Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Для Харитоненко Зоря.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
124.28 Кб
Скачать

  1. Перспективи подальших досліджень:

Подальше дослідження можуть бути пов’язано з поглибленням аналізу регіонального ринку преси Дніпропетровщини.

  1. ВСТУП

Актуальність дослідження зумовлена постійним розвитком ринку друкованої преси в Україні і сучасними тенденціями його тяжіння у бік збільшення регіональної періодики. Регіональна преса має неабиякий інтерес для науковців – постійно і ретельно ними вивчається. Окремі аспекти розвитку сучасних українських друкованих ЗМІ подано в працях В. Здоровеги[2],  В. Лизанчука [4], В.Різуна [6], Н.  Сидоренко [8], Ю. Фінклера [9], А. Чічановського [9] та ін.   Дослідники регіональної преси наголошують, що ігнорувати територіальний чинник не можна, оскільки він «серйозно впливає на змістовно-тематичну модель газети, на систему її рубрик, на форми роботи редакції з читачами, не кажучи вже про методи розповсюдження видання» [2, с.70]. Перед регіональною пресою постає завдання інформувати населення, слугувати засобом спілкування, давати поради, відповідати на питання читачів.А. Левченко справедливо зазначає, що «регіональні ЗМІ залишаються єдинимджерелом отримання місцевої інформації» [4]. С. Гуревич називає газету соціальним посередником і ефективним засобом міжособистісного і колективногоспілкування людей та зазначає, що друковане періодичне видання і перш за всегазета «дозволяє громадянину звернутися індивідуально до конкретної людиниабо до багатьох, що входять в читацьку аудиторію видання. Дозволяє йому звернутися до газети за порадою, отримати рекомендацію, обговорити з співгромадянами свою ідею, взяти участь в полеміці і т.п. Газета стає для нього трибуною, консультантом, довідковим бюро і головне — джерелом інформації, необхідної йому для вирішення життєво важливих питань» [1, с. 11]. Професіоналізм регіональної газети полягає в умінні інформувати, відгукуватися на актуальні питання міста.

  1. Постановка завдання

Метою статті є дослідити й схарактеризувати ринок регіональних ЗМІ Дніпропетровщини на прикладі газети «Зоря. Область» та з’ясувати чинники зростання популярності видання.

РОЗДІЛ ІІ РИНОК ДРУКОВАНИХ ЗМІ ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

На сьогоднішній день на Дніпропетровщині зареєстровано 1241 періодичне видання з яких більше 1 000 — газети. Передплатити можна 92 суспільно-політичних видання. Точок реалізації преси — 596. З 45 газет комунальної форми власності 9 мають своє веб-представництво. 35 Інтернет-видань і інформагентста представлені в обласному центрі та великих містах (вікіпедія посилання).

Ринок друкованої преси Дніпропетровщини являє собою розгалужену систему. У місцях продажу газет і журналів можна купити як місцеві («Вести Придніпров’я», «Газета по-дніпровськи», «Горожанин», «Днепр вечерний», «Днепровская неделя+»,  «Зоря», «Наше місто»), так і загальнонаціональні ЗМІ («Голос України», «Дзеркало тижня»). 

Головну роль у регіональній журналістиці продовжують грати суспільно-політичні видання, як-то: «Зоря», «Наше місто», «Днепр вечерний». Ці газети значно розширили місцеву оперативну оригінальну інформацію. В їх тематиці з’явилися нові напрямки – політична боротьба, кримінал, соціальні проблеми. Друге місце посідають інформаційно-комерційні видання, поява яких пов’язана із зростаючою потребою аудиторії ЗМІ в діловій інформації, з формуванням інформаційної інфраструктури, яка покликана забезпечувати інтереси підприємців, з отриманням комерційного прибутку від реклами. На відміну від загальнонаціональних ЗМІ, у регіональних ЗМІ практично відсутні якісні ділові газети. Тут переважно випускаються популярні щотижневики, розважально-інформаційні та рекламно-довідкові видання, створення яких залежить від інтересів потенційних рекламодавців. Ринок преси Дніпропетровщини представлений виданнями місцевих органів влади («Зоря», «Вісті Придніпров'я», «Наше місто») і приватними виданнями («Горожанин», «Днепр вечерний», «Вісті по-дніпровськи»).  Кожне видання орієнтоване  на різну цільову аудиторію (вік, стать, інтереси, соціальний статус, професійні інтереси).

