Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
07-10-2014_23-13-25 / Удалова_Т_М_4курс_Историки_История голода.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
227.33 Кб
Скачать

1.2. Явище голоду в радянській Україні: загальна характеристика подій.

Огляд джерел та літератури присвячених вивченню голоду в радянській Україні. З’ясування причин замовчування та необ’єктивного висвітлення подій до середини 80-х років ХХ ст. Стан дослідження зазначених подій з часу перебудови та до сьогодення.

Три голоди в історії України ХХ ст.: 1921-1923 рр., 1932-1933 рр., 1946-1947 рр. Головні аспекти вивчення голоду, як важливого суспільного явища в історії України. Вивчення процесу проведення насильницьких хлібозаготівель – як одного з вирішальних факторів, що призвів до голодування населення України.

Питання про голод в Україні в 1924 – 1925 рр., 1928 – 1929 рр. та в умовах фашистської окупації 1941-1944 рр. Огляд джерел та літератури. Хронологічні рамки і територія голодування. Кількість і склад голодуючих. Заходи боротьби з голодуванням. Кількісні показники жертв голоду. Перспективи дослідження історії цих подій.

1.3. Голод 1921 – 1923 рр.: причини, фактори та наслідки.

Головні причини голоду 1921-1923 рр. Природний катаклізм ‑ жорстока посуха – як одна з першопричини голоду. Кількісні показники зібраного та втраченого врожаю по губерніям. Запровадження продрозверстки – як одного з соціальних чинників розгортання голоду. Прийняття постанови політбюро ЦК КП(б)У про стягнення боргів по продрозверстці. Опрацювання техніки замовчування голоду та поширення інформаційної блокади. Початок 1922 р. – офіційне визнання РНК РСФСР існування голоду на території України.

Трагічні наслідки голодних років. Кількість і склад голодуючих. Міграція голодуючих. Збільшення чисельності бездоглядних та безпритульних дітей. Знецінення людського життя та падіння моральності.

Розгортання антибільшовицького повстанського руху проти введення нової економічної політики. Терор голодом як один з найефективніших методів приборкання та утихомирювання бунтівних селян.

1.4. Допомога голодуючим під час голоду 1921-1923 рр.

Створення при ВУЦВКа Центральної комісії допомоги голодуючим (ЦК Допгол). Організація збору пожертвувань для мешканців Поволжя. Перерозподіл продовольчого фонду. Введення спеціального податку на користь голодуючих. Проведення благодійницької кампанії серед населення. Введення розкладки «голодних пайків». Введення разового прогресивного загально громадського податку на користь голодуючих. Проведення кампанії вилучення церковних цінностей.

Іноземні доброчинні організації: Американська адміністрація допомоги «АРА», Місія Ф. Нансена, Міжнародна робітнича допомога ‑ «Міжробдоп» та іноземна благодійницька організація – європейський розподільчий комітет Джойнт та їх вклад у пом’якшені умов голоду.

1.5. Голод в Україні 1932 – 1933 рр.: причини та аналіз соціально-демографічних, морально-психологічних наслідків.

Причини розгортання голоду. Свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика. Проведення насильницької колективізації сільського господарства. Процес «розкуркулення» селян. Розгортання заготівельної кампанії. Впровадження масового терору на селі. Територія та хронологічні рамки голодувань.

Кількість та склад голодуючих. Вживання сурогатів. Розповсюдження епідемій. Міграція голодуючих. Дитяча бездоглядність та безпритульність. Знецінення людського життя. Розповсюдження проявів канібалізму, трупоїдства, вживання м’яса дохлої худоби, домашніх тварин, гризунів. Падіння моральності.