Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.22 Mб
Скачать

118. Касові операції та порядок їх ведення.

Касові операц ведуться підп-вом відповідно „Положення про ведення кас операц в нац валют в Укр” затверд постановою правління НБУ від 19.02.01 №72 .

Каса підпр-ва – приміщення або місце здійсн готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберіган готів коштів і ін цінностей, кас документів.

Готів розрахунки – платежі підпр-в, підпр-ців та фіз осіб за реаліз товари, послуги; за операц які безпосередньо не повязані з реалізац продукції та ін майна.

Кас операц – операц підпр-в між собою та фіз особами, що повязані з прийманням та видачею готів кошт при введенні розрахунків через касу підпр-ва з відобраз цих операц у кас книзі та книзі обліку розрахункових операц.

Кас книга – документ БО встановленої форми, що застосов для обліку готів в касі підпр-ва.

Книга обліку розрахунк операцій (КОРО) – прошнурована ітналежним чином зареєстрована в органах держ податков служби Укр. Містить щоденні звіти складені на підставі відповідних розрахункових документів щодо руху грош кошт, товарів, послуг.

На сьогоднішній день сума готів розрахунку одного підпр-ва з іншим через їх каси , каси банків, ін фін установ, які надають послугиз переказу грошей не перевищує 10 тис грн протягом 1 дня за одним або кількома платіжними документами.

Розрах готівкою підпр0вами між собою та фіз особами проводяться із застосуванням прбутков та видатков кас ордерів, кас і товар чеків, розрахунк квитанцій, рахунки фактури, договори, контракти, акт купівлі-продажу.

При відкритті поточного рахунку підпр-во подає банку заявку-розрахунок для встанов ліміту каси, порядок і строк здавання готів виручки (регулюв „Інструкція про організац готів обігу установами банків Укр” затверд постановою НБУ від 19.02.01 №69).

Ліміт залишку в касі – гранич розмір готів, яка може залиш в касі підпр-ва на кін роб дня.

Ліміт встанов на весь термін дії договору на розрахунк-касове обслугов, що укладенний між підпр-вом і банком.Підстава для затверд ліміту – заявка-розрахунок ( у двох екземплярах).При встанов ліміту береться до уваги режтим роботи , віддаленість від банку, обсяг кас оборотів, термін і порядок здачі готів.

Розмір ліміту для підпр-в з терміном здачі виручки:

-щодня в день надход до каси підпр-ва у розмірах необхідних для забезпеч підпр-в вранці наступного дня;

-наступного дня у межах середньоденної виручки;

-інший – в розмірах, які залежать від суми виручки і термінів здачі.

Ліміт нового підпр-ва складається на прогнозних данних – розміри кас операц на 3 місяці. Потім ліміт переглядається і встанов за факт данними.

Ліміт може переглядатися з ініціативи підпр-ва і банку. Якщо перше, то подається банку заява з обгрунтов причинами зміни. Якщо підпр-во працює з кількома банками ліміт встанов в одному. Копії заявки-розрахунку завірена підписом уповноважених працівників банку і печаткою подаються до ін банків.

Для складання заявки-розрахунку підпр-во використ факт показники за будь-які 3 місяці останніх 12 ( найліпше де обсяг кас операц найбільш).

Одержана готів в касі використ на конкрет цілі, у той самий день.Невикорист суми залишаються у касі в межах ліміту.Надлишок повертається не пізніше наступного роб дня.

Видача готів підзвіт – підзвіт особи подають до бухгалтерії аванс звіт разом з невикорист сумами

З 1 січня 2004р вводяться зміни термін для всіх підзвітних сум 3 дні.

Кас операц оформ первинними документами: прибут (форма КО1) та видатков (форма КО2) кас ордерами. Приймання готів касою в тому числі одерж з банку здійсн за прибутков кас ордер, підписаний гол бух або уповноваж особою та касиром і засвідчено печаткою. Видача готів з каси оформ видатков ордером або розрахунк платіжною відомістю, підписано керівником а гол бух. Видача готів з кас для здання в банк оформ видатков ордер відображення операц в кас книзі ( форма ФКО 4). Документ який підтверд здачу готів – квитанц до прибутков ордеру.

Готів передається в банк з інкасатором – здання виручки засвідчується копією супровідної відомості за підписом інкасатора, засвідчена печаткою.

Після встановлення строків для здійснення виплат – ЗП, касир проти прізвищ осіб які не отримали ЗП ставиться штамп або напис „депоновано”.Складається реєстр депонов сум. В книзі платіж відомостей зазнач факт виплата та депонов суми. Депонов суми здаються в банк – 3 дні, після виплати ЗП. На такі суми випис один кас ордер.

В грош документах виправлення – недопускаються.

Всі документ після здійсн операц підписується касиром, а на доданих документ ставиться штамп або напис „ сплачено” із зазначен дати.

Прибут та видат ордери до передачі в каси реєстр бухгалтерією в журналі реєстр видат та прибут кас документів ( форма КО 3).

Облік кас операц ведкться в кас книзі (КО4). Аркуші пронумеровані, прошнурована та скріплена печаткою підпр-ва.К-ть аркуш в книзі засвідчує підпис касира, гол буха, керівника.Записи робить касир. В кін роб дня підсумов операц за день і виводиться залишок готів в касі на поч наступного дня і передає до бух-рії звіт касира(відривний аркуш кас книги).Звіт здається з первин документ під розпис у кас книзі.

Залишок готів на кін дня = зал на поч дня + готів, що надійшли – готів видана з каси

Якщо кас декілька – старший касир перед початком роб дня видає касам авансом потрібну готів під розпис у книзі обліку прийнятих та видан касиром грош (форма КО 5).

В кін роб дня касири складають звіти і здають готів х кас документ старшому касиру під розпис у книзі КО5. Кас документи після складан звіту та обробки, в бух-рії комплектуються в хронолог порядку, нумерув, переплітаються в окремі папки та зберіг протягом 36 місяців після закінчен календарного року.Керівник при прйнятті на роботу касира укладає з ним договір про повну матеріал відповідал. Ознайом його з положенням про веден кас операц під розпис у спец журналі.

Для контролю за схороністю грош періодично проводиться інвентаризац каси.

Соседние файлы в папке shpori_spetsialnist_na_magistraturu_files