Звернемо увагу, що більшість газет виходить російською мовою («Газета по-днепровски», «Горожанин», «Днепровская неделя», «Днепр вечерний», «Комсомольская правда -Днепропетровск», «Лица», «Популярная газета», «Событие»), є двомовні газети («Вісті Придніпров’я», «Наше місто», «Зоря»). Такий нерівномірний розподіл зумовлений особливостями розвитку нашого регіону, зокрема економічними. Наш регіон вважається промисловим, який має економічні зв'язки з Росією.

Усі названі вище видання існують вже не один рік ( газета «Зоря» виходить 95 років) і довели свою конкурентоспроможність сучасних ринкових умовах, оскільки «…у 2013 році в порівнянні з 2008 роком у Дніпропетровській області скоротилася кількість видаваних друкованих періодичних видань. Так , в 2008 році в регіоні їх було зареєстровано близько 900 . Скорочення кількості газет і журналів відбулося на тлі зменшення точок їх реалізації. Якщо в 2008 році таких точок налічувалося в області близько 1200 , то зараз - 596 . посилання на Колохіну.

Тепер розглянемо та схарактеризуємо найбільш популярні видання за таким критеріями: тип видання, засновник, формат, наклад,час виходу, мова, кількість сторінок, основні рубрики.

Днепр вечерний

Газета “Днепр вечерний” . Суспільно-політична газета. Видання засновано засноване 1 грудня 1933 року. Засновник ООО “Юридическая фирма Правовед”. Формат - А3.Тираж ??? . Виходить три рази на неділю у вт., ср., пт з телепрограмою, також в деяких передплатних комплектах вона виходить разом з газетою “Чтиво”. Мова – російська. Кількість сторінок – 28. “Днепр вечерний” має такі відділи: «Соціально-побутові питання», «Політика і право», «Духовне відродження сім'ї та моралі», «Комунальні та транспортні проблеми», «Культури молоді», «Охорона здоров'я, фізичної культури та спорту», «Листи», «Захист прав споживачів», «Маркетинг». 70% тиражу припадає на передплату , інші 30% реалізуються в роздріб. Має інтернет-версію http://dv-gazeta.info/

Вісті Придніпров'я

Газета «Вісті Придніпров'я» виходить з 5 березня 1999 року. Суспільно- політичне видання. Обласна. Засновник - Дніпропетровська обласна державна адміністрація. Видавець - ТОВ “Видавництво “Вісті”. Формат – А3. Наклад 70500 примірників. Часопис “Вісті Придніпров'я” виходить українською і російською мовами двічі на тиждень - у вівторок і четвер. Кількість сторінок -32. Розповсюджується за передплатою і в роздріб. Рубрики: “Сьогодення”, “Життя регіону”, “Життя країни”. “Мирські справи”, “ТВ програма”, “Оголошення”, “Відпочинь”. Певна кількість матеріалів є передруком з видань “Новинар”, “УНІАН”, “Телескоп”. Газета випускає невеликий додаток на 2 сторінки “Аграрні Вісті Придніпров'я” , у якому розміщено реклама сільсько-господарської продукції. Має сайт http://www.vesti.dp.ua/

Горожанин

Виходить з 9 листопада 2005р. Засновником - ЧП “Горинформбюро” . Формат – А3. Наклад складає 21 000 екземплярів. Час виходу - один на на тиждень по четвергах. Кількість сторінок - 24. Мова - російська. Кількість сторінок - 24. Мова - російська. Розповсюджується в роздріб і за передплатою. Рубрики: “Важно”, “Общество”, “Злоба дня”, “ТВ програма”, “Из первых рук”, “Калейдоскоп”, “Выход в город” та інші Є інтернет-версія.???????????????

Наше місто

Перший номер газети вийшов 20 січня 1992 року. Засновник - Дніпропетровська міська ради. Формат – А3. Суспільно-інформаційне видання. Тираж 10 105 екз. Територія розповсюдження м. Дніпропетровськ та Дніпропетровська область. Період виходу 4 рази на неділю: вт., ср., пт, сб. 8-12 сторінок, вт, ср,сб, 24-32 сторінки-п'ятниця. - вт, ср,сб., 96 500 екз. — п'ятниця. Мова – російська, українська. Рубрики: “Події та факти”, “Пам’ять”, “Зоряні зустрічі” а також вміщує рекламу. Сайт газети http://nashemisto.dp.ua/

«Газета по-днепровски»

Виходить з 7 вересня 2007 року. Суспільно-політична. Видавництво ООО “Видавництво “ПрессЦЕНТР”. Формат В4. Наклад 68300 екз. Щотижневик, виходить по четвергах. Мова – російська. Кількість сторінок – 24. У кожному номері 40% площі відведено під рекламу. Розповсюджується в роздріб, за передплатою, інколи роздається безкоштовно в місті та регіоні . Є інтернет версія.????????????

