Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
07-10-2014_23-13-25 / Удалова_Т_М_4