Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
17.8 Кб
Скачать

Набір і зміст тим, передбачених цією програмою, спрямованіна набуття студентами базових знань та навичок з інформатики таобчислювальної техніки:

. знань про теоретичні основи інформатики та комп'ютерної техніки,

. знань про можливості та принципи використання сучасної комп'ютерної техніки,

. практичних навичок використання персональних комп'ютерів для роботи з текстовими документами і розробки програм.

Така підготовка є необхідною основою для подальшого розвиткутеоретичних і практичних знань студентів в рамках подальшихдисциплін, пов'язаних із застосуванням обчислювальної техніки у сферіуправління, комерційної та обліково-фінансової діяльності на ринкутоварів і послуг.

Тема 1. Введення в інформатику та обчислювальну

техніку

Зміст і завдання дисципліни, її роль у формуванні сучасногофахівця.

Інформатика, інформатизація та комп'ютеризація. Автоматичні іавтоматизовані системи управління (АСУ). Інформаційні технології.

Автоматизовані інформаційні системи в управлінні, плануванні,обліково-фінансової діяльності, у сфері виробництва та обігу.

Інформаційні технології в засновницької (офісної) діяльності. Завдання іпринципи управління.

Концепція інформації. Джерела та характеристики інформації. Аналоговаі дискретна інформація. Властивості інформації. Ентропія. Інформація тадані в управлінні, комерційної та обліково-фінансової діяльності.

Література: 1 - 3.

Тема 2. Основи пристрої та функціонування еом

Структурна організація ЕОМ. Склад, призначення та взаємодіяпристроїв. Основні характеристики ЕОМ. Поняття архітектури ЕОМ. Принциппрограмного управління.

Структура персонального комп'ютера (ПК), склад, призначення івзаємодія пристроїв.

Кодування інформації та подання даних в ЕОМ. Системи числення, що використовуються в ЕОМ. Переклад з однієї системи в іншу. Кодуваннячислової і символьної інформації, кодові таблиці.

Програмне забезпечення (ПЗ) ЕОМ. Класифікація ПЗ ЕОМ. Призначення тафункції компонентів ПЗ - операційних систем (ОС), оболонок, системпрограмування, сервісних програмних засобів, текстових і графічнихредакторів, "електронних таблиць", систем управління базами даних і т.д.

Огляд ОС для ПК.

ОС MS DOS. Призначення і функції компонентів ОС, основні команди.

Концепція файлової системи, поняття шляху доступу, активного диска іпоточного каталогу. Типи і атрибути файлів, маски для позначення групифайлів. Структура інформації на диску, FAT-таблиця.

Література: 4 - 6

Примітка: студенти заочного навчання вивчають дану темусамостійно.

Тема 3. Операційна система Windows

Концепція ОС Windows 95. Структура ОС Windows 95, призначення,виконувані функції і взаємозв'язок компонентів. Особливості виконання

Windows-додатків і DOS-програм. Реалізація багатозадачних можливостей.

Програмний склад.

Уніфікований графічний користувальницький інтерфейс Windows,призначення і види вікон, меню, кнопок, списків і т.д.

Лабораторна робота: Введення в практичну роботу в середовищі Windows.

Маніпулювання вікнами - активізація, переміщення, зміна розмірів,упорядкування і т.д. Запуск Windows-і DOS-додатків. Робота зідовідкової підсистемою.

Лабораторна робота: Практична робота з файлами в ОС Windows.

Функції та робоче середу Провідника. Види піктограм файлів. Операції здисками і файловою системою - перегляд файлової системи, форматування

ГМД, створення папок, копіювання, перенесення, перейменування і видалення папокі файлів, пошук і відновлення файлів. Друк текстових файлів.

Обробка пов'язаних документів в ОС Windows. Передача інформаціїміж додатками, функції буфера обміну. Концепція документообігуорієнтованої роботи. Концепція DDE-і OLE-технологій підготовкипов'язаних документів.

Лабораторні роботи (2): Робота з прикладними програмами Windows.

Підготовка документів текстовими редакторами Блокнот і Word Pad. Введення,редагування та форматування тексту, встановлення параметрів сторінкидокумента. Збереження, завантаження і друк документа. Підготовка малюнківграфічним редактором Paint. Інструментальні засоби Paint. Операції змалюнком - вставка графічних примітивів, введення тексту, копіювання,переміщення та видалення фрагментів малюнка. Збереження, завантаження і друкмалюнка.

Лабораторна робота: Практичні аспекти підготовки пов'язанихдокументів в середовищі Windows.

Лабораторна робота: Робота в сеансі MS DOS. Виконання операцій здисками, каталогами та файлами. Передача текстової інформації з вікна сеансу

MS DOS у вікна Windows-додатків.

Сервісні операції в роботі користувача. Засоби налаштування Windows.

Функції панелі керування. Технологія Plug and Play. Принцип операціїархівування (стиснення) файлів, огляд і характеристика програм -архіваторів, поняття комп'ютерного вірусу, класифікація вірусів, методиантивірусної обробки, приклади антивірусних програм. Дефрагментація ілікування дисків.

Лабораторна робота: Практичне виконання сервісних операцій.

Налаштування Windows. Установка параметрів основного екрану і панелі завдань.

Робота з панеллю керування. Тестування технічних засобів ПК, перевіркаі лікування дисків, архівування файлів, антивірусна обробка.

Література: 7 - 9.