Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальна програма Правознавство.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Тема 2.: основи теорії держави і права.

  • Основні теорії виникнення держави і права (Передумови виникнення держави та права. Основні теорії походження держави. Класифікація держав за їхньою формою (форма правління, форма державного устрою, політичні режими).

  • Поняття та ознаки держави ( Визначення поняття держави, функції держави. Внутрішні та зовнішні функції держави. Ознаки держави. Поняття та принципи правової держави. Головні напрямки формування напрямки формування правової держави в Україні)

  • Поняття та ознаки права (Право – особливий вид соціальних норм. Форми (джерела) права. Поняття та структура правовідносин. Поняття законодавства та його система. Відмінність між правом і законом. Конституції, закони і підзаконні акти. Питання, які визначаються (встановлюються) виключно законами України. Мета та форми систематизації нормативно-правових актів).

  • Система права України (Поняття системи права. Поділ права на галузі, правові інститути та правові норми. Загальна характеристика основних галузей права в Україні).

Студенти повинні:

Знати: теорії виникнення держави, ознаки, функції, форми держави,специфіку правових норм, зміст понять «соціальна норма», «структура права», основні положення про державу і право, форми та зміст співвідношення і взаємодії держави і особи.

Вміти:

  • Класифікувати держави за фомами правління, устрою та політичним режимом, давати оцінку основним ознакам Української держави, закріпленим Конституцією України;

  • Розрізняти суб’єкти права, давати характеристику суб’єктів права відносин між ними, розрізняти види та методи правового контролю суспільних відносин з боку держави.

  • Здійснювати правовий аналіз конкретних суспільних відносин та самостійно класифікувати їх відповідно до конкретної галузі права, самостійно розв’язувати конкретні правові ситуації, самостійно розшукувати нормативно-правові документи, що необхідні для розв’язання конкретної правової ситуації.

  • Складати документи правового характеру, вільно користуватись нормативно-правовою базою.

Тема 3. Основи адміністративного права

  • Поняття адміністративного права (Поняття та функції адміністративного права України. Загальна та особлива частина адміністративного права. Джерела адміністративного права. Адміністративні правовідносини. Суб’єкти адміністративних правовідносин).

  • Адміністративні стягнення (Види адміністративного переконання і примусу; ознаки адміністративного правопорушення; адміністративні стягнення; строки затримання; документи, що складаються при адміністративному затриманні; органи уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення).

Студенти повинні:

Знати: джерела адміністративного права; суб’єкти адміністративних правовідносин. учасників та етапи адміністративного судочинства; види адміністративного провадження; стадії адміністративного процесу; органи, що розглядають звернення громадян, предмет і метод правового регулювання галузі заходи адміністративного примусу; методи державного управління особливості адміністративної відповідальності неповнолітніх; органи, що мають право здійснювати адміністративне затримання; порядок оскарження адміністративного затримання.

Вміти:

  • Правильно застосовувати поняття та терміни адміністративні правовідносини; адміністративне право; публічна адміністрація;

  • Оцінювати можливості адміністративного права для створення цивілізованих правил «гри» в управлінських відносинах, для захисту громадян від сваволі держави та її органів;

  • Порівнювати адміністративне припинення та адміністративне стягнення; адміністративне припинення та адміністративне запобігання,правильно застосовувати поняття та терміни адміністративне правопорушення; адміністративне стягнення; адміністративна відповідальність; адміністративне затримання, розрізняти і співвідносити адміністративну відповідальність і адміністративне стягнення;

  • Характеризувати види адміністративних правопорушень; види і зміст адміністративних стягнень;

  • Аналізувати правові ситуації, правильно застосовувати поняття та терміни адміністративне провадження; адміністративне судочинство; адміністративний суд; звернення громадян;

  • Описувати адміністративне провадження; провадження у справах за пропозиціями, заявами та скаргами громадян, розрізняти форми звернень громадян;