Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
339.46 Кб
Скачать

Карта самостійної роботи студентів

для студентів заочної форми магістерських програм «Фінансовий менеджмент в сфері бізнесу»

Студенти заочної форми навчання мають підготовити індивідуальне дослідження на дискусійну тему (оцінюється в 15 балів) і проходять захист індивідуальних завдань (оцінюється в 0 чи 5 балів)

Види самостійної

роботи

Планові

терміни

виконання

Форми контролю

та звітності

Максимальна кількість балів

За виконання завдань для самостійного опрацювання

1. Виконання індивідуальних (розрахункових) завдань

Протягом семестру

Перевірка правильності виконання завдань, захист матеріалів реферату

15

2. Захист індивідуальних завдань

Протягом семестру

Обговорення підготовлених матеріалів під час аудиторних занять або ІКР

5

Всього балів за СРС 20

Примітка Максимальна кількість балів, що наведена в Карті самостійної роботи за всіма її видами (крім п.1.3 та п.1.6), визначена за 4-х бальною системою.

Студент заочної форми навчання виконує контрольну роботу яка містить розкриття одного теоретичного питання та дві задачі.

Завдання контрольної роботи:

- оволодіння теоретичними основами фінансового менеджменту;

  • придбати навички збору, обробки, систематизації, аналізу та узагальнення бухгалтерської, фінансової, виробничої, нормативно-правової та іншої інформації;

  • поглиблення фахових знань у галузі теорії фінансового менеджменту;

  • вироблення вміння оцінювати економічні процеси, виявити потенційні невикористані резерви поліпшення фінансових результатів господарювання.

Контрольна робота являє собою комплексне завдання з теоретичного питання та двох задач, вирішення яких дає змогу поглиблено вивчити основні методичні засади фінансового менеджменту, набувати практичні навички обробки економічної інформації, обчислювати узагальнюючі показники для аналізу, будувати аналітичні таблиці, здійснювати факторний аналіз, виявити резерви збільшення фінансових ресурсів, розробляти обґрунтовані управлінські фінансові рішення.

Контрольна робота повинна мати таку структуру:

  1. Титульний лист

  2. Зміст контрольної роботи

  3. Вступ

  4. Теоретичний розділ (за вибраною темою)

  5. Практичні завдання ( 2 задачі)

  6. Висновки

  7. Список використаних джерел

  8. Додатки (за необхідності)

Контрольна робота повинна бути виконана українською мовою на листках формату А4. Загальним обсягом не більше 30 сторінок комп’ютерного набору у текстовому редакторі MicrosoftWordшрифтомTimesNewRoman14 кегелем з міжрядковим інтервалом 1,5.

Контрольну роботу необхідно виконати та подати до початку сесії.

Виконана на належному рівні контрольна робота рецензується викладачем є допуском до складання іспиту по курсу «Фінансовий менеджмент».

Оцінювання контрольної роботи здійснюється таким чином. За повного викладення теоретичного матеріалу та кожну правильно розв’язану задачу студент може отримати по 10 балів (за шкалою 0, 6, 8, 10 балів), тобто максимальна кількість балів складатиме «30». Це вже є допуском студента до складання іспиту.

Додатково студент може набрати 10 балів при здійсненні захисту контрольної роботи.

Контрольні роботи, які не відповідають вказаним вимогам, або після встановленого терміну до рецензування не приймається і повертають студенту для доопрацювання.

Результати захисту контрольної роботи враховуються у визначенні оцінки по курсу «Фінансовий менеджмент»

2.1.7. Індивідуально-консультативна робота

Студенти за бажанням протягом семестру можуть отримувати консультацію з дисципліни "Фінансовий менеджмент".

Індивідуально-консультативна робота викладачів, які читають лекції та проводять семінарські (практичні) заняття з окремими студентами проводиться згідно розробленого графіку кафедрою фінансів підприємств.

Метою цієї роботи є:

  • збільшення часу для навчання студентів, які з тих чи інших причин потребують додаткової допомоги викладача при підготовці до поточного чи підсумкового контролю їх знань;

  • надання консультацій студентам, у яких виникли труднощі при виконанні індивідуального завдання (контрольної роботи);

  • розкриття наукових, фахових та творчих здібностей студентів при підготовці до студентської олімпіади, доповіді на науково-практичну конференцію чи семінар-дискусію.

В час, відведений для індивідуально-консультативної роботи, викладачі можуть здійснювати перевірку письмових робіт студентів (складених тестів, розв’язаних задач, виконаних модульних завдань та контрольних робіт), оголошувати студентам результати, пояснювати власну точку зору та здійснювати із студентами роботу над помилками, яких вони припустилися при виконанні письмової роботи.

Графік проведення викладачами індивідуально-консультативної роботи переглядається кожного року, а за необхідності і кожного семестру, з урахуванням побажань розкладу аудиторних занять викладачів.

2.1.8. Методики активізації процесу навчання

Інтенсифікація навчального процесу при викладанні дисципліни “Фінансовий менеджмент” здійснюється на основі використання активних методів навчання, що дозволяє вирішити проблему зростаючого інформаційного навантаження на студентів, поліпшити якість засвоєння ними вивченого матеріалу.