Газета «Зоря»

Виходить з Засновник - комунальне підприємство Дніпропетровської обласної ради. Формат – А3. Газета виходить тричі на тиждень – по вівторках ( 42 000 екземплярів), четвергах (39 000 екземплярів) та суботах (39 000 екземплярів). За масштабом розповсюдження – регіональна; за типологічною ознакою – масова; за функціональною – суспільно-політична. Найголовнішою функцією, яку виконує газета, є інформаційна. Кількість сторінок -????? . У середу виходить одразу три числа «Зорі»— «Зоря. Город», «Зоря» (обласний випуск) та «Зоря. Ветеран». У п'ятницю— «Зоря. Газета вихідного дня». Поширюється у роздріб та за передплатою.

Певною мірою усі названі видання складають конкурентне середовище, тому найголовнішим завданням газети є боротьба за читача, який має отримати достовірну, перевірену інформація. Але однією з найскладніших проблем регіонального друкованого ринку є повторюваність інформації, адже жодне видання не може оминути подію, яка має суттєве значення для регіону. Зрозуміло, якщо газета омине подію задля уникнення повтору інформації, вона втратить читача, який чекав і хотів почути саме від неї ці новини. Ця проблема регіональних видань, простежується майже у кожному регіоні . Причиною цього є те, що регіональні журналісти беруть новини з однакових джерел: міських сайтів влади, міських сайтів новин, на які виноситься важлива інформація а також передруковують новини з інших видань. Так, у Дніпропетровську - це міський сайт http://gorod.dp.ua/, сайт Дніпропетровської міської ради http://dniprorada.gov.ua/, сайт Дніпропетровської обласної ради http://oblrada.dp.ua/, Дніпропетровський міський сайт http://dniprorada.gov.ua/, сайт виконкому Дніпропетровської міської ради http://imer.dp.ua/, а також сайти представників влади в області. Інформація на цих сайтах є офіційною, тому журналісти й переносять її на своїх шпальти, повторюючи при цьому одні й ті самі новини у різних виданнях. Крім того, більшість газет підпорядковані місцевим органам влади і вони не можуть не висвітлювати новин щодо роботи місцевих органів управління.

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ

На сьогоднішній день регіональний ринок друкованих ЗМІ Дніпропетровщини має розгалужену систему: суспільно-політичні, рекламні, інформаційно-довідкові, інформаційно-комерційні, розважальні видання. Традиційно довіру в читача викликають суспільно-політичні газети, які надають оперативну оригінальну інформацію. Вони виконують інформативну, довідкову, аналітичну, консультаційну, рекламну та розважальну функції водночас.

У сучасних ринкових умовах кожне видання шукає можливі шляхи для збільшення читацької аудиторії, що зумовлює необхідність звернення до сучасних нововведень. Звернемо увагу, що сьогодні майже всі газети у Дніпропетровську мають інтернет-сайти. Завдяки інтернету інформація оперативно оновлюється кілька разів на день. Електронні версії друкованих видань користуються популярністю серед молодіжної аудиторії. Друкований варіант газети назавжди залишився незмінним носієм новин для представників середнього та старшого віку.

Газета «Зоря»

Якісно новий період в житті газети почався у 90-ті рр. ХХ століття, коли почав формуватися національний інформаційний простір. Газета пережила разом з країною складну економічну кризу, набула стабільності, збільшила читацьку аудиторію і вийшла на новий щабель розвитку.

Зоряні часи газети почалися з 2005 року, коли на всеукраїнському фестивалі журналістики «Людина і зброя» додаток «Зорі» «Ветеран Придніпров'я» отримало диплом гран -прі. А на всеукраїнському огляді- конкурсі « Дякують ветерани» - грамоту Організації ветеранів України та срібну медаль. А вже у 2006 році на всеукраїнському огляді-конкурсі «Дякують ветерани» газета «Ветеран Придніпров'я » отримала диплом та срібну медаль за благодійну діяльність з нагоди 60-річчя перемоги у ВВВ. 2007 р. запам'ятався тим, що «Зоря» знову отримала статус «Кращого друкованого ЗМІ Придніпров'я » (диплом Дніпропетровської облради та обласної державної адміністрації ) , почесними знаками нагородили «старожилів» газети Валентину Кордюкова , Олександра Тараненка , першого заступника головного редактора Таїсію Кузьменко та головного редактора Світлану Колесникову. У 2010 році Міністерство праці та соціальної політики України нагородило газету «Зоря» дипломом за вагомий особистий внесок у співпрацю та соціальне партнерство з Державним центром зайнятості України.

