Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_3.docx
Скачиваний:
534
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
276.94 Кб
Скачать

21. Філософсько-педагогічні погляди Дж. Локка. Аналіз роботи «Думки про виховання».

У творі “Думки про виховання” розкрито цілу систему фізичного виховання джентльмена, яка передбачає ряд цікавих та ефективних, а інколи і суперечливих прийомів. Локк рекомендує привчати дітей до холоду і спеки, носити простий і вільний одяг, мити ноги холодною водою тощо.

Такі позиції Локка щодо фізичного виховання не випадкові, адже тогочасна Англія вела активну колоніальну політику, і людям, які завойовували нові території, часто доводилось жити в складних умовах.

Головне місце у педагогічній концепції Локка належить моральному вихованню. Моралъ виводить не з релігійного вчення, а з інтересів окремої особи, керуючись принципом вигоди “все, що приносить особисту користь, є моральним”.

Для джентльмена, на його думку, найважливіше виробити характер і волю. Морально вихована людина це та, якій вчинки диктує розум, і яка вміє діяти всупереч своїм почуттям і бажанням. У самообмеженні і самодисципліні Д.Локк бачив необхідну умову розумної поведінки і управління людини собою за різних обставин життя. При цьому моральні норми і правила не повинні залишатись чимось зовнішнім, а стати його глибоко внутрішніми особистісними якостями. Тому як головна мета виховання Д. Локком розглядається розвиток в особистості внутрішньої потреби до активного утвердження в собі моральних принципів.

У загальному, можна сказати, що мету і завдання виховання людини Д. Локк трактував у широкому соціальному і філософському контексті взаємодії особистості і суспільства, висуваючи на перше місце становлення громадянина, формування характеру, моральних якостей людини, здатної реалізовувати високі ідеали. Таким чином, у взаємодії особистості і суспільства пріоритетне значення, за Д. Локком, належить індивідуальний основі, яка повинна бути пов’язана із суспільними інтересами.

Розумове виховання по відношенню до морального та фізичного Локк ставить на останнє місце. Він вважає, що джентльмен може обійтися без більшості тих знань, які даються у школі. Мета ж навчання полягає не в тому, щоб зробити юнака вченим, а в тому, щоб підготувати з нього ділову людину, зробити розум його здатним сприймати будь-яке знання, якщо він сам того захоче. За Локком навчання повинно мати практичну спрямованість, кожний предмет, що вивчається, має приносити певну користь.

Він запропонував програму реальної освіти, яка передбачала необхідну підготовку до “ділових занять в реальному світі”, до комерційної діяльності; радив вивчати живу мову, замість мертвих: англійської та французької. У число “корисних” для вивчення предметів ввійшли також географія, малювання, математика, астрономія, філософія, історія, право. Сюди ж Локк включив стенографію і бухгалтерію.

Можна стверджувати, що в розумінні завдань освіти він далекий від вузького практицизму, утилітаризму. Його вихованець повинен бути не тільки підготовлений до ведення практичних справ, але і усвідомлювати свою громадянську відповідальність, прагнути до доброчесного життя, проявляти інтерес до навчання того, в чому він буде корисний своїй державі. Таким чином, освіта виступає також засобом розвитку важливих громадянських моральних якостей особистості.

Локк не виділяє окремо трудового виховання, але рекомендує, щоб вихованець займався якимось ремеслом (столярним, токарним, теслярством), садівництвом, сільським господарством чи ін. Д. Локк вважав, що фізична праця знімає втому від навчальних занять, відновлює енергію, стимулює пізнавальні сили, зміцнює здоров’я, дає життєвий гарт.

"Думки про виховання" ( англ. Some Thoughts Concerning Education ) - Трактат Джона Локка, написаний ним у 1693 році. Протягом більш ніж сторіччя був найбільш значною англійської роботою, присвяченій філософським проблемам освіти. У XVIII столітті книга була перекладена практично на всі європейські мови й вплинула на більшість авторів, які писали про освіту, включаючи Руссо.

Відповідно до розробленої раніше теорією свідомості, викладеної в його " Досвіді про людське розуміння ", Локк заперечував наявність будь-яких вроджених ідей, а людський розум розглядався ним як tabula rasa. У "Думках про виховання" Локк розглядає процес утворення цього розуму за допомогою трьох методів: розвиток здорового тіла, формування доброчесного характеру і вибору відповідної освітньої програми.

Педагогічні ідеї

Серед положень, висунутих Локком в "Досвід про людське розуміння" і "Думках про виховання" визначальну роль у теорії освіти вісімнадцятого століття зіграли два. Перше - ідея про те, що освіта створює людину. На самому початку свого трактату Локк пише: "Можна, я гадаю, сказати, що дев'ять десятих тих людей, з якими ми зустрічаємося, є тим, що вони є, - добрими чи злими, корисними або марними - завдяки своєму вихованню" [1]. Стверджуючи це, Локк сперечається одночасно з августинианским уявленням про людину, природа якого заснована на первородний гріх і картезіанства, відповідно до якого, людина від народження наділений здатністю до логічних суджень [2]. У своєму "Досвід" Локк постулює наявність "порожнього" розуму - tabula rasa, який "наповнений" досвідом. Описуючи розум подібним чином, Локк звертається Платоновскому "Теетет", де розум порівнюється воскової табличкою [3]. При цьому однак Локк не заперечував наявність вроджених здібностей та інтересів [4] [5] [6]. Так, він радить батькам уважно спостерігати за своїми дітьми з тим щоб виявити їх схильності і виховувати у відповідності з притаманними дітям інтересами, а не примушувати до діяльності, яка тим не до вподоби [7] : "Тому той, хто має справу з дітьми, повинен грунтовно вивчити їх натури і здібності і за допомогою частих випробувань стежити за тим, в який бік вони легко ухиляються і що їм підходить, які їхні природні задатки, як можна їх удосконалити і використовувати " [8].

Друге з найбільш важливих положень Локка, що зробили вплив на теорію освіти вісімнадцятого століття, також грунтується на його теорії свідомості. Асоціація понять, що здійснюється в дитинстві, має більше значення, ніж така в більш зрілому віці, оскільки вона формує самі основи Я : "Незначні або майже непомітні враження, вироблювані на нашу ніжну організацію в дитинстві, мають дуже важливі і тривалі наслідки" [9]. В "Досвід про людське розуміння", формулюючи теорію асоціації понять, Локк застерігає проти того, щоб дозволяти "дурною няньці" переконати дитину в тому, що "домові і привиди" пов'язані з ідеєю темряви, оскільки "темрява завжди буде для нього нести з собою ці страшні ідеї, і вони будуть з'єднані так, що він однаково не буде в змозі переносити їх обидві " [10].

Значення, яке Локк надавав ролі досвіду у формуванні свідомості і його заклопотаність можливістю помилкової асоціації ідей, стали причиною того, що багато характеризували його теорію свідомості не як активну, але скоріше пасивну. Однак на думку Ніколаса Джоллі, таке уявлення є помилковим [11]. Як відзначають Джоллі і Тарков, в роботах Локка міститься багато вказівок про необхідність активного прагнення до знання і шкоду загальноприйнятих думок - ідей, що складають саму суть локковской критики іннатізма.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]