Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
450.05 Кб
Скачать

Тема 10. Договори перевезення та інші транспортні зобов’язання

Поняття та специфіка транспортних зобов’язань. Джерела правового регулювання. Співвідношення транспортних кодексів та ЦК України й ГК України в сфері транспортних зобов’язань. Імперативний характер правового регулювання, значення відомчих правил. Міжнародні акти в сфері регулювання транспортних зобов’язань. Система та види транспортних зобов’язань, обумовлені видами транспорту та змістом послуг, що надається за договором.

Організаційно-правові умови укладення договорів перевезення вантажів (переддоговірні відносини сторін). Поняття договору перевезення вантажу. Природа договору перевезення вантажу як договору на користь третьої особи. Загальна характеристика договору перевезення вантажу. Предмет, строк і ціна договору. Загальні й спеціальні умови договору перевезення вантажу. Права та обов’язки перевізника, вантажовідправника та вантажоотримувача. Загальні положення про відповідальність сторін при порушенні договірних зобов’язань.

Перевезення вантажу залізницею. Поняття, джерела правового регулювання. Умови договору перевезення вантажів залізницею, ціна і строк договору. Порядок укладення договору і прийом вантажу до перевезення. Супровідна документація. Правила доставки і видачі вантажу. Відповідальність залізниці за порушення умов договору.

Перевезення вантажів на внутрішньому водному транспорті: поняття і джерела правового регулювання. Морське перевезення: поняття і джерела правового регулювання. Диспозитивність правового регулювання морських перевезень. Види договорів морських перевезень вантажів. Договір фрахтування судна/чартер і договір тайм-чартеру. Поняття та види коносаменту. Зміна і припинення договору морського перевезення. Відповідальність сторін договорів морського перевезення.

Повітряне перевезення: поняття й джерела правового регулювання. Супровідна документація.

Автомобільне перевезення: поняття й джерела правового регулювання. Види перевезення. Умови та оформлення договору автомобільного перевезення. Супровідна документація.

Відповідальність сторін в зобов’язанні перевезення вантажів. Обмеження відповідальності і заборона на зменшення відповідальності порівняно з тією що встановлюється транспортними статутами (кодексами). Випадки відповідальності перевізника за відсутності його вини. Відповідальність при доставці вантажу, презумпція вини перевізника при втраті нестачі або псуванні вантажу. Види та форми санкцій, що застосовуються до перевізників. Нарахування збитків при незбереженні вантажу, визначення штрафу за прострочення при доставці. Розподілення ризику збитків. Претензії і позови за зобов’язаннями з перевезення вантажів.

Договір транспортного експедирування. Сторони договору. Предмет та інші істотні умови договору транспортного експедирування.

Лоцманський договір, договір буксирування та інші транспортні зобов’язання.

Тема 11. Договори з надання фінансових послуг

Поняття договору страхування. Сторони договору страхування. Істотні умови договору страхування. Види та форми страхування. Поняття та види франшизи. Поняття страхового ризику та страхового випадку. Співстрахування. Перестрахування. Порядок та умови виплати страхової суми, страхового відшкодування. Підстави для відмови у виплаті.

Поняття та особливості договору позики. Види договору позики. Предмет договору позики. Відмежування позики та позички. Зміст та форма договору. Припинення договору позики. Відповідальність за договором позики.

Поняття та особливості кредитного договору. Відмежування кредитного договору та договору позики. Види кредитів. Товарний кредит. Комерційний кредит. Характер кредитного договору. Сторони та істотні умови кредитного договору.

Договір банківського вкладу. Правове регулювання договору. Сторони договору. Зміст договору. Укладення договору банківського вкладу. Спосіб реалізації договору банківського вкладу. Договір банківського вкладу на користь третьої особи. Припинення договору банківського вкладу.

Поняття договору факторингу. Значення факторингу в цивільному обороті. Факторинг і цесія. Характер договору факторингу. Сторони договору; особливий статус третьої особи (боржника). Об’єкт факторингу, відступлення майбутньої грошової вимоги. Зміст і форма договору факторингу. Обов’язок клієнта по забезпеченню дійсності грошової вимоги, що відступається. Недійсність заборони відступлення вимоги. Відступлення грошової вимоги як спосіб забезпечення виконання зобов’язань. Виконання грошового зобов’язання боржником фінансовому агенту: зустрічні вимоги боржника і фінансового агенту, відповідальність клієнта за невиконання або неналежне виконання боржником, повернення отриманих фінансовим агентом сум.

Соседние файлы в папке Normative_discipline