У грудні 2011 році на Національному конкурсі публікаций у ЗМІ «Об'єднаємо громаду» газета «Зоря» отримала відзнаку «За якісні публікації». А в 2011-му на міжнародному відкритому конкурсі журналістів "Срібне перо-2012″ кореспондент «Зорі» Альона Дрига стала лауреатом у номінації «Нові імена». У 2012 рік газета «Зоря» черговий раз очікувано стає «Кращим друкованим ЗМІ регіону» на конкурсі «Світоч Придніпров'я». У Судаку в 2013 році підвели підсумки дванадцятого міжнародного відкритого творчого конкурсу журналістів « Срібне перо - 2013 ». У цьому конкурсі брали участь журналісти з 14 країн: Вірменії , Білорусії , Грузії , Іспанії , Казахстану , Киргизстану , Латвії , Польщі, Росії , США , Таджикистану , Узбекистану , України , Естонії. Всього було надіслано близько 700 публікацій від 300 учасників. Лауреатом в номінації «Медіадизайн» стала дніпропетровська обласна газета «Зоря». Спеціальним дипломом була відзначена молодіжна газета «Зачёт» - спецвипуск « Зорі ».

Сьогодні газета «Зоря» є визнаним лідером серед регіональних ЗМІ. Підтвердженням цього, є  данні дослідження компанії TNS в Україні, які наведені у таблиці.

Колектив видання вважає цей здобуток найціннішим. На думку редколегії  газети, це стало можливим завдяки чіткому позиціонуванню контенту, дружній роботі колективу, спеціальним проектам, спрямованим на цільову аудиторію, адже вдалося відродити бренд газети, якій 96 років. Підвищенню авторитету газети сприяє постійне проведення культурних акцій, як-то фотоконкурс «Новий погляд» (2012 р.), присвячений 80-річчю Дніпропетровської області. Цей конкурс розкрив і показав унікальність нашого краю та його людей, популяризував регіон за його межами та виявив талановитих митців у галузі фотомистецтва. Того ж року газета оголосила новий поетичний конкурс «Зоря Придніпров’я» для всіх, хто уподобав чи опанував поетичне слово. Іншим літературним конкурсом був конкурс «500слів про рідний ЗОРЯний край». Результати  конкурсів, роботи і матеріали переможців були розміщені на сторінках книги «Зоря. 95 років». Газета «Зоря» бере активну участь у культурно-спортивному житті міста.  Видання ініціювало та забезпечило інформаційну підтримку акції «Дніпро - чемпіон» (березень – листопад 2013 р.), яка була присвячена перемозі футбольної команди «Дніпро» у Чемпіонаті Радянського Союзу в далекому 1983 році. Акція «Дніпро – чемпіон» нагадала людям віхи славної історії, підняла їх гордість і віру в рідний край і у його спортивне майбутнє. На сторінках газети сучасний читач мав змогу прочитати перші інтерв'ю з футболістами-чемпіонами 83 року. Фотографії з матчу, значки й програмки, скани статей з газет тих років викладали в соціальних мережах . Ця акція  стала яскравою подією як для самого міста, так і для газети.

Газета «Зоря» стимулює широку участь населення в суспільних справах міста й області, висвітлює діяльність влади, є форумом для обміну думок та інформацією, сприяє вирішенню різного родусоціальних конфліктів,  всебічно  висвітлює події обласного та міського життя. Нагадаємо, що це перша газета на території сучасної Дніпропетровщини. 

Як зазначалося вище, «Зоря» сьогодні є брендомпід яким виходять «Зоря .Область», «Зоря. Город», «Зоря. Ветеран Придніпров'я'», «Зоря.  Газета вихідного дня», «Зоря. Спецвыпуск». Кожне з видань має свою цільову аудиторію.  Розглянемо тематичне наповнення кожного видання:

Тематика рубрик

Назвагазети

«Зоря. Область»

«Зоря. Город»

«Зоря. Ветеран Придніпровя»

«Зоря. Вихідний день»

Рубрики(або публікації), у яких подають офіційну інформацію

«Влада»

«Власть»

«Власть»

«Влада»

Рубрики, що сприяють комунікації

«Спрашивайте-отвечаем»

Фоторубрики

+

+

+

+

Рубрики, що висвітлюють обласні та міські події

«Панорама області»

«Панорама міста»

«Панорама города»

«Панорама області»

Рубрики, що висвітлюють актульні події

«Тема номеру»

«Событие», «Теманомера»

«Ракурс»

Рубрики, де розповідається про історію краю, міста, про відомих людей

«Далеке - близьке»

«Персона», «Личность», «Сюбилеем».

