Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro / РОЗД_Л 16А.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
545.28 Кб
Скачать

16.2. Торговельна політика, чистий експорт і ввп Торговельна політика

Під торговельною політикою розуміють діяльність держави щодо визна-

чення цілей та інструментів їх досягнення в сфері зовнішньої торгівлі країни. Слід розрізняти два види торговельної політики: протекціонізм і вільна торгівля.

Протекціонізм — це політика держави, що спрямована на захист національних підприємств від іноземної конкуренції. Вона реалізується через фінансову підтримку національного виробництва, стимулювання експорту і обмеження імпорту. Недолік протекціоністської політики полягає в тому, що захищаючи національну економіку від зовнішньої конкуренції, вона сприяє виникненню в ній застійних явищ, зниженню конкурентоспроможності національних товарів на міжнародних ринках, посиленню монополістичних тенденцій на внутрішньому ринку.

Політика протекціонізму веде до економічної автаркії, тобто до функціонування економіки на засадах самозабезпеченості. Така політика позбавляє країну можливості використовувати переваги міжнародного розподілу праці, вигоди від передових науково-технічних досягнень інших країн. Практика показує, що протекціонізм може бути доцільним лише по відношенню до окремих секторів економіки і на тимчасових умовах.

Вільна торгівля (торговий лібералізм) — це торгівля без обмежень, тобто без державного втручання. Відповідно до політики вільної торгівлі не держава, а ринок регулює експорт та імпорт товарів і послуг. Вільна торгівля стимулює конкуренцію і обмежує монополізм. Конкуренція з боку іноземних підприємств примушує вітчизняні підприємства впроваджувати передові технології, підвищувати якість продукції і зменшувати витрати на виробництво одиниці продукції, що сприяє економічному зростанню.

В реальній практиці торговельна політика кожної країни є змішаною, яка поєднує в собі елементи як протекціонізму, так і вільної торгівлі. Елементи протекціонізму переважають в періоди економічного падіння, послаблення експортного потенціалу країни. Елементи вільної торгівлі переважають в періоди економічного піднесення, збільшення експортних можливостей країни.

В умовах змішаної торговельної політики значний вплив на обсяг та структуру міжнародної торгівлі країни справляє держава. В своїй діяльності вона спирається на певну систему інструментів, які можна поділити на митні та немитні інструменти.

Митні інструменти. Мито — це податок, яким обкладається кожна одиниця товару, що перетинає митний кордон країни. Товари як ввозяться в країну так і вивозяться за її межі. Тому розрізняють імпортне (ввізне) мито і експортне (вивізне) мито. Найбільшого застосування отримало імпортне мито. При його запровадженні ціна імпортного товару на внутрішньому ринку зростає порівняно з його митною вартістю, що підвищує цінову конкурентоспроможність національних товарів.

Залежно від способів оподаткування існує три основних вида імпортного мита: адвалерне, специфічне, комбіноване. Адвалерне митовстановлюється у вигляді процента від митної вартості товару. За таких умов внутрішня ціна імпортного товару визначається за формулою:

(16.1)

де, ,— відповідно внутрішня та митна ціна імпортного товару;

—ставка адвалерного мита.

Специфічне мито встановлюється у вигляді фіксованої суми з одиниці виміру товару. Наприклад, 2 євро за 1 тонну чи 1 метр. Комбіноване мито являє собою поєднання адвалерного та специфічного мита. Наприклад, 20 % від митної вартості, але не менше, ніж 2 євро за 1 тонну.

За функціональним призначенням розрізняють фіскальне, захисне, компенсаційне та антидемпінгове мито. Фіскальне мито встановлюється на товари, які не виготовляються всередині країни, наприклад, цитрусові, банани тощо. Фіскальне мито є невисоким і застосовується з метою забезпечення податкових надходжень до державного бюджету. Захисне мито застосовується з метою захисту вітчизняних товаровиробників від іноземної конкуренції. За рахунок цього мита держава підвищує внутрішні ціни на імпортні товари, що ставить іноземних виробників в невигідне конкурентне становище. Компенсаційне мито встановлюється на такі імпортні товари, у виробництві яких торговельний партнер застосовує експортні субсидії. Антидемпінгове мито запроваджується з метою захисту від демпінгу. Це стає можливим за умови, якщо спеціальним розслідуванням доведено факт існування демпінгу, тобто такої ситуації, коли країна-експортер продає свій товар на зовнішньому ринку дешевше, ніж на внутрішньому.

Немитні інструменти. Їх призначення — цільове обмеження торгівлі. Серед немитних інструментів можна виділити такі: квотування та ліцензування, експортні субсидії. Найпоширенішим інструментом немитного обмеження торгівлі є квота, за допомогою якої держава обмежує обсяг товарів, що ввозяться в країну або вивозяться з країни . В межах встановлених квот імпорт або експорт здійснюється за ліцензіями, які видаються відповідними державними установами. Але ліцензії можуть застосовуватися і без квот, а в якості самостійного інструменту, який без обмежень надає право здійснювати зовнішню торгівлю.

Для підвищення цінової конкурентоспроможності національних товарів держава може стимулювати експорт за рахунок надання вітчизняних підприємствам експортних субсидій. Внаслідок таких субсидій вітчизняні експортери отримують можливість зменшити собівартість продукції і знизити її ціну на зовнішньому ринку. Субсидії експортерам можуть бути прямими у вигляді дотацій підприємствам, які виготовляють продукцію на експорт, або непрямими у формі пільгового оподаткування, кредитування, страхування вітчизняних експортерів.

Функція чистого експорту

Чистий експорт відображає чистий попит іноземців на нашу продукцію або їх чисті витрати на закупівлю вітчизняних товарів і послуг. Отже, чистий експорт є особливим компонентом сукупних витрат, оскільки залежить не лише від виробничих можливостей національної економіки та її попиту на імпорт, а й від виробничих можливостей іноземців та їх попиту на вітчизняну продукцію. Тому виникає питання, які чинники впливають на чистий експорт, або якою є функція чистого експорту?

Чистий експорт залежить від багатьох чинників. Але до основних можна віднести реальний валютний курс, ВВП іноземних країн – покупців вітчизняної продукції, національний ВВП, торговельну політику. Серед них за базову екзогенну змінну функції чистого експорту приймається реальний валютний курс.

Реальний валютний курс є інтегральним чинником, бо охоплює як номінальний валютний курс, так і співвідношення між внутрішніми та іноземними цінами. Врахуємо також, що в умовах прямого котирування курсу валют, яке застосовується в Україні і переважній більшості країн, зростання номінального курсу валюти є її номінальним знеціненням, і навпаки. Аналогічно, зростання реального курсу валюти є її реальним знеціненням, і навпаки. Як чинник, що впливає на чистий експорт, реальний курс валюти відіграє роль відносної ціни. Це означає, що попит на вітчизняні та іноземні товари змінюється залежно від того, як змінюється номінальний курс національної валюти і рівень внутрішніх цін відносно змін, які відбуваються з номінальним курсом іноземної валюти та рівнем іноземних цін.

Припустімо, що реальний курс гривні зріс. Незалежно від того, відбулося це за рахунок номінального знецінення гривні чи випереджаючого зниження внутрішніх цін порівняно з іноземними, гривня реально подешевшала. У цьому випадку вітчизняні товари і послуги стають дешевшими відносно іноземних товарів і послуг. Тому, з одного боку, вітчизняні покупці з певною еластичністю переключають свій попит з імпортної на вітчизняну продукцію, що відповідно скоротить імпорт; з іншого – іноземні покупці з певною еластичністю збільшать свій попит на наші товари і послуги, що викличе відповідне зростання нашого експорту. У підсумку зменшення імпорту і збільшення експорту спричиняє зростання чистого експорту. Це означає, що між чистим експортом і реальним валютним курсом існує обернена залежність.

Будь-який попит, в тому числі і попит на експортні та імпортні товари і послуги, залежить від доходу покупців. Так, попит на експортну продукцію залежить від доходу іноземних покупців, який визначається іноземним ВВП країн, що є нашими торговельними партнерами. Чим більше дохід у наших торговельних партнерів, тим більше їх платоспроможність і попит на вітчизняний експорт. Попит на імпорт залежить від внутрішнього доходу нашої країни, тобто від національного ВВП, оскільки його збільшення означає зростання спроможності національної економіки щодо закупівлі іноземних товарів.

Як уже зазначалося, за базову екзогенну змінну функції чистого експорту ми приймаємо реальний валютний курс. Це означає, що інші чинники, які впливають на чистий експорт, тобто іноземний і національний ВВП та торговельна політика, відносяться до зовнішніх екзогенних змінних, від яких залежить автономний компонент чистого експорту. Виходячи з цього, запишемо таку функцію чистого експорту:

NX = – z · є (16.2)

де – автономний чистий експорт, тобто такий, що не залежить від реального курсу валюти;

z – чутливість чистого експорту до змін рівня реального валютного курсу, яка показує на скільки одиниць обернено змінюється чистий експорт при зміні рівня реального курсу валюти на одиницю.

Для графічної ілюстрації рівняння (16.2) звернемося до рисунку 16.1. Як свідчить рисунок 16.1, крива чистого експорту має від‘ємний нахил, бо між реальним валютним курсом і чистим експортом існує обернена залежність. При цьому нахил кривої чистого експорту визначається чутливістю чистого експорту до змін рівня реального валютного курсу, тобто величиною z.

Згідно з рис.16.1 початкова величина чистого експорту визначається кривою NX1. Тепер врахуємо інші змінні, які впливають на автономний компонент

є

NX

NX1

NX3

NX

Рис.16.1 Крива чистого експорту в координатах NX – є.

чистого експорту. Припустімо, що за даного рівня реального курсу валюти збільшився ВВП у країн, які є покупцями наших товарів і послуг. Це збільшить

наш експорт і зумовить приріст чистого експорту. На рис.16.1 зазначений наслідок знаходить своє відображення через зміщення кривої чистого експорту з положення NX1 в положення NX2. Аналогічний наслідок буде мати місце вразі зменшення національного ВВП, яке викликає зростання чистого експорту за рахунок скорочення імпорту. Припустімо, навпаки, національний ВВП збільшився і/або зменшився ВВП у країн-покупців нашої продукції. За цих умов у нас збільшиться імпорт і зменшиться експорт, що зумовить скорочення чистого експорту. Зазначений наслідок проявиться на графіку через зміщення кривої чистого експорту вліво, тобто в положення NX3.

Торговельна політика теж може викликати збільшення або зменшення чистого експорту. Наприклад, український уряд прийняв рішення підняти мито на певне коло іноземних товарів, виробництво яких освоєно нашими підприємствами. При фіксованому валютному курсі це підвищить ціни на такі товари і зменшить їх імпорт, що збільшить чистий експорт. За таких умов крива чистого експорту переміститься вправо від кривої NX1, тобто в положення NX2.

Соседние файлы в папке makro