Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дніпропетровський національний університет ім.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
49.65 Кб
Скачать

Клонування. Досягнення чи небезпека?

Людство переступило поріг ХХІ століття і перед нами невідоме майбутнє,

зумовлене якщо не загадками у науковій сфері, то щораз більшим зростом

потенціалу людини. Біда у тому, що у сучасної людини еволюціонує думка

всевладності у будь-якій царині. Пригадую, що з першим польотом Ю.

Гагаріна у 1961 році на ракетному агрегаті, науковці-атеїсти у СРСР

хвалились, що вони розпечатали "божі чертоги" і таким чином позитивні

науки створять "рай на землі", відкривши усі таємниці людині. Та не так

то сталося.

Якогось подібного резонансу у світі набирає новочасна проблема

клонування. Вирощена таким способом овечка Доллі набирає популярності у

людей, наче б якась поп-зірка. Широкого гулу набирають досягнення

Сеульського університету, котрі у липні 1998 року створили методом

клонування 50 мишей. У чому полягає спосіб клонування, і чому стільки

людей б'ють у сполох і всіма силами протистоять широкому масштабові

клонування?

У природі є два способи розмноження: безстатевий та статевий. Агрономи

добре знають, що прищеплюючи бажані сорти плодів на прищепу, отримають

гарний сорт яблук, груш або інших культур. Ось це й є клонування.

Створення подібного роду дослідів у тваринному світі було донедавна для

людини incognito, але ось у 60-х роках ХХ століття один з дослідників

спробував взяти ядро з клітини кишківника дорослої жаби і помістити його

в запліднену ікринку, вилучивши з неї її вроджене. Сенсаційно було

побачити вирощену живу жабку, за своїми спадковими ознаками аналогічну

до тієї, з кишківника якої було взяте ядро. Ось і з цього все і почалось.

Доведено, що таким способом можна створювати не тільки тварин, а органи

людини, та й саму людину. Люди у нашому часі не проти склонувати навіть

самого Ісуса Христа. Та все-таки цей винахід, що кілька десятків років тому штовхав учених до початку масового тиражування живих організмів,

сьогодні змушує адекватно та обдумано підійти до цієї проблеми.

Клонування торкається не тільки медико-біологічних експериментів, але й

області людської душі та моральних норм. Та це лише кілька прогнозів

такого заходу. Увесь інший "букет" проблем постане перед нами після

вирощення людини-клона, а це буде незабаром, бо ланцюгова реакція

почалась зі схвалення парламенту Великобританії про дозвіл клонування

людських ембріонів, так і стартом приватної корпорації у США Clon-Aid,

котра почала перше клонування людини.

Поняття «клон» та «клонування»

Клон - (від грец. Сlon - нащадок, гілка) це група клітин або організмів, що відбулися від загального предка шляхом безстатевого розмноження і є генетично ідентичними.

У генетиці клон — точна копія повної або частини макромолекули — носія інформації (звичайно ДНК). Клонування гену означає витягнення гену з одного організму (наприклад, за допомогою PCR) і вставлення його у інший організм (зазвичай за допомогою вектора), де він може використовуватися і вивчатися. Іноді клонуванням у генетиці називають не пересадку гену, а успіх у виявленні гену, що відповідає за певну рису фенотипу, а його переседка є лише побічним ефектом такої ідентифікації. Сам процес пересадки точніше називати субклонуванням.

У біології:

1) Клон — сукупність генетично однорідних клітин, які походять від однієї клітини. Клон — основна одиниця обліку у генетиці мікроорганізмів. В основі утворення клонів лежить мітоз, або прямий поділ, наприклад, у бактерій, внаслідок чого генетична інформація розподіляється порівну між дочірніми клітинами. Тривалість життя клонів обмежена, тому що серед споріднених клітин можуть виникати мутантні і давати початок новим клонам.