«Далекое - близкое»

Родинні рубрики

«Жіночі історії», «Сім’я»,«Особисте»

«Личное»

«Історія з історії», «Жіночі історії», «Особисте»

Рубрики рекреаційного характеру

«Надозвіллі», «Захоплення», «Люблю готувати»

«Надосуге»

«На досуге»

«На дозвіллі»

Рубрики для дітей

«Дитяча зоря»

«Даринка»

«Даринка»

«Даринчина вітальня»

Телепрограми

«Телепрограма»

«Телепрограмма»

«Телепрограмма»

«Телепрограма»

Спортивні

рубрики

«Спорт»

«Спорт»»

«Спорт»

Юридичнірубрики

«Пряма лінія «Зорі»

«Защитим каждого», «Прямая линия «Зари»

Реклама

+

+

+

+

Систематизовані рубрики дозволяють виокремити характерні риси видань, що виходять під брендом «Зоря»: 

1) в усіх газетах є рубрики, за допомогою яких можна залучати читачів до активної участі в житті газети, адже на думку дослідниці К. Серажим «дії журналістів має визначати не влада, а населення. Журналісти повинні залучати населення до формулювання запитань та участі в обговоренні проблем.  Залучати не вибірково, а системно й масово»[7, с.176].  Свідченням такого підходу є рубрика, що наявна у  виданнях «Зоря Область» і «Зоря Ветеран Придніпров’я», «Пряма лінія «Зорі». 

2) рубрики,  у яких розповідається про історію краю, міста, про відомих людей.Як відомо, західний досвід рекомендує використовувати місцеву пресу як засіб комунікації для місцевої громади (інформація про події, що відбулися за останній період у житті самих читачів, або ж про ті, учасниками яких вони були). Читача приваблює такожперспектива стати одним із героїв газети. Дослідник М. Недопитанськийнаводить статистику: впродовж трьох років події з життя кожної американськоїсім’ї того чи того містечка висвітлюють на шпальтах місцевої газети один раз. «І кожне таке потрапляння, безумовно, розцінюється як непересічна подія, щостворює певну ауру місцевої газети: доступної, поінформованої, обізнаної зжиттям читацької аудиторії» [5].

3) в усіх виданнях є рубрики: «Влада», «Телепрограма»,«Особисте»,«Тема номера», «Далекое — близкое», «Персона», «На дозвіллі», «Даринка», «Спорт», «Ракурс». Це свідчить про спільність інтересів читацької аудиторії «Зорі».

4. Рубрики рекреаційного характеру: «На дозвіллі», «Захоплення», «Люблю готувати». Такі рубрики типові для регіональної преси, яка не цурається побутових тем: ціни, обслуговування. Загальнодержавним темам приділено менше уваги, проте життя області, міста всебічно висвітлено у рубриках: «Влада», «Панорама города», «Панорама області», «Рейтинг», «Тема номера», «Ракурс», «Событие». А. Левченко вважає, що «чи не найбільшою особливістю в роботі регіональних засобів комунікації є те, що будь-які події загальнодержавної значущості, будь-які соціальні, економічні, політичні проблеми сприймаються виключно через призму того, як може та чи інша подія вплинути на життя даного регіону»[3].

5. Рубрика «Спорт», хоча й не є постійною, свідчить про інтенсивність спортивного життя в регіоні, який пишається здобутками футбольного спортивного клубу «Дніпро».

6.Значне місце у виданнях відведено під рекламні рубрики.  Звернемо увагу, що в даному випадку  місцева реклама витісняє загальнонаціональну.

7. Юридичні рубрики. Зауважимо, що новою тенденцією стало введення в газету рубрик юридичних консультацій.  Рівень юридичної та правової обізнаності населення залишається порівняно невисоким, адже за статистичними даними 54% респондентів не знає як діяти за певних правових обставин.Завдяки таким рубрикам, городяни підвищують рівень знань у правовій галузі.

Тематичний і проблемний аналіз видання засвідчує, що  «Зоря» прагне до універсальності, тобто намагається відображати всю різноманітність уявлень про життя, а не спеціалізується одній темі та не зосереджується  на декількох «обраних» пластах життя.