Серед навчальних технологій, що знаходять застосування для активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів при вивченні дисципліни “Фінансовий менеджмент”, можна виділити наступні:

  • проблемні лекції. В умовах нестабільного вітчизняного законодавства в сфері фінансів підприємств виникає необхідність проведення проблемних лекцій, які переважно спрямовані на висвітлення основних змін у законодавстві, проведення порівняльного аналізу вітчизняної практики господарювання із зарубіжним досвідом, виявлення основних причин виникнення негативних тенденцій й кризових явищ в економіці України та окреслення шляхів їх подолання, а також ознайомлення студентів з науковою дискусією, що відбувається в економічній літературі навколо визначення тих чи інших фінансових категорій, явищ, процесів. Проблемні лекції знаходять широке застосування при розгляді кожної теми курсу;

  • міні-лекції. В умовах обмеженості часу проведення аудиторних лекційних занять частину програмних питань, які докладно розібрані в підручнику, що написаний колективом кафедри “Фінанси підприємств”, викладач освітлює у формі міні-лекції. Це відбувається переважно за допомогою розроблених викладачем структурно-логічних схем, які охоплюють основний зміст питання, що розглядається, у структурованому вигляді, що є найзручнішим та найефективнішим способом сприйняття студентами ємної інформації у короткі проміжки часу. Для наочного зображення структурно-логічних схем викладач зазвичай використовує проектор (кадаскоп), рідше ілюстративний матеріал (роздатковий або плакати).

2.1.9. Система поточного і підсумкового контролю

Об’єктами контролю є робота студентів на семінарських (практичних) заняттях та виконаних індивідуальних (домашніх) завдань.

Контрольні заходи здійснюються викладачами і включають поточний і підсумковий контроль.

Поточний контроль

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських (практичних) та індивідуальних занять і має на меті перевірку рівня засвоєння студентом навчального матеріалу дисципліни.

Під час проведення семінарських занять контроль знань студентів здійснюється у традиційній і нетрадиційній формах. Зокрема, застосовуються такі методи контролю, як усне та письмове опитування студентів з питань, визначених планом семінарських занять, дискусійне обговорення проблемних питань з теми заняття, письмове складання студентами тестів.

Форми контролю і максимальна кількість балів, яку можуть отримати студенти всіх форм навчання (денної, вечірньої, заочної) наведені в поданій карті самостійної роботи з дисципліни «Фінансовий менеджмент»

Отже, студент денної і вечірньої форми навчання за виконання обов’язкових видів робіт, систематичну і активну роботу на семінарських (практичних) заняттях, виконання модульних завдань, завдань для самостійного опрацювання і вибіркові види робіт може отримати від 0 до 50 балів.

Особливості організації поточного контролю знань студентів заочної форми навчанняпов’язані з виконанням індивідуального завдання у формі контрольної роботи, передбаченої навчальним планом. Кожне індивідуальне завдання вміщує два програмних питання і завдання (задачу).

Перелік варіантів контрольних робіт та методичних вказівок до їх виконання розробляється кафедрою фінансів підприємств, розміщуються на сайті університету і надаються студентам під час вступних лекцій.

Оцінка індивідуального завдання (контрольної роботи) здійснюється у балах. Кожне питання оцінюється в 0 або 5 балів, тобто за безпомилкове виконання індивідуального завдання студент може отримати від 0 до 15 балів, а при захисті індивідуального завдання студент має можливість отримати ще 5 балів.

Результати поточного контролю знань студентів вносяться до заліково-екзаменаційної відомості до початку екзаменаційної сесії.

Підсумковий контроль

Підсумкове оцінювання знань по дисципліні здійснюється у формі іспиту. Іспит проходить в письмовій формі в аудиторії за індивідуальним білетом, який включає 6 завдань, (зразок білету наведено в Додатку).

Кожне з 6 завдань оцінюється за шкалою 10, 8, 6 чи0 балів. Отже завдання, які виносяться на залік оцінюються від 0 до 60 балів. Критерії вказаних оцінок в балах, щодо програмних питань, тестових завдань і рішень задач розроблюються кафедрою і доводяться до студентів лектором потоку.

В разі, коли відповідь студента за індивідуальним білетом оцінено менше, ніж у 30 балів, він отримує незадовільну оцінку за результатами заліку та незадовільну загальну підсумкову залікову оцінку.

Загальна підсумкова оцінка з дисципліни складається з суми балів за результатами виконаного індивідуального завдання (від 0 до 15 балів), захисту індивідуальної роботи (0-5 балів) і підсумкового (від 0 до 60 балів), при цьому оцінювання знань студентів з дисципліни здійснюється за 100-бальною шкалою, яке переводиться в 4-хбальну в такому порядку та за системою ЕСТS. В екзаменаційній відомості виставляються підсумки за 100 бальною та 4 бальною системами та за системою ЕСТS.

Соседние файлы в папке Normativ_discipline