Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Элементы СВЧ техники.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Основні характеристики і параметри подвійного т-моста

1. Перехідна характеристика. Визначається як відношення потужності, що підводиться до моста, до потужності в одному з вихідних плечей при цілком погоджених інших плечах.

, [дБ].

В ідеального погодженого моста Pвих = ½ Pвх, тобто C = 3 дБ. Якщо С  3 дБ, то потужність не ділиться порівну між вихідними плечима. Для подвійного Т-моста розглядаються такі перехідні характеристики:

, (3.2)

2. Розв’язка. Визначається відношенням у вхідному і розв’язаному плечах . Для подвійного Т-моста розрізняють розв’язки для бокових та для Н і Е плечей.

, . (3.3)

3. Коефіцієнт розподілу потужності, що дорівнює відношенню потужностей у вихідних плечах або в логарифмічній формі. Для ідеально погодженого мостаm = 1, С = 0. Для подвійного трійника розрізняють

, . (3.4)

4. Робоча смуга частот. Визначається залежністю перехідної характеристики від частоти. При цьому граничні частоти смуги знаходяться за заданим відхиленням перехідної характеристики від 3 дБ.

Вимірювальна установка

Блок-схема вимірювальної установки для визначення основних характеристик подвійного Т - моста зображена на рис.3.3. Потужність генератора 1 через вентиль 2 і вимірювальну лінію 3 подається в одне з плечей досліджуваного подвійного хвилевідного трійника 4. При вимірюванні КСХН моста всі вільні плечі навантажуються узгодженими навантаженнями 5. Визначення інших характеристик моста зводиться до виміру рівня потужності в плечах за допомогою детекторної секції 6 й індикаторного приладу 7 (мікроамперметр), що підключаються до досліджуваного плеча.

Рис.3.3. Схема вимірювальної установки

Завдання до експериментальної частини лабораторної роботи

У діапазоні 8,9 - 10 ГГц виміряти такі характеристики подвійного Т-моста:

а) КСХН в Е, Н і бічному плечах;

б) перехідні характеристики C31, C41;

в) розв’язку бокових та Е- і Н- плечей N21, N34;

г) коефіцієнт розподілу потужності для випадку підведення СВЧ потужності в Е-, Н- і одне з бічних плечей.

Порядок виконання роботи

1. Зібрати схему для вимірювання параметрів подвійного Т - моста.

2. Підготувати до роботи, уключити, дати прогрітися і настроїти прилади, зайняті в експерименті.

3. Вимірити рівень потужності, подаваної від генератора, для чого підключити до виходу вимірювальної лінії детекторну секцію і зняти показання вимірювального приладу.

4. За допомогою вимірювальної лінії вимірити КСХН у всіх плечах подвійного трійника.

5. За допомогою детекторної секції визначити перехідні характеристики C31, C41, коефіцієнти розподілу С12, С43 і розв’язки плечей N21, N34.

6. Провести вимірювання на декількох частотах, зазначених викладачем.

7. Виконати пункти 4 – 6 для подвійного трійника без узгоджуючої діафрагми і штиря.

8. Результати вимірювань подати у вигляді таблиці. Побудувати графіки залежності перехідних характеристик від частоти. За графіком визначити робочу смугу частот, якщо припустиме відхилення становить 0,5 дБ.

При вимірюванні характеристик подвійного Т-моста, з огляду на те, що вольт - амперна характеристика детектора має квадратичний характер у формулах (3.2) – (3.4) замість відносних потужностей у різних плечах моста будемо брати відносні показання індикаторного приладу.