Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика загартування сонцем.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Гартування водою

Це один з найсильніших засобів зміцнення здоров'я, оскільки вода в 28 разів сильніше поглинає тепло з шкірних покривів тіла, ніж повітря. При гартуванні водою потрібно забезпечити поступовий перехід від слабих подразників до сильних: починати з обтирань, а потім вже переходити до обливання, душ, купання.

Найлегший і доступний спосіб гартуватися водою — обтирання. Починають звичайно з часткового обтирання тіла — шиї, рук, а з часом переходять до обтирання і верхньої половини тулуба — мокрим рушником, губкою або змоченої у воді рукою.

Мало загартовані люди проробляють це таким чином: спочатку обтирають ліву руку, потім розтирають її рушником; після цього так само поступають з правою рукою, потім грудьми, спиною, ногами. Надалі обтирають водою все тіло, а потім розтирають його сухим рушником, поки шкіра не почервоніє і не з'явиться відчуття тепла. Розтирати тіло треба по ходу кровоносних судин (від грона руки до плеча, від стопи до стегна, живіт і груди розтирають круговими рухами справа наліво). Температура води повинна бути вищою 30°С при температурі повітря не нижче 20°С. При доброму самопочутті, поступово знижуючи температуру води на 1°С, доводять її врешті-решт до температури водопровідної води (12°С).

Під впливом водної процедури судини спочатку звужуються, шкіра блідне, в цей час кров переміщається до внутрішніх органів. Потім в організмі відбувається ряд складних реакцій: активізується діяльність нервової і серцево-судинної систем, швидшає обмін речовин і т.д. Судини шкіри розширяються, в них переходить кров з внутрішніх органів, тіло червоніє, людина переживає відчуття тепла.

Якщо під час холодної водної процедури наголошується озноб — йому супроводить «гусяча шкіра» — слід негайно припинити обтирання і гарненько розтерти тіло.

Не слід охолоджуватися перед водною процедурою, як не потрібно і проводити її розігрітим. Найкращий час для гартування водою — після уранішньої гімнастики, перед сніданком.

Обливання водою рекомендується починати після обтирань протягом місяця. Обливаються з відра, миски або глека. Тривалість обливання — не більше 1 мін. Температура води викачала — не нижче 30°С з подальшим поступовим її зниженням до 20-15°С.

Достатньо підготовленим людям можна користуватися душем, цим найефективнішим подразником при гартуванні водою. Спочатку температура води повинна бути рівний 36°С, потім її поступово знижують до 20-15°С. Тривалість процедури 1-3 мін. Влітку прекрасні результати дає купання в штучному плавальному басейні або в природному водоймищі — в річці, озері, ставку, море в дні, коли температури повітря і води наближаються до 20°С. Кращий час для купання — 8 година. ранки і 6 година. вечори.

Починати купання необхідно з нетривалих занурень у воду на 1-2 мін., поступово збільшуючи час перебування у воді до 10-15 мін. і більш. Занурюватися у воду слід відразу. Під час купання треба весь час бути в русі (плавати). Не можна залишатися у воді до того, що синить губ, до ознобу або появи «гусячої шкіри». Купатися можна один-два разу на день, краще зовсім без одягу.

Не рекомендується купатися після заходу сонця, а також до закінчення 1,5-2 година. після їди. Краще всього купатися у воді, освітленій сонцем.

Купання, особливо в морі, укріплює нервову систему. Розчинені в морській воді солі позитивно впливають на шкіру, загартовують її, підвищують загальний тонус. Плавання покращує обмін речовин в організмі, кровообіг і лимфообразование в шкірі.

Загальновідомо, що охолоджування ніг (ходьба босоніж по холодній підлозі, ходьба в мокрому взутті) у незагартованих людей часто приводить до простудних захворювань. Щоб запобігти їм, потрібно проводити спеціальні процедури для гартування ніг. Дуже корисно щодня обмивати ноги водою. Спочатку слід обмежитися обтиранням ніг вологим рушником з поступовим переходом до щоденного обмивання ступень ніг, а потім і до повного їх занурення у воду. Робити це необхідно протягом всього року. Якнайкращий час — перед сном. Спочатку вода повинна бути індиферентної температури, що не дає ні відчуття тепла, ні відчуття холоду, тобто приблизно біля 30°С. Потім її можна поступово знизити (на 1°С через день) до 12°С. Тривалість процедури 1-2 мін. Після обмивання потрібно ретельно витерти ступні і між пальцями, а потім розтерти шкіру руками до почервоніння і появи відчуття тепла.

Гартування нижніх кінцівок значно підвищує стійкість слизистої оболонки носоглотки проти переохолодження. Одним з ефективних способів гартування є чергування теплих і холодних процедур. Але дозволяється їм користуватися тільки здоровим людям середнього віку.

Купатися в крижаній воді можуть тільки люди виключно загартовані, відмінного здоров'я і лише після тривалого спеціального тренування під контролем лікаря. Регулярне гартування повітрям, сонцем і водою допомагає зберегти здоров'я, підвищити опірність організму несприятливим чинникам навколишнього середовища і тим самим уникнути багатьох хвороб, кінець кінцем — продовжити життя.