепла. Звідси перегрівши або переохолодження організму — і як його слідство простуда.

Можна говорити і про іншу негативну сторону відсутності гарту: у людей тренованих холодне повітря «втомлені сили бадьорить», нетренованих холод робить пасивними, млявими, малорухливими, вся життєдіяльність організму у них знижується. Гартування повітрям доступно для всіх, його можна проводити протягом круглого року. Ефективність гартування залежить від інтенсивності термічних подразників. Це значить, що чим прохолодніше навколишнє повітря і ніж продолжительнее процедура, тим сильніше її гартуюча дія і тим більше помітні зміни відбуваються в організмі. Це значить також і те, що в початковий період гартування роздратування повинні бути короткочасними і мало інтенсивними, а потім, в процесі тренування, їх інтенсивність і тривалість необхідно потроху збільшувати. Починати підготовку потрібно з настанням весняного тепла, поступово, протягом однієї-двох тижнів, привчаючи шкіру до зміни температур

Є багато способів гартування повітрям: сон при відкритих вікнах (а взимку — при напіввідкритих кватирках), зимові види спорту (ковзани, лижі, катання на санях), повітряні ванни і ін.

Поговоримо про повітряні ванни як одному з найм'якших і обережних способів гартування. Їх приймають, знявши одяг, на відкритому повітрі, в тіні, або ж в приміщенні, куди забезпечений вільний доступ свіжого повітря. Ванни слід поєднувати з рухом (фізичні вправи, уранішня гімнастика, ходьба, ігри), з водними процедурами.

Починати повітряні ванни рекомендується при температурі не нижче 20°С, в тиху погоду; у жодному випадку шкіра не повинна бути охолоджений ще до початку процедури. Надалі температура повітря повинна поступово знижуватися. В перший день повітряна ванна триває 10 мін. Щодня тривалість прийому можна збільшувати в середньому на 10 мін., з часом довівши її до декількох годин. Робиться це з урахуванням індивідуальних особливостей тренується. При почастішанні пульсу і дихання повітряні ванни слід припиняти, а при перших ознаках охолоджування — приступати до виконання фізичних вправ і якийсь час знаходитися в русі.

Взимку повітряні ванни приймають в кімнаті, відкривши кватирку (фрамугу). Якщо при цьому відчувають холод або озноб, слід зробити декілька енергійних рухів, розтерти шкіру від периферії до центру або, припинивши процедуру, одягнутися.

Повітряні ванни порушують апарат теплорегуляції, позитивно впливають на всю діяльність шкіри, на серцево-судинну і дихальну системи, органи травлення і ін., надають благотворну дію на психіку людини. Бувати можливо більше не свіжому повітрі — вже саме по собі корисно для здоров'я. Прогулянки в будь-яку погоду повинні стати неодмінною частиною режиму дня кожної людини.