Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
450.05 Кб
Скачать

Тема 5. Правові наслідки порушення умов договору

Поняття договірної відповідальності. Відповідальність і санкція. Особливості договірної відповідальності. Проблеми розмежування невиконання від неналежного виконання зобов’язання. Види договірної відповідальності. Дольова, солідарна та субсидіарна відповідальність. Розмежування субсидіарної відповідальності та відповідальності боржника за дії третіх осіб. Форми договірної відповідальності. Поняття відшкодування збитків. Склад збитків. Реальні збитки і упущена вигода. Порівняння складу збитків за ЦК та ГК. Збитки і шкода. Сплата неустойки. Втрата завдатку. Інші форми відповідальності.

Порушення договору як підстава відповідальності. Причинний зв’язок та проблеми впливу причинного зв’язку притягнення особи до відповідальності. Вина як умова відповідальності. Випадки, коли відповідальність настає без вини. Презумпція вини особи, яка прострочила та її значення в обороті.

Обставини, що впливають на відповідальність боржника. Поняття неможливості виконання та його види. Поняття обставин непереборної сили та їх значення. Наслідки настання неможливості виконання під час прострочення боржника. Поняття та наслідки прострочення кредитора. Інші підстави звільнення боржника від відповідальності за невиконання чи неналежне виконання зобов’язання.

Поняття заходів оперативного впливу. Співвідношення заходів оперативного впливу та відповідальності. Види заходів оперативного впливу та порядок їх застосування.

Розділ 2. Окремі види договорів

Модуль 2

Тема 6. Договори про перехід права власності на майно

Поняття та значення договору купівлі-продажу. Істотні умови договору купівлі-продажу. Предмет, кількість, якість, комплектність у договорі купівлі-продажу. Ціна в договорі купівлі-продажу, принципи її встановлення і порядок визначення. Обмеження ціни. Перехід ризику випадкової загибелі речі. Право власності продавця як передумова укладення договору купівлі-продажу. Об’єкт купівлі-продажу (товар). Особливості купівлі-продажу майнових прав. Строк договору. Форма договору купівлі-продажу. Зміст зобов’язання купівлі-продажу. Зобов’язання продавця передати товар покупцю. Передача товару вільним від прав третіх осіб. Зобов’язання продавця передати покупцю товар належної якості. Перевірки якості товару. Перевірка і юридичне значення гарантійного строку, строків служби і придатності. Обов’язки продавця прийняти товар.

Види договорів купівлі-продажу та їх значення. Особливості роздрібної купівлі-продажу. Відповідальність за договором роздрібної купівлі-продажу. Особливості продажу товарів з використанням автоматів. Особливості купівлі-продажу нерухомого майна. Особливості продажу житла. Купівля-продаж підприємства. Договір купівлі-продажу на аукціонах і біржах. Договір купівлі-продажу в процесі приватизації. Форвардний, ф’ючерсний та опціонний договір купівлі-продажу, зовнішньоекономічний договір купівлі-продажу.

Поставка та її особливості. Договір купівлі-продажу з доставкою та поставка. Сторони в договорі поставки. Використання правил ІНКОТЕРМС в договорах поставки. Поставка за державним замовленням.

Договір контрактації сільськогосподарської продукції та його сторони. Особливості виконання договорів контрактації. Відповідальність за договором контрактації. Договори про постачання ресурсів через приєднану мережу, особливості їх укладення та виконання.

Договір міни та особливості правового регулювання відносин міни.

Договір дарування. Укладення договору дарування з обов’язком передання майна у майбутньому. Особливості припинення договору дарування. Договір пожертви.

Договір довічного догляду (утримання). Предмет та інші істотні умови договору. Припинення договору довічного догляду (утримання).

Договір ренти. Види ренти. Забезпечення виконання договору ренти. Ризики в договорі ренти. Рентні платежі. Припинення договору ренти. Розірвання договору ренти та його наслідки. Розрахунки у випадку розірвання договору ренти.

Соседние файлы в папке Normative_discipline