Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Dniu_Zmini_2014.rtf
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Тема 11. Російський і польський суспільні рухи в українських землях у другій половині хіх– на початку хх ст.

Поширення ідей російської революційної демократії в Наддніпрянщині. Вплив «вільної російської преси» О. Герцена і М. Огарьова. Харківсько-Київ­ське таємне товариство. «Земля і Воля» 1860-х рр. і Україна.

Перші гуртки російського соціально-революційного народництва в Києві, Одесі, Харкові, Херсоні. «Чайковці», «жебуністи», «американці», «бакуністи». Масове «ходіння в народ» радикальної молоді та його невдача. К. Брешко-Бреш­ков­ська, Ф. Волховський, В. Дебогорій-Мокрієвич. «Башенці». «Російські якобінці». «Південні бунтарі». Група Я. Стефановича і «Чигиринська змова». Перехід від бунтарства до політичної боротьби. Народницькі гуртки І. Ковальського, В. Осинського. Народовольські осередки в українських губерніях, особливості їх ідеології та діяльності. А. Желябов, С. Перовська, В. Фігнер, Г. Лопатін,Б. Ор­жих. Народництво чорнопередільської орієнтації в Наддніпрянщині. Південноросійський робітничий союз у Києві. Революційно-народницькі гуртки і групи 1880-х рр. Ліберальне російське народництво 1870–1890-х рр., його своєрідність у наддніпрянських губерніях. «Толстовство».

13

13

Розвиток польського національного руху в українських землях. Польські гміни і таємні товариства кінця 1850-х – початку 1860-х рр. на Правобережжі. Польський «Центральний комітет на Русі». І. Коперницький. Релігійні та патріотичні маніфестації польського населення на Київщині, Поділлі та Волині. Заворушення польських студентів Київського університету та учнів гімназій. Утворення групи С. Бобровського. Підпільна друкарня поляків у Києві. Передрук «Великорусса». Газета «Odrodzenie». «Революційне агентство» в Одесі. Польське хлопоманство. Створення «Провінціального комітету на Русі». Курс на підготовку збройного повстання. Програма і тактика польських повстанців. Польське повстання 1863 р. на Правобережній Україні, його початок та перебіг. «Виконавчий відділ на Русі». Селяни і польське повстання. Зв’язки діячів польського повстання з українськими націонал-демократами і російськими радикал-демократами. Урядові репресії та поразка польських повстанців.

Участь поляків у російському соціально-революційному русі в Наддніпрянщині в 1870–1880-х рр. Співробітництво польської партії «Пролетаріат» і «Народної Волі». «Польська соціально-революційна партія».

Поширення ідей марксизму в Україні. Перші соціал-демократичні гуртки і групи. Київський та катеринославський «Союзи боротьби за визволення робітничого класу», одеський «Південно-російський робітничий союз», «Союз миколаївських робітників», харківська соціал-демократична організація. Б. Ейдельман, І. Лалаянц, І. Бабушкін, Г. Петровський. Загальноросійські партії соціал-демократів (більшовиків та меншовиків) і есерів у Наддніпрянщині на початку ХХ ст., особливості їх ідеологій і методів боротьби. Анархісти. Праві партії. Чорносотенні союзи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]