Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

11 клас география МОНсайт

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
21.7 Mб
Скачать

УДК 91(079.1) ББК 26.8я721-4 3-41

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

(наказ Міністерства освіти і науки України від 27.12.2013 № 1844)

Збірник завдань для державної підсумкової атестації з гео- З-41 графії : 11-й кл. / Р.В. Гладковський та ін. – К. : Центр навч.-

метод. л-ри, 2014. – 128 с. : іл. ISBN 978-617-626-192-6.

Збірник завдань охоплює зміст чинної навчальної програми предмета «Географія». Основна мета посібника – забезпечити об’єктивне оцінювання навчальних досягнень випускників під час проведення державної підсумкової атестації з географії в основній школі за допомогою різнорівневих завдань. До збірника входить 20 варіантів атестаційних робіт. Кожен варіант письмової роботи для державної підсумкової атестації складається з 5 видів різнорівневих тестових завдань, на його виконання відводиться 90 хвилин.

УДК 91(079.1) ББК 26.8я721-4

ISBN 978-617-626-192-6

©Гладковський Р.В., Довгань А.І., Забуга Н.І., Паламарчук Л.Б., Совенко В.В., 2014

©Центр навчально-методичної літератури, серійне оформлення, оригінал-макет, 2014

А Б В Г

Âàð³àíò 1

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Збірник завдань охоплює зміст чинної навчальної програми шкільного предмета «Гео­ графія». Основна мета посібника — забезпечити об’єктивне оцінювання навчальних досяг­ нень випускників під час проведення державної підсумкової атестації з географії за курс основної та старшої школи за допомогою різнорівневих завдань.

До збірника входить 20 варіантів атестаційних робіт. Кожен варіант налічує 29 тестових завдань різних типів і рівнів складності (з вибором однієї правильної відповіді, на ви­ значення відповідності та завдання, що містять сім варіантів відповідей, три з яких є пра­ вильними), одне завдання на контурній карті (34), чотири завдання відкритого типу

(30–33), що передбачають розгорнуту відповідь на поставлені запитання. Одне із завдань відкритого типу (32) для отримання правильної відповіді потребує виконання певних мате­ матичних розрахунків з відповідним записом у бланку відповідей. Завдання під номером 33, позначене зірочкою, призначене лише для учнів, що навчаються за програмою профільного рівня. Відповідно учні профільних класів не виконують завдання відкритого типу під номе­ ром 31.

Під час виконання атестаційної роботи користуватися атласами та іншими джерелами картографічних знань не дозволяється.

Отже, кожен варіант атестаційної роботи (яку виконує кожен учень) складається з 33 завдань, на його виконання відводиться 90 хвилин.

Тестові завдання з вибором однієї правильної відповіді (завдання 1–20) використову­ ють для оцінювання знань географічних понять, термінів, умінь працювати із джерелами інформації. У завданнях такого типу пропонується чотири варіанти відповідей, з яких пра­ вильною є лише одна. Завдання вважається виконаним правильно, якщо в бланку відпові­ дей позначено тільки одну відповідь. Якщо позначено два або більше варіанти відповідей, навіть якщо серед них є правильний, завдання вважається виконаним неправильно. Пра­ вильну відповідь на кожне таке завдання оцінюють 1 балом.

Приклад завдання з вибором однієї правильної відповіді:

Укажіть регіони України з найбільш забрудненим навколишнім середовищем: А Донбас і Придніпров’я Б Київська та Черкаська області

В АР Крим і Одеська область Г Волинська і Львівська області

Правильна відповідь:

Тестові завдання на визначення відповідності (завдання 21–25) передбачають вибір взаємопов’язаних понять, явищ, процесів і встановлення між ними логічних зв’язків. Якщо в бланку відповідей записано всі правильні комбінації цифр і літер, завдання оцінюється 4 балами. Відповідно за одну правильно визначену відповідність – 1 бал, за дві – 2 бали, за три – 3 бали.

Приклад тестового завдання на визначення відповідності:

Знайдіть відповідність між тектонічними структурами та формами рельєфу, які з ними пов’язані:

1

Волино-Подільська плита

А Приазовська височина

А Б В Г Д

2

Український щит

Б Закарпатська низовина

3

Донецька складчаста споруда

В Причорноморська низовина

1

4

Закарпатська западина

Г Волинська височина

2

 

 

Д Донецький кряж

3

 

 

Правильна відповідь:

4

Тестові завдання, що містять сім варіантів відповідей, три з яких є правильними

(завдання 26–29). До кожного завдання пропонується сім варіантів відповідей, серед яких лише три є правильними. Завдання оцінюється в 0, 1, 2 або 3 тестові бали: 1 бал за кожну правильно вказану відповідь (цифру) із трьох можливих; 0 балів, якщо не вказано жодної правильної відповіді (цифри) або відповіді на завдання не вказано. Порядок написання цифр значення не має. Завдання вважається виконаним, якщо учень вибрав і записав правильні відповіді у бланку відповідей.

АТЕСТАЦІЯ

ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА

ЕГ ГО АР ЯІФ

3

Г Е О Г Р А Ф І Я ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА АТЕСТАЦІЯ

Âàð³àíò 1

 

Приклад тестового завдання, що містить сім варіантів відповідей, три з яких є правиль- ними:

Виберіть правильні твердження щодо ґрунтів України:

1для дерново-підзолистих ґрунтів характерний інтенсивний промивний режим

2для каштанових ґрунтів характерна наявність солей і гіпсу

3лучні ґрунти сформовані на магматичних породах

4сірі і темно-сірі ґрунти належать до малородючих

5буроземи і бурі лісові ґрунти поширені в лісах Полісся

6чорноземні ґрунти сформовані на лесових материнських породах

7частка ріллі в земельному фонді України незначна через деградацію чорноземів

Правильна відповідь:

1

2

6

 

 

 

Завдання відкритого типу (завдання 30–33*) передбачають розгорнуту відповідь на поставлені запитання з відповідним записом у бланку відповідей. Ці завдання дають змогу перевірити вміння учнів висловлювати власні думки, наводити аргументи, складати геогра­ фічні характеристики, описувати географічні процеси і явища, робити висновки, застосову­ вати знання і вміння в новій ситуації; порівнювати географічні об’єкти і явища; пояснюва­ ти розвиток і просторове поширення географічних процесів і явищ на основі виділення їхніх істотних ознак; встановлювати риси подібності та відмінності, переваг і недоліків природ­ них та економічних умов.

Завдання під номером 33 (позначене зірочкою) виконують учні, які навчаються у класах профільного рівня. Відповідно учні профільних класів не виконують завдання відкритого типу під номером 31. Загальна кількість завдань однакова для всіх учнів, які виконують атестаційну роботу.

За правильну, повну й аргументовану відповідь максимальна оцінка 12 балів за кожне завдання відкритого типу (окрім 32). Завдання 32 для отримання правильної відповіді по­ требує виконання певних математичних розрахунків з відповідним записом у бланку відпо­ відей і оцінюється у 6 тестових балів. Відповідно оціночний бал знижуватиметься залежно від правильності і повноти відповіді, наявності помилок, неточностей, недоліків в учнів­ ській відповіді, а також кількості коректур, які зробить учитель.

Завдання на контурній карті (завдання 34) передбачає нанесення на карту інформації відповідно до завдання та розробку легенди карти. Це завдання дає змогу перевірити карто­ графічну грамотність і знання особливостей просторового розміщення об’єктів і явищ. Під час виконання завдання потрібно розробити легенду карти за всіма правилами і картографічними вимогами, а потім виконати завдання на контурній карті. У деяких випадках можна скорис­ татися чернеткою, якщо легенда карти буде складною. Виконуючи завдання на контурній карті, всі позначення і записи потрібно робити тією самою ручкою, що й інші завдання.

За правильно виконану роботу на контурній карті передбачено максимальну оцінку 10 балів. За відсутності легенди карти, неправильно оформлені умовні позначення, непра­ вильно й неточно позначені об’єкти і явища оцінка відповідно знижується.

Пропоновані завдання орієнтовані на перевірку рівня досягнень учнів за 12-бальною шкалою оцінювання навчальних досягнень. Будь-який бал, що набрав учень, є позитивним, тобто оцінювання ґрунтується на принципі позитивізму. Максимально можливий бал за правильно виконаний варіант атестаційної роботи становить 92 тестові бали. Оцінка учня залежить від кількості правильних відповідей на тестові завдання та якості виконання тео­ ретичних завдань і завдання на контурній карті.

Пропонуємо набрані бали переводити в оцінки, користуючись такою таблицею:

Відповідність отриманих балів оцінкам за 12-бальною шкалою

Бали

1–8

9–16

17–24

25–32

33–40

41–48

49–56

57–64

65–72

73–79

80–86

87–92

 

 

Оцінка

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

Для проведення державної підсумкової атестації вчитель самостійно вибирає варіанти за­

 

вдань, а також визначає кількість варіантів, які використовуватиме в одному класі, зважа­

 

ючи на те, що кожен учень має виконати один варіант тестових завдань із цього збірника.

 

У збірнику подається зразок бланка відповідей, а також контурні карти, які вчитель

 

може скопіювати в необхідній кількості. Відповіді на завдання відкритого типу учні вико­

нують на окремих проштампованих навчальним закладом аркушах, які додаються до заго­

 

товлених бланків відповідей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріали збірника вчитель може використовувати також для підготовки до державної під­

 

сумкової атестації випускників і під час проведення поточного оцінювання. Учні можуть вико­

 

ристовувати матеріали збірника під час підготовки до уроків і державної підсумкової атестації.

 

4

 

ВАРІАНТ 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АТЕСТАЦІЯ

 

І. Завдання з вибором однієї правильної відповіді

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Укажіть, хто першим досягнув Південного полюса:

 

 

 

 

 

 

 

 

A Руаль Амундсен

 

 

 

 

 

 

 

 

B Джеймс Кук

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

 

C Фадей Беллінсгаузен

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІДСУМКОВА

2.

D Роберт Скотт

 

 

 

 

 

 

Зазначте, який напрямок показують меридіани:

 

 

 

 

 

 

 

 

A схід – захід

 

 

 

 

 

 

 

 

B північ – захід

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

 

C південь – схід

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

D північ – південь

 

 

 

 

 

 

 

Укажіть, які опади за характером утворення переважають над Україною:

 

П

 

A орографічні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕРЖАВНА

 

B фронтальні

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

 

C конвективні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

D опади відсутні

 

 

 

 

 

 

 

Укажіть серед зазначених озер солоне:

 

 

 

 

 

 

 

 

A Ейр

 

 

 

 

 

 

 

 

B Ері

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

Д

 

C Тітікака

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D Чад

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

Я

 

 

 

 

 

 

Укажіть які вітри дмуть від полюса до країв материка Антарктида:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A стокові

 

 

 

 

 

 

І

 

B мусони

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

Ф

 

C бризи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

D пасати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Укажіть пустелю Африки, на території якої в липні холодніше, ніж у січні:

 

А

 

A Калахарі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B Наміб

 

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

Р

 

C Каракуми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D Сахара

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

Г

 

 

 

 

 

 

Оберіть неправильне твердження:

 

 

 

 

 

 

 

A в основі Африки лежить Африкано-Аравійська платформа

 

 

 

 

 

 

О

 

B Австралійська платформа є частиною Індо-Австралійської плити

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

C в основі Антарктиди лежить Антарктична платформа

 

 

 

 

 

 

Е

 

 

 

 

 

 

 

8.

D в основі всієї Євразії лежить Євразійська літосферна плита

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Укажіть, який з термінів, що характеризує чинники формування клімату, є

 

 

Г

 

«зайвим»:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A температура повітря

 

 

 

 

 

 

 

 

B сонячна радіація

 

 

 

 

 

 

 

 

А Б В Г

 

 

 

C циркуляція атмосфери

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dпідстильна поверхня

9.Зазначте, водами яких морів омивається територія України:

AЧорного і Балтійського

B Азовського й Мармурового

 

 

 

 

А

Б

В

Г

C Чорного й Азовського

 

 

 

 

D Азовського і Середземного

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Г Е О Г Р А Ф І Я ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА АТЕСТАЦІЯ

Âàð³àíò 1

 

 

10. Укажіть максимальну висоту Кримських гір:

 

 

A 515 ì

 

 

B 2061 ì

 

 

А Б В Г

C 1545 ì

 

 

D1234 ì

11.Виберіть тип земель, які становлять найбільшу частку в структурі земельного фонду України:

Aземлі лісового і водного фондів

Bземлі житлової та промислової забудови

C землі сільськогосподарського призначення

 

 

 

 

А

Б

В

Г

D землі природно-заповідного фонду та рекреаційного призна­

 

 

 

 

чення

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Визначте, які типи рослинності поширені в Степовому Криму:

A типчаково-ковилові

B лучно-степові А Б В Г C лучно-болотні

D чагарникові

13. Оберіть поняття, що відповідає визначенню «предметом вивчення економічної та соціальної географії України є»:

A природні умови й ресурси України

B особливості розміщення населення і господарство України А Б В Г C рельєф і клімат України

Dкорисні копалини й геологічна будова території України

14.Оберіть групу регіонів України з найбільш забрудненим навколишнім середови­ щем:

AДонбас і Придніпров’я

B Київська і Черкаська області

 

А Б В Г

C АР Крим і Одеська область

 

DВолинська і Львівська області

15.Укажіть правильне поєднання економічного району України і його спеціаліза­ цію:

AСтоличний – гірничодобувна галузь

 

B Причорноморський – лісове господарство

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

C Північно-Східний – чорна металургія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.

D Подільський – сільське господарство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Укажіть галузь спеціалізації рослинництва Полісся:

 

 

 

 

 

 

 

A виноградарство

 

 

 

 

 

 

 

B льонарство

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

C буряківництво

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.

D баштанництво

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зазначте, яка риса характеризує розміщення промисловості в епоху НТР:

 

 

A збільшення частки і поширення галузей добувної промисловості

 

 

 

 

 

 

 

B переорієнтація базових матеріаломістких галузей промисловості від орієнтації

 

 

на місцеву сировину до орієнтації на ринки збуту готової

 

 

 

 

 

 

 

продукції

 

 

 

 

 

 

 

А

Б

В

Г

 

 

 

C зміщення галузей переробної промисловості у внутрішні райони

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

через перевантаження портів імпортною сировиною

 

 

 

 

 

 

 

D деконцентрація промисловості і зниження темпів урбанізації

 

 

 

 

 

18.

Укажіть ознаки федеративної держави:

 

 

 

 

 

 

A поглиблення економічних зв’язків та інтернаціоналізація господарського

 

 

 

життя країни

 

 

 

 

 

 

6

А Б В Г
А Б В Г

Âàð³àíò 1

B наявність єдиної конституції і системи органів державної влади

C наявність самоврядних територій, які мають певну юридичну і політичну самостійність

D наявність адміністративно-територіальних одиниць, що не ма­ ють ознак державного суверенітету

19. Оберіть правильний варіант ланцюга «сільськогосподарська культура – чинник розміщення – район вирощування»:

A пшениця – переважно чорноземні та сірі лісові ґрунти помірного клімату – Європа (Франція, Україна), Азія (Китай, Казахстан)

B цукровий буряк – помірна зона, ґрунти переважно чорноземи – Північна Аф­ рика

C бавовник – субтропічна, тропічна, субекваторіальна зона– Цент­ ральна і Західна Австралія

D льон – підзолисті ґрунти помірного поясу – Північна Індія, Східна Бразилія

20.Зазначте, які види транспорту відіграли особливо важливу роль в освоєнні континентів і формуванні світового господарства:

A автомобільний і повітряний

 

 

 

 

B повітряний і трубопровідний

 

 

 

 

А

Б

В

Г

C залізничний і автомобільний

 

 

 

 

D морський і залізничний

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Завдання на визначення відповідності

У завданнях 21–25 до кожного із завдань, позначених цифрою, доберіть правильну від- повідь, позначену буквою. Відповідність цифр і букв перенесіть у бланк відповідей.

21. Укажіть відповідність між географічними відкриттями та мандрівниками:

1

досліджував Австралію, Нову Зе­

A Фернан Магеллан

 

ландію, моря Антарктики

B Джеймс Кук

2

упродовж 32 років досліджував

C Роберт Пірі

 

Африку

D Давид Лівінгстон

3

очолив першу навколосвітню по­

E Руаль Амундсен

4

дорож

 

першим досяг Північного полюса

 

22.Укажіть відповідність між материками та їхніми найвищими точками:

1

Африка

A Монблан

2

Австралія

B Ìàê-Êіíëі

3

Північна Америка

C Аконкагуа

4

Південна Америка

D Косцюшко

 

 

E Кіліманджаро

А Б В Г Д

1

2

3

4

А Б В Г Д

1

2

3

4

23.Визначте відповідність між крайніми точками України та їхніми координата­ ми:

1

с. Грем’яч, Чернігівська

A 49°15′ пн. ш. і 40°13′ сх. д.

 

обл.

B 48°26′ пн. ш. і 22°26′ сх. д.

2

мис Сарич, АР Крим

C 44°23′ пн. ш. і 33°44′ сх. д.

3

с. Соломонове (околиці

D 52°22′ пн. ш. і 33°11′ сх. д.

 

м. Чоп), Закарпатська

E 48°23′ пн. ш. і 31°11′ сх. д.

4

обл.

 

с. Червона Зірка, Луган­

 

 

ська обл.

 

А Б В Г Д

1

2

3

4

АТЕСТАЦІЯ

ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА

ЕГ ГО АР ЯІФ

7

Г Е О Г Р А Ф І Я ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА АТЕСТАЦІЯ

Âàð³àíò 1

 

24.Визначте відповідність між економічними районами України, позначеними на картосхемі цифрами, та їхніми назвами:

A Столичний

B Причорноморський

C Північно-Східний

D Карпатський

E Придніпровський

А Б В Г Д

1

2

3

4

25.Укажіть відповідність між назвами монархічних держав і формами монархічно­ го правління:

АБ В Г Д

1

Оман

A королівство

 

1

2

Катар

B султанат

2

3

Японія

C емірат

3

4

Норвегія

D імперія

 

 

E герцогство

4

ІІІ. Завдання з вибором трьох правильних відповідей із семи запропонованих варіантів відповіді

У завданнях 26–29 виберіть три правильні відповіді із семи запропонованих варіан- тів. Варіанти правильних відповідей перенесіть у бланк відповідей.

26.

Визначте правильні твердження щодо внутрішніх вод материка Євразія:

 

 

1

Волга належить до басейну внутрішнього стоку

 

 

2

Волга – друга за довжиною річка Європи

 

 

3

великі озера Євразії зосереджені в посушливих районах

 

 

4

солоність води в озері Байкал вища, ніж у Каспійському морі

 

 

5

за площею гірських льодовиків Євразія посідає перше місце у світі

 

 

6

зміна клімату – основна причина обміління Аральського моря

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27.

7

Меконг належить до басейну Індійського океану

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наведіть приклади кліматичних показників та явищ, що відображаються на

 

 

синоптичній карті:

 

 

1

рух антициклонів

 

 

2

межі кліматичних поясів

 

 

3

рух атмосферних фронтів

 

 

4

річна кількість опадів

 

 

5

межі теплових поясів

 

 

6

абсолютні (min, max) показники температур

 

 

 

 

 

 

 

 

28.

7

напрямок і швидкість вітру

 

 

 

 

 

 

 

 

Виберіть правильні твердження, що стосуються територіального поділу України:

 

 

1 Столичний економічний район повністю розміщений в зоні лісостепу

 

 

2

Придніпровський район розміщений у степовій природній зоні

 

8

 

 

Âàð³àíò 1

 

3

Центральний економічний район має аграрно-індустріальне спрямування

4

калійні солі зосереджені в Подільському економічному районі

5

Придніпровський економічний район має вихід до Азовського моря

 

 

6

у Столичному економічному районі спостерігається найвища

 

7

густота населення в країні

 

на території Столичного і Донецького економічного районів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

є центри літакобудування

 

 

 

 

 

29. Визначте правильні твердження щодо населення країн Північної Америки:

 

1

показник індексу розвитку людського потенціалу найвищий у Канаді

 

2

досить поширений процес субурбанізації: 40 % американців живе в

 

3

передмістях

 

мегалополіс «БосВаш» має іншу назву «Приозерний»

 

4

для США характерний другий тип відтворення населення

 

5

частка фермерського населення в США становить 2 %, у Канаді – 4 %

 

6

американці європейського походження становлять 90 % населення

 

 

ÑØÀ

 

 

 

 

 

7

густота населення в Канаді становить 15 осіб/км2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІV. Завдання відкритого типу

Завдання 30–33* передбачають розгорнуту відповідь на поставлені запитання з відповідним записом у бланку відповідей.

30.Назвіть основні об’єкти політичної карти світу за політико-територіальними ознаками та дайте їх коротку характеристику (визначення).

31.Перелічіть основні демографічні проблеми України.

32.Протяжність річки Псел – 717 км, висота витоку приблизно 220 м, висота урізу води в гирлі річки становить 65 м. Визначте похил річки.

33*. Охарактеризуйте міжнародний туризм як галузь світового господарства. Наве­ діть приклади основних туристських макрорегіонів світу.

АТЕСТАЦІЯ

ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА

ЕГ ГО АР ЯІФ

9

ДЕРЖАВНА ПІДСУМКОВА АТЕСТАЦІЯ

Âàð³àíò 1

 

V. Завдання на контурній карті

Завдання 34 має картографічний характер і передбачає нанесення на карту інфор- мації відповідно до завдання та розробку легенди карти (записи на карті й легенда подаються тим самим кольором ручки, яким виконується все тестове завдання).

34.Нанесіть на контурну карту елементи берегової лінії Африки (Середземне і Чер­ воне моря; Гвінейська і Аденська затоки; Мозамбіцька і Гібралтарська протоки; о. Мадагаскар; п-ів Сомалі).

Г Е О Г Р А Ф І Я

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]