Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Dniu_Zmini_2014.rtf
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 9. Становлення української модерної нації наприкінці хіх – на початку хх ст.: політична стадія націотворення

Історіографічний аспект теми. Причини політизації українського національного руху. Загальні особливості політичного етапу українського націотво-рення.

Перетворення Східної Галичини на «український П’ємонт». УтворенняРусько-української радикальної партії 1890 р., її ідеологія та діяльність. Брошура Ю. Бачинського «Україна irredenta». Заснування Католицького русько-народного союзу 1896 р., Української соціал-демократичної та Української націонал-демо­кра­тичної партій 1899 р. О. Барвінський, А. Вахнянин, М. Ганкевич, М. Грушевський, С. Данилович, Є. Левицький, К. Левицький, В. Охримович, М. Павлик, С. Сембратович, І. Франко. Завершення формування модерної партійно-по­лі­тичної системи європейського зразка в Галичині на початку ХХ ст.

11

Розвиток мережі культурно-освітніх, господарських та молодіжних організацій на західноукраїнських теренах на рубежі ХІХ – на початку ХХ ст. Національна мобілізація галицького селянства.

Початок політичної стадії українського націотворення в Наддніпрянщині. Братство тарасівців. «Profession de foi молодих українців». Заснування і діяльність «Групи українських соціал-демократів». І. Стешенко, М. Коцюбинський, Леся Українка, О. Косач та ін. Консолідація українських громад. Створення Загальної української організації. В. Антонович і О. Кониський. Політизація студентських громад. Всеукраїнські з’їзди студентських осередків. «Молода Україна».

Утворення перших українських політичних партій у Наддніпрянщині (РУП, НУП, УДП, УРП, УСП, УСДС), їх ідеологія і діяльність. Д. Антонович, М. Русов, М. Міхновський, О. Лотоцький, Є. Чикаленко, Б. Грінченко, С. Єфремов, М. Меленевський, О. Скоропис-Йолтуховський, Б. Ярошевський. Започаткування перших груп та гуртків українських соціал-революціонерів. Заснування УСДРП. В. Винниченко, С. Петлюра, М. Порш, Д. Донцов. Організаційний з’їзд УПСР. Товариство українських поступовців. Українські політичні партії в період революції 1905–1907 рр., столипінської реакції та нового революційного піднесення. Розвиток федералістично-автономістської та самостійницької течій. Діяльність українських політичних партій серед інтелігенції, студентства, робітників та селян Наддніпрянщини.

Українське культурництво на початку ХХ ст. Поширення української національної самосвідомості через діяльність артілей, кооперативів, земств, просвіт у наддніпрянських губерніях.

Тема 10. Соціально-економічні процеси в Україні на початку хх ст.

Входження економіки українських земель у стадію монополістичного капіталізму. Економічна криза 1900-1903 рр. Концентрація промислового виробництва і капіталу. Посилення процесу монополізації. Утворення могутніх синдикатів. Вплив іноземного капіталу. Розвиток промислово-торговельної буржуазії. Зміни в складі робітничого класу України та його становище на початку ХХ ст. Початок масової боротьби пролетарів, її зміст, форми й методи. Загальний політичний страйк на півдні України 1903 р.

12

Українське село на початку ХХ ст. Масовий селянський рух на Полтавщині

та Харківщині в 1902 р. Вплив масового соціального протесту селян на аграрну політику царизму. Селянський рух і діяльність політичних партій. Боротьба селян за землю й користування сервітутами в 1903-1904 рр.

Промислова депресія. Розвиток біржової торгівлі. Торговельні доми. Акціонерні компанії. Посилення робітничого руху за умов Першої російської революції. Участь робітничого класу України у всеросійському жовтневому політичному страйку. Виникнення рад робітничих депутатів. Початок організації профспілок. Робітники України в грудневому збройному повстанні. Піднесення селянського руху в 1905 р. Соціальний протест пролетарів та селян у 1906- 1907 рр. Соціально-економічні процеси в українському селі за умов столипінської аграрної реформи. Переселенський рух наддніпрянських українців у східні регіони Росії.

Нове економічне піднесення виробництва 1909-1914 рр., його передумови. Розвиток промисловості та транспорту. Зростання обсягів сільськогосподар-ського виробництва. Процес подальшої монополізації. Становище поміщиків, буржуазії, селян і пролетарів. Посилення соціальних протиріч. Початок і наростання революційного піднесення в містах, на селі, в армії та на флоті.

Соціально-економічні процеси на західноукраїнських землях. Створення передумов для індустріалізації краю. Розвиток нафтопромислів та лісорозробок, видобутку озокериту. Залізничні комунікації. Втягнення західноукраїнських земель в орбіту європейського ринку. Австро-угорський та іноземний капітал на західноукраїнських землях. Концентрація банківського капіталу. Містобудівництво. Розвиток ринкових відносин і поміщицьке землеволодіння. Зміни в селянському землеволодінні. Соціально-економічне становище різних верств населення. Масова трудова еміграція західних українців. Головний зміст і динаміка соціальних рухів західноукраїнського робітництва і селянства в 1900-1914 рр.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]