Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Dniu_Zmini_2014.rtf
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 12. Культурний розвиток в Україні кінця хvііі – початку хх ст.

Історичні умови культурного розвитку українських земель. Зруйнування традиційної освітньої системи та зведення староукраїнської культури до провінційного архаїзму в підросійській Україні на рубежі ХVІІІ–ХІХ ст. Нові соціальні механізми культури. Культурна роль українських земляцтв у Санкт-Петербурзі й Москві. Утворення нових вищих і середніх навчальних закладів і центрів культури у Харкові, Києві, Одесі, Ніжині, Кременці в першій половині ХІХ ст. Розвиток початкової, середньої, вищої та спеціальної освіти в Наддніпрянщині в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Русифікаторська політика царизму в галузі освіти. Освітній рух народних мас. Недільні школи, товариства грамотності, народні бібліотеки і читальні. М. Пирогов, В. Лесевич, Х. Алчевська. Особливості розвитку освіти в західноукраїнських землях.

14

Стан розвитку науки. Наука в університетах, вищих технічних та сільськогосподарських закладах. Діяльність наукових і краєзнавчих товариств. Становлення національної науки: Наукове товариство ім. Шевченка, Українське наукове товариство в Києві. Видатні науковці: М. Бекетов, Ф. Вовк, М. Грушевський, О. Ковалевський, А. Кримський, І. Мечников, О. Потебня, В. Сєченов, В. Вернадський та ін.

Нова українська література. Головні літературні напрямки ХІХ ст.: класицизм, романтизм та реалізм. Культурно-історична епоха модернізму в літературі: декаданс, неоромантизм і необароко, імпресіонізм, експресіонізм, символізм, орнаментальна проза. Видатні представники української поезії, прози, літературної критики та літературознавства. Українська преса, її початки та етапи розвитку. Українська книга.

Галузі українського мистецтва. Драматургія і театральне мистецтво. Становлення українського професійного театру. М. Старицький, М. Кропивницький, І. Карпенко-Карий, М. Садовський. Розвиток української класичної музики. М. Лисенко та його послідовники. Досягнення в галузях архітектури, скульптури та живопису. Народна творчість. Побут і звичаї.

Тема 13. Церковно-релігійне життя в українських землях наприкінці хvііі – на початку хх ст.

Церковно-релігійна політика російського царизму в українських землях. Церковно-адміністративна реорганізація, секуляризація, русифікація української православної церкви ліквідація уніатських парафій на Правобережжі за часів Катерини ІІ. Відновлення католицьких і греко-католицьких єпархій в українських землях за Павла І. Посилення боротьби православної, католицької та уніатської церков за Олександра І на Правобережній Україні. Поновлення переслідувань греко-католиків за часів Миколи І. Ліквідація церковної унії в Російській імперії 1839 р. Секуляризація церковних і монастирських населених маєтків на Правобережжі в 1841-1843 рр. Ліквідація уніатської церкви на Холмщині та Підляшші 1875 р. Завершення процесів централізації, уніфікації та бюрократизації церковної системи в Наддніпрянській Україні в ХІХ ст. Денаціоналізація Української церкви і перетворення її на частину Російської православної церкви.

Послаблення зв’язку між зрусифікованим духовенством і парафіянами. Співіснування двох типів релігійності. Співвідношення антицерковних і релігійних настроїв у різних верствах населення. Збереження впливу православної церкви в Наддніпрянській Україні наприкінці ХІХ ст. Релігійний консерватизм українського селянства.

15

Стан православної церкви в Україні на початку ХХ ст. Церковно-реформаційний рух у 1905–1917 рр. Національне піднесення українського духовенства на початку ХХ ст.

Православне сектантство в Наддніпрянській Україні. Розвиток старо-обрядництва. Духовне християнство: хлисти, скопці, підгорнівці, духобори, молокани, єговісти-ільїнці. Євангельсько-баптистський рух у ХІХ – на початку ХХ ст.: штундисти, мальованці, баптисти, євангельські християни. Заснування адвентизму в Україні.

Українська церква в підавстрійській Україні. Українська католицька церква в Галичині. Заходи Марії-Терезії та Йосифа ІІ для поліпшення стану духовенства. Скасування монастирів у Галичині. Відновлення Галицької митрополії Францом І у 1806 р. Роль українського духовенства в культурному і національному житті краю. Галицькі митрополити: М. Левицький, С. Литвинович, А. Шептицький та ін.

Церковне життя на Буковині. Утворення незалежної Буковинської митрополії в 1873 р. Перший митрополит Буковини Є. Гакман.

Церковна історія на Закарпатті. «Золота доба» церковного життя краю наприкінці ХVІІІ ст. Українське духовенство й піднесення культури Закарпаття. Активний спротив видатних церковних діячів курсу мад’яризації. О. Духнович, А. Добрянський, І. Раковський.

Релігійне життя національних меншин в українських землях. Іудаїзм в українських землях. Галицька гаскала. Релігійне життя вірмен. Мусульманська цивілізація Криму й знищення її основ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]