Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
339.46 Кб
Скачать

Тема 9. Управління фінансовими ризиками.

Сутність фінансових ризиків. Місце ризиків у фінансовому менеджменті. Використання моделі управління фінансовими ризиками. Види ризиків та їх характеристика. Класифікація ризиків. Сукупний ризик.

Критерії прийняття управлінських фінансових рішень в умовах невизначеності. Концепції організації управління ризиками. Оцінка максимального можливого рівня негативного відхилення. Оцінка найбільш імовірного негативного відхилення. Оцінка відхилення, приведеного на ризик.

Модель управління фінансовими ризиками та її сутність. Фактори формування моделі управління фінансовими ризиками. Структура моделі управління ризиками. Ідентифікація ризиків. Фактори, що визначають базові характеристики операційних, інвестиційних, фінансових ризиків. Системний ризик як результат впливу окремих факторів: ринок цінних паперів, варіаційний фактор; ринкова капіталізація; зміна процентних ставок; імовірність дефолту. Кількісні показники, що використовуються в моделі управління ризиками.

Тема 10. Аналіз фінансових звітів

Фінансова звітність, її склад та характеристика як основи прийняття фінансових рішень. Аналіз основних її показників.

Основні індикатори -- балансу підприємства, звітів про фінансові результати, про рух грошових коштів, про власний капітал – в управлінні фінансами суб’єктів господарювання.

Консолідована фінансова звітність. Аналіз основних її показників для фінансового менеджменту.

Тема 11. Внутрішньофірмове прогнозування та планування

Фінансове планування як основа фінансового механізму управління підприємством. Методи фінансового планування та їх класифікація. Фактори, які впливають на вибір метода планування. Системи внутрішньофірмового фінансового планування: прогнозування фінансової діяльності, поточне та оперативне планування.

Прогнозування – початковий етап планування. Роль прогнозів у фінансовому плануванні. Методи фінансового прогнозування: експертних оцінок; оброблення просторових і часових сукупностей; ситуаційного аналізу і прогнозування.

Стратегія як функція управління. Стратегічне планування на підприємстві. Стратегічне планування – основа прийняття управлінських рішень.

Стратегії розвитку підприємства та їх роль у формуванні стратегічного плану. Роль фінансової стратегії у розробці стратегічного плану. Основні стратегічні завдання розроблення фінансової політики підприємства. Основні напрями розробки фінансової політики.

Поточне фінансове планування та його сутність. Фактори, що впливають на поточне фінансове планування. Задачі і принципи поточного фінансового планування. Методичні підходи до визначення поточних доходів і витрат. Моніторинг виконання поточних фінансових планів та його використання в фінансовому плануванні.

Бюджетування в управлінні підприємством. Сутність бюджетування як управлінської технології розробки планів підприємства. Організаційна і фінансова структура підприємства та їх вплив на бюджетування. Формування центрів фінансової відповідальності.

Використання операційних та фінансових бюджетів підприємством (основні операційні, допоміжні та спеціальні бюджети). Розробка фінансових бюджетів на підприємстві.

Зведений бюджет – основний фінансовий план підприємства. Розробка зведеного бюджету. Система контролю за формуванням і використанням зведеного бюджету підприємства.

Соседние файлы в папке Normativ_discipline