Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
свято осені.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
169.47 Кб
Скачать

Загадки про фрукти й овочі

З мене листя обдирають, Мене квасять, в борщ кидають, Пироги зі мной печуть І в салат мене січуть! (Капуста)

В нас деревина така у дворі, Фрукт цей з дитинства дають дітворі, Корисне, доступне та дкже смачне, Багате залізом та поживне. (Яблуко) Багато ягід на гілках, Їх взимку любить кожний птах. Не з’їсть ту ягідку людина, Гірка й несмачна _ _ _ _ _ _ _ _. (Горобина) Борщ із нього варить ненька, В нього шкурочка тоненька, Солодкуватий він на смак, Фіолетовий _ _ _ _ _. (Буряк) Помаранчева і гарна, У землі сиджу не марно: Соковита, солоденька, Вже я стала чималенька. Собою пригощу дитину. Хай корисну з’їсть _ _ _ _ _ _ _ _. (Морквину) В сукні зеленій стоїть на городі, Дуже дивуються всі її вроді. Коси довгі, зуби білі, Хто ж це є в самому ділі? (Кукурудза) До мене з повагою ставляться всі, Хоч в лісі стою на одній я нозі. Як тільки до лісу грибник завітає – То зразу поклоном мене привітає. (Гриб) * * * Печуть мене, смажать і варять, Їдять мене і дуже хвалять. (Картопля) * * * Хто хустиночку свою Влітку покриває? І по двадцять хустин На голівці має? (Капуста) * * * На городі в нас грядки, На грядках – рясні листки: Там зростають малюки, Зелененькі … (Огірки) * * * Кажуть, щоб хвороб не знати, Треба всім мене вживати. Може, ви мене й з’їсте, Тільки сльози проллєте. (Цибуля) * * * На городі виріс дужий, Круглий, жовтий і байдужий До червоних помідорів, До капусти і квасолі. Хто цей гордий карапуз? Здогадалися?... (Гарбуз)  

Загадки про фрукти * * * Народжується з квітки, Його всі люблять дітки, Заліза в нім багато, Рум'яне і хрустке. А ну, скажіть, малята, То що ж воно таке? (Яблуко) * * * Чи то жовта, Чи то синя Соковита господиня. Чи то сонце, Чи то злива — Пригостить нас влітку... (Слива) * * * Мовби на одній нозі. Він зростає на лозі. Подивись скоріш в віконце — Грона сповнені всі сонця!   Кожен скуштувати рад Соковитий... (Виноград) * * * Наче яблуко великий, І смачний, і соковитий... Зверху ніжний, бархатистий, Весь червоно-золотистий! (Персик)

Загадки про осінь

1. Сумно у гаях блукає,     Жовті шати одягає.     Золотисту стелить постіль —     Жде сестрицю білу в гості- ..... 2. Невидимка ходить в гаї,     Всі дерева роздягає.  3. Там доорює, там сіє,     Трусить яблука в садах.     І малює, як уміє,     На листочках і листках.     — Ну й завзята ж у роботі!     — Так за те вся в позолоті.  4. Хто золотом дерева вкриває, а потім його зриває?  5. Без пензлика, без олівця     Розфарбувала деревця.  Відповідь на загадки 1-6: Осінь 6. Голі поля, мокне земля,     Дощ поливає. Коли це буває?  7. Жовте листячко летить,    Під ногами шелестить.    Сонце вже не припікає.    Коли, діти, це буває?  Відповідь на загадки 6-7: Восени 8. Тремчу, тремчу — змерзаю,     Холодним всім вітрам     Сорочку золотую     По клаптикам роздам.  Відповідь на загадку 8: Осінній ліс 9. Кличуть нас ліси, поля, сади     Дозбирати осені плоди.     Із дерев спадає листя жовте.     То землею ходить місяць... Відповідь на загадку 9: Жовтень 10. Капле з неба, дахів, стріх      Дощ холодний, перший сніг.      Почорнів без листя сад,      Що за місяць?  11. Золоті метелики з дерева летять,       Крильцями своїми сумно шарудять Відповідь на загадки 10-11: Листопад 12. Сидить — зеленіє,      Лежить — пожовтіє,      Падає — почорніє. Відповідь на загадку: Листя 13. Без рук, без ніг,      Та ворота відчиняє. 14. Без рук, без ніг,      Під вікном ступає —      В хату проситься. Відповідь на загадки13-14: Вітер 15. Ходить баба сива-сива, розсипа горох по нивах. 16. То чорна, то сива      По небі ходила;      Набив її вітер —      Сльози розпустила. Відповідь на загадки: Хмара, дощ 17. Летить орлиця по синьому небу,      Крила розкрила, сонце закрила.  Відповідь на загадку: Хмара 18. Висить сито, не руками зроблене. Відповідь на загадку: Павутина 19. В'ється, в'ється, в небо проситься. Відповідь на загадку: Дим