Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы__метрология.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
3.48 Mб
Скачать

Завдання до роботи

1) Провести одноразове вимірювання опору і розрахувати. Відносну похибка вимірювань, знаючи початкову точність приладу.

2) Провести ряд вимірювань одного опору (n = 10) і розрахувати середнє арифметичне, середнє квадратичне відхилення, максимальну абсолютну похибку і відносну похибку вимірів. Розрахувати довірчий інтервал при довірній ймовірності Рд=0,98

Результати вимірювань завести в таблицю:

ΔR

δ

E

3) Провести вимірювання 10 різних опорів одного номіналу і розрахувати відносну похибку відхилення від номіналу.

Лабораторна робота №2

Вимірювання ємності конденсатора за допомогою q-метра

Мета роботи: Оволодіння основною методикою вимірювання ємності конденсатора за допомогою Q-метра.

Рис. 1

Теоретичні основи роботи Q-метра: основою Q-метра є послідовний коливальний контур, який складається зі змінного зразкового конденсатора С і зразкової котушки індуктивності L (рис. 1).

Опір r враховує втрати енергії в контурі. Досліджувальну ємність Сх підключаємо паралельно до зразкового конденсатора С. Для роботи електричного вольтметра VD, який вимірює напругу на конденсаторі, необхідна напруга порядку одиниць вольт. Відповідно, від генератора з добротністю порядку 100 необхідно ввести напругу близько 0,01В.

Знайдемо умови, при яких напруга U на конденсаторі буде максимальною. За законом Ома:

(1)

де Е та U- комплексні амплітуди, відповідно, вхідної напруги на конденсаторі. Переходячі до модуля, занйдемо:

(2)

Найбільша напруга у контурі буде в тому випадку, якщо знаменник у виразі (2) стане мінімальним . Звідси одержимо

(3)

Враховуючи вираз (3), знайдемо максимальну напругу на конденсаторі

Umax = (4)

де

Q = ωL/r (5)

добротність контуру. Якщо у виразі (4) під коренем знехтувати одиницею. То добротність контуру може бути визначена за формулою Q = Umax /E (6) з похибкою, меншою 0,5% при Q>10. Таким чином шкала електричного вольтметра V2 (індикатора) резонансу може бути проградуйована безпосередньо в одиницях добротності. Частота, якій відповідає найбільша напруга Umax визначається виразом . Для контурів з Q>10 відмінність між та

не перевищує 1%.

При підключенні невідомого конденсатора Cx паралельно до зразкового вимірювального конденсатора С збільшується ємність, яка помочені в контур. Отже при незмінній частоті для відновлення резонансу ємність зразкового вимірювального конденсатора для відновлення резонансу необхідно зменшити на величину Cx, причину Cx12 де С1 та С2 - ємності зразкового вимірювального конденсатора при резонансі до й після включення досліджувального конденсатора Cx у контур, відповідно. Необхідно відмітити, що загальна ємність контуру складається, крім С та Cx, ще і з паразитних ємностей проводів, монтажу та власної ємності котушки індуктивності, які позначені C­0.

При вимірюванні Cx ми зменшуємо ємність конденсатора С (встановлюємо частоту резонансу рівну частоті резонансу без Сх), на величину Сх. Знаходячи зміну ємності С, ми знаходимо Сх.