Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansoviy_menedjment / Discipline_mag_pr / Finan_kontroling.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
352.26 Кб
Скачать

Тема 8. Фінансова діагностика в системі контролінгу

Сутність діагностики фінансового стану та її місце в системі контролінгу на підприємстві. Методичні підходи до діагностики фінансового стану підприємства. Вітчизняна практика фінансової діагностики.

Інтегральні методи діагностики фінансового стану: дискримінантний аналіз, логістична регресія, метод штучних нейронних сіток, теорія нечітких множин.

Основні підходи до побудови системи фінансових індикаторів. Логіко-дедуктивні системи фінансових показників (Du Pont, Pyramid Structure of Rations, ZVEI, система показників RL).

Моделі інтегральної оцінки вітчизняних підприємств. Система рейтингової оцінки фінансового стану підприємств. Методичні підходи до рейтингування підприємств.

Критерії оцінки якості системи фінансової діагностики. Оцінка ефективності моделі фінансової діагностики.

Тема 9. Гармонізація та консолідація фінансової звітності

Фінансовий контролінг і міжнародні стандарти фінансової звітності (IFRS). Інформаційні потреби різних груп користувачів фінансової звітності.

Управлінський підхід до складання звітності (management approach).

Консолідована корпоративна звітність. Методи і стандарти консолідації фінансової звітності згідно П(С)БО та МСФО. Поняття групи компаній. Стандартизація консолідованої звітності. Консолідована фінансова звітність та облік інвестицій в дочірні компанії.

Основні принципи консолідації. Елімінування внутрішньо групових операцій. Розрахунок Гудвілу. Визначення накопиченого капіталу. Визначення частки меншості. Формування консолідованого звіту.

Методи консолідації. Повна консолідація. Пропорційна консолідація. Метод участі в капіталі.

Забезпечення співставності показників консолідованої звітності. Правила перерахунку валют.

Трансформація вітчизняної звітності до правил МСФО чи US GAAP. Декласифікація статей звітності. Коригування оцінки статей звітності

Тема 10. Внутрішній фінансовий контроль на підприємстві

Зміст та види внутрішнього фінансового контролю на підприємстві. Місце контролінгу в системі внутрішнього контролю на підприємстві. Відмінності цілей менеджменту та власників підприємства як фактор виникнення внутрішнього аудиту. Система внутрішньо-фірмового контролю. Внутрішній аудит як інструмент зменшення асиметричного розподілу інформації. Основні завдання внутрішнього аудиту. Розмежування компетенцій контролінгу та внутрішнього аудиту.

Повноваження та відповідальність внутрішнього аудитора згідно з міжнародними стандартами аудиту. Внутрішній аудит (ревізія) у законодавстві України. Внутрішній аудит на основі аутсорсингу.

Оцінка ефективності менеджменту в досягненні цільових показників підприємства як специфічне завдання внутрішнього аудиту. Порядок проведення аудиту та оформлення результатів перевірки.

Внутрішні нормативні документи (методики, інструкції, положення) на підприємстві. Внутрішній аудит і менеджмент підприємства. Внутрішній аудит і власники підприємства. Співпраця внутрішнього аудиту із зовнішніми контролюючими інституціями. Практичні приклади організації внутрішнього аудиту на підприємстві.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr