Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11.Оператор SELECT языка SQL назначение, синтак...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.89 Кб
Скачать

11.Оператор select языка sql назначение, синтаксис, использование основных ключевых слов, примеры использования

Мова SQL (Structured Query Language — мова структурованих запитів) була створена фірмою Microsoft наприкінці 70-х років і набула через якийсь час значної популярності. Вона дозволяє формувати до баз даних дуже складні запити це питання до бази даних, що повертає запис чи безліч записів, що задовольняють умові запиту.

Загальні правила синтаксису SQL дуже прості. Мова SQL не чутлива до регістра, так що, наприклад, розглянутий нижче оператор SELECT можна писати і SELECT, і Select, і select. Коментар може писатися в стилі мови Сі: /*<коментар>*/, а в деяких операційних системах і в стилі мови Pascal: {<коментар>}. От, власне, і всі правила.

У прикладах буде використовуватися база даних InterBase, що містить інформацію про співробітників деякої організації. База даних має псевдонім ib і зареєстрована на користувача «А» з паролем «1».

Оператор вибору select

У цьому розділі ми познайомимося з найбільш часто вживаним оператором SQL — оператором вибору SELECT. Цей оператор повертає одне чи безліч значень, що є значеннями певних полів записів, які задовольняють заданій умові й упорядкованих за заданим критерієм.

Одна з форм оператора SELECT має синтаксис:

SELECT < список імен полів > FROM < таблиця >

WHERE < умова вибору > ORDER BY < список імен полів >;

Елементи оператора WHERE і ORDER BY не є обов'язковими. Елемент WHERE визначає умову добору записів: відбираються тільки ті, для яких умова виконується. Елемент ORDER BY визначає впорядкування записів, що повертаються.

< таблиця > — це та таблиця бази даних, з якої здійснюється вибір, наприклад, Pers.

Почнемо докладний розгляд даного оператора зі списку полів після ключового слова SELECT, що містить імена тих полів таблиці, що будуть повернуті. Імена розділяються комами. Наприклад, оператор

SELECT Fam, Nam, Par, Year_b FROM Pers

указує, що варто повернути поля Fam, Nam, Par і Year_b з таблиці Pers.

Якщо вказати замість списку полів символ «*» — це буде означати, що потрібно повернути всі поля. Наприклад, оператор

SELECT * FROM Рers

означає вибір усіх полів.

1 Бухгалтерія Іванов Іван Іванович 1950 ч

2 Цех1 Петров Петро Петрович 1961 ч

... ... ... ... ... ... ...

У списку імен полів можуть бути не тільки самі поля, але і будь-які вирази від них з арифметичними операціями +, - , *, /. Після виразу може записуватися псевдонім виразу у формі: AS <псевдонім >. Як псевдонім може фігурувати будь-який ідентифікатор, на який потім можна буде при необхідності посилатися. Зазначений псевдонім буде при відображенні результатів фігурувати в заголовку таблиці.

Наведемо приклад використання виразу:

SELECT Fam, Nam, (2002-Year_b) AS Age FROM Pers

Цей оператор створює поле Age, що обчислюється по формулі (2002-Year_b).

При роботі з базами даних InterBase використання російських псевдонімів неможливо.

У виразах для полів можуть використовуватися строкові константи й операція «||», що означає зчеплення рядків. Наприклад, оператор

SELECT "Відділ: " || Dep, "Прізвище: " || Fam FROM Pers

буде видавати рядок виду:

Відділ: Бухгалтерія Прізвище: Іванов

Якщо бажано в подібному вигляді видавати значення полів, що містять не символи, а, наприклад, числа, то можна скористатися функцією Cast, що приводить поле до зазначеного в ній типу. Наприклад, в операторі

SELECT "Відділ: " || Dep, "Прізвище: " || Fam,

"р.н.: " || Cast(Year_b AS CHAR(4)) FROM Pers

функція Cast перетворить значення числового поля Year_b у рядок з чотирьох символів. Результат буде видаватися рядками виду:

Відділ: Бухгалтерія Прізвище: Іванов р.н.: 1950

Тепер розглянемо форму представлення умови вибору, що задається після ключового слова WHERE. Ця умова визначає критерій, за яким відбираються записи. Оператор SELECT відбирає тільки ті записи, у яких задана умова істинна. Умова може включати імена полів (крім полів, що обчислюються,), константи, логічні вирази, що містять арифметичні операції, логічні операції and, or, not і операції відношення:

= дорівнює;

> більше;

>= більше чи дорівнює;

< менше;

<= менше чи дорівнює;

!= або <> не дорівнює;

LIKE наявність заданої послідовності символів;

between ... and діапазон значень;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]