2) Клон  — невелика популяція, представлена потомством однієї особини, яка розмножилася вегетативно. Така популяція володіє усіма ознаками материнського організму (має такий самий набір генів, або генотип). Клони в природних угрупованнях часто утворюють парцели або мікроценози.

3) Клон — однояйцеві близнюки або особини, одержані методом штучного тиражування в сурогатних матерях бластомерів, одержаних з однієї бластоцисти бластодермічного міхурця, що є стадією розвитку зародка ссавців, яка настає внаслідок дробленняяйцеклітини.

4) Клон — група особин (рослин), які походять від одного предка внаслідок нестатевого(вегетативного) розмноження. Прикладами клонів можуть бути картопля (розмножуютьсябульбами), плодові чи ягідні культури (розмножуються щепленням або живцюванням).

Клонуванняточне відтворення об’єкта.

Розрізняють молекулярне та клітинне клонування.

Молекуля́рне клонува́ння — група методів у молекулярній біології та біотехнології, пов'язаних зі створенням рекомбінантних молекул ДНК і отриманням багатьох копій цієї молекули in vivo. Термін "клонування" в даному випадку означає, що з однієї клітини, що містить рекомбінантну молекулу ДНК, шляхом мітотичного поділу утворюється велика кількість ідентичних за генетичною інформацією клітин - клонів.

Клітинне клонування — клонування, при якому відбувається виведення популяції клітин із однієї клітини. У випадку простих одноклітинних організмів, чи то бактерій, чи то дріжджів, цей процес є достатньо простим. Однак, для клонування клітин багатоклітинних організмівпотрібно докласти значно більше зусиль — це набагато важче завдання, окрім того, такі клітини розвиваються дуже повільно у звичайних умовах.

Розрізняють повне (репродуктивне) і часткове клонування організмів. При повному відтворюється весь організм цілком, при частковому - організм відтворюється не повністю (наприклад, лише ті чи інші його тканини).

Репродуктивне клонування передбачає, що в результаті виходить цілийорганізм. Крім наукових цілей воно може застосовуватися для відновлення зниклих видів або збереження рідкісних видів.

Один із перспективних застосувань клонування тканин - клітинна терапія в медицині. Такі тканини, отримані з стовбурових клітин пацієнта, могли б компенсувати недолік і дефекти власних тканин організму і не відторгатися притрансплантації. Це так зване терапевтичне клонування.

Терапевтичне клонування передбачає, що в результаті навмисно не виходить цілого організму. Його розвиток зупиняють заздалегідь, а отримані ембріональні стовбурові клітини використовують для отримання потрібних тканин чи інших біологічних продуктів. Експерименти показують, що терапевтичне клонування може бути з успіхом застосоване для лікування деяких захворювань, які вважалися невиліковними [3].

 Клонування бактерій

Для бактерій клонування є єдиним способом розмноження. Проте зазвичай, коли говорять про клонування бактерій, мають на увазі навмисне розмноження якийсь бактерії, вирощування її клона, культури.

Природне клонування (в природі) у складних організмів

Клонування широко поширене в природі у різних організмів. У рослин природне клонування відбувається при різних способах вегетативного розмноження. У тварин клонування відбувається при амейотіческомпартеногенезе і різних формах поліембріонії. Так, серед хребетних відомі клонально розмножуються види ящірок, що складаються з одних партеногенетических самок. У людини природні клони - монозиготніблизнюки. У деяких видів броненосців в нормі народжується від чотирьох до дев'яти монозиготних близнюків. Широко поширена клонального розмноження серед ракоподібних і комах. Унікальний варіант природного клонування відкритий недавно у мурах - малого вогняного мурашки (Wasmannia auropunctata), самці і самки якого клонуються незалежно, так що генофонди двох статей не змішуються. У цього виду робочі особини розвиваються з запліднених яєць, матки - з незапліднених диплоїдних яєць. В деяких яйцях, запліднених самцями, всі хромосоми матері руйнуються, і зтаких гаплоїдних яєць розвиваються самці.