Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_po_filosofii.doc
Скачиваний:
489
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1 Mб
Скачать

1.Світогляд, його структура

Світогляд - необхідна складова людської свідомості, пізнання. Різнорідні знання, переконання, думки, відчуття, прагнення, надії, з'єднуючись в світогляді, предстають як більш менш цілісне розуміння людьми миру і самих себе. - це сукупність поглядів та уявлень людини про світ, які визначають її ставлення до різноманітних явищ дійсності, життєву позицію та ціннісні орієнтації.

Світогляд - це складне, синтетичне, інтегральне утворення суспільної і індивідуальної свідомості. Істотне значення для його характеристики має пропорційну присутність різних компонентів - знань, переконань, вірувань, настроїв, прагнень, надій, цінностей, норм, ідеалів і т.д.

У своїй основі світогляд має таку структуру: світовідчуття(емоційно-психологічний рівень), світосприйняття(певний досвід формування уявлень про світ з використанням наочних образів), світорозуміння(пізнавально-інтелектуальний рівень).

В структурі світогляду можна виділити чотири основні компоненти:

Пізнавальний компонент. Базується на узагальнених знаннях - повсякденних, професійних, наукових і т.д. Він представляє конкретно-наукову і універсальну картину миру, систематизуючи і узагальнюючи результати індивідуального і суспільного пізнання, стилі мислення того або іншого співтовариства, народу або епохи.

Ціннісний-нормативний компонент. Включає цінності, ідеали, переконання, вірування, норми, директивні дії і т.д. Одне з головних призначень світогляду полягає не тільки в тому, щоб людина спиралася на якісь суспільні знання, але і в тому, щоб вона могла керуватися певними суспільними регуляторами.

Емоційно-вольовий компонент. Для того, щоб знання, цінності і норми реалізовувалися в практичних вчинках і діях, необхідне їх емоційно-вольове освоєння, перетворення на особисті погляди, переконання, вірування, а також вироблення певної психологічної установки на готовність діяти.

Практичний компонент. Світоглядна функція у життєдіяльності людини полягає у тому, що, опановуючи філософію, людина відтворює певний погляд на світ. Характер її уявлень про світ сприяє визначенню певної мети. Їх узагальнення створює за­гальний життєвий план, формує ідеали людини. Світогляд не може бути лише сумою знань. У світогляді відбувається певне ставлення до світу. Світогляд має спрямовувати поведінку, діяльність людини у сфері практики і в пізнанні. Світоглядна функція полягає в тому, що філософія - учення про загальне в системі людина - світ - служить теоретичним ґрунтом світогляду, систематизує, розширює знання людей про світ, людство, суспільство, допомагає зрозуміти світ як єдине ціле і визначити у навколишньому світі місце людини.

Світогляд класифікують 1. за ступенем теоретичної зрілості-життєво-практичний(збігається з поняттям здорового глузду) і теоретичний.2. За ступенем історичного розвитку поділяється на античний, середньовічний, сучасний. 3. за критеріями узагальненості на індивідуальний, груповий і зашгальнолюдський. 4. за історичними типами-міфологічний, релігійний, філософський.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]