Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
450.05 Кб
Скачать

Тема 3. Виконання та припинення договірних зобов’язань

Поняття виконання договірних зобов’язань. Принципи виконання зобов’язань. Принцип належного виконання договору. Суб’єкти виконання. Виконання належній особі та належною особою. Виконання зобов’язання третіми або третім особам. Виконання дольових, солідарних, субсидіарних зобов’язань, права та обов’язки сторін при виконанні солідарних зобов’язань, виконання солідарних зобов’язань одним з боржників. Передоручення та переадресування. Предмет виконання. Валюта виконання грошового зобов’язання. Особливості виконання грошових зобов’язань за господарськими договорами. Черговість погашення вимог за грошовими зобов’язаннями. Виконання зобов’язання внесенням боргу в депозит нотаріуса. Строк виконання. Виконання в розумний строк. Строк виконання, який визначений визначеним моментом вимоги. Проміжні строки виконання. Прострочення виконання. Дострокове виконання зобов’язання. Місце виконання. Спосіб виконання. Виконання частинами. Порядок і черговість виконання договірних зобов’язань. Одночасне виконання зобов’язань. Виконання зустрічних зобов’язань. Особливості припинення зобов’язання неможливістю його виконання. Підтвердження виконання.

Принцип реального виконання договірних зобов’язань та його значення в цивільному та господарському обороті. Співвідношення принципу належного виконання та реального виконання.

Принцип сприяння при виконанні договірних зобов’язань. Поняття та випадки застосування принципу економічності при виконанні договірних зобов’язань.

Поняття та підстави припинення договірних зобов’язань. Вимоги до відступного. Поняття новації. Припинення зобов’язань зарахуванням. Вимоги до зарахування. Недопустимість зарахування. Прощення боргу. Припинення зобов’язання неможливістю виконання. Випадки припинення зобов’язань пов’язані зі стороною зобов’язання.

Тема 4. Забезпечення виконання договірних зобов’язань

Поняття та види забезпечення виконання договірних зобов’язань. Форма договору щодо забезпечення виконання зобов’язання та наслідок її недотримання. Можливість застосування способів забезпечення виконання зобов’язань не передбачених законом.

Поняття неустойки. Види та форми неустойки. Види неустойки за її співвідношення зі збитками. Значення класифікації неустойки за видами та формами. Випадки застосування законної неустойки. Особливості класифікації поняття неустойки, штрафу та пені за господарським законодавством.

Поняття застави. Види застави. Поняття іпотеки та особливості правового регулювання іпотеки. Особливості застосування іпотеки у кредитно-фінансових механізмах сприяння будівництву або придбання житла та здійснення інших правочинів щодо нерухомості. Поняття закладу. Особливості застави товарів в обороті. Особливості застави цінних паперів.

Договір поруки, поняття та істотні умови договору поруки. Порядок звернення вимоги до поручителя. Припинення поруки.

Поняття гарантії. Особливості гарантії, які виокремлюють її з кола інших видів забезпечення виконання зобов’язань. Порядок видання гарантії. Підстави та порядок звернення вимог до гаранта. Порівняльна характеристика гарантії та поруки.

Завдаток як вид забезпечення виконання зобов’язання. Правові наслідки порушення зобов’язання забезпеченого завдатком. Відмежування завдатку та авансу.

Притримання. Користування предметом притримання. Ризик випадкової загибелі речі, яка притримується.

Акредитивна форма розрахунків та факторинг як види забезпечення виконання договірного зобов’язання. Договірні види забезпечення виконання зобов’язань.

Соседние файлы в папке Normative_discipline