Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД / MU_Rizik_yak_otsinka_nebezpeki_BZhD_2008.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
924.16 Кб
Скачать
    1. Джерела небезпеки. Класифікація небезпечних і шкідливих чинників

Чинники можуть бути класифіковані за рядом ознак (ГОСТ 12.0.003-80). Основною ознакою є характер взаємодії з людиною. За цією ознакою чинники поділяються на три групи: 1) активні; 2) пасивно-активні; 3) пасивні.

До активних відносяться чинники, які можуть діяти на людину за допомогою енергетичних ресурсів. За видами енергії ця група чинників підрозділяється на такі підгрупи:

а) механічні чинники, що характеризуються кінетичною і потенційною енергією і механічним впливом на людину; до них відносяться: кінетична енергія рухомих елементів, потенційна енергія тіл (зокрема, людей, що знаходяться на висоті), шуми (інфразвук, ультразвук), вібрації (загальні і локальні), прискорення, гравітаційне тяжіння, невагомість, статичне навантаження, дим, туман, аномальний барометричний тиск, домішки нетоксичного пилу в повітрі, ударна хвиля й ін.;

б) термічні чинники, що характеризуються тепловою енергією і аномальною температурою (негативною і позитивною); до них відносяться: температура нагрітих і охолоджених предметів і поверхонь, температура відкритого вогню, а також пожежі, хімічні реакції й інші джерела; до цієї підгрупи відносяться такі аномальні мікрокліматичні параметри, як вологість, температура і рухливість повітря, які приводять до порушення терморегуляції організму;

в) електричні чинники: електричний струм, статична електрика, іонізуючі випромінювання, електричне поле, аномальна іонізація повітря;

г) електромагнітні чинники: освітленість, ультрафіолетова і інфрачервона радіація, електромагнітні випромінювання, магнітне поле;

д) хімічні чинники: їдкі, отруйні, вогне- і вибухонебезпечні речовини, а також порушення природного газового складу повітря, наявність шкідливих домішок в повітрі (токсичний пил і гази);

е) біологічні чинники: небезпечні властивості мікро- і макроорганізмів, продукти життєдіяльності людей і інших біологічних об'єктів;

є) психофізіологічні: стомлення, стрес, незручна поза і т.п.

До пасивно-активної групи відносяться чинники, що активізуються завдяки енергії, носієм якої є людина або устаткування. До цієї групи відносяться: гострі (що колють і ріжуть) нерухомі елементи; незначне тертя між дотичними поверхнями (малий коефіцієнт тертя); нерівності поверхні, по якій переміщається людина і машини в процесі діяльності; ухили і підйоми.

До пасивних відносяться чинники, що виявляються опосередковано. До цієї групи відносяться небезпечні властивості, пов'язані з корозією матеріалів, накипом, недостатньою міцністю конструкцій, підвищеними навантаженнями на механізм і машини і т.п. Формою прояву цих чинників є руйнування, вибухи і інші види аварій.

За характером дії на людину чинники поділяються на: безпосередні (шум, вібрація, освітленість тощо); непрямі (корозія, накип, нерівності поверхні тощо).

За структурою (будовою) розрізняють чинники: прості (електричний струм, підвищена забрудненість повітря і ін.); похідні, що породжуються взаємодією простих чинників (вибухи, пожежі).

За наслідками розрізняють чинники, що викликають: стомлення людини (нервово-психічні і фізичні перевантаження), захворювання (загальні і професійні), травматизм, аварії, пожежі.

За збитком, розрізняють чинники, що приносять: соціальний збиток (збиток здоров'ю, зниження тривалості життя, загроза гармонійному розвитку особи і т. п.); економічний збиток (зниження продуктивності праці, невиходи на роботу, оплата лікарняних).

Носіями (субстратами) небезпечних і шкідливих чинників є: предмети праці, засоби виробництва, продукти праці, енергія, природно-кліматичне середовище, флора, фауна, люди, навколишня виробнича сфера.

Послідовність вивчення небезпек:

Стадія I – попередній аналіз небезпеки.

Крок 1. Виявити джерела небезпеки.

Крок 2. Визначити частини системи, які можуть викликати ці небезпеки.

Крок 3. Ввести обмеження на аналіз, тобто виключити небезпеки, які не вивчатимуться.

Стадія II – виявлення послідовності небезпечних ситуацій, побудова дерева подій і небезпек.

Стадія III – аналіз наслідків.

Соседние файлы в папке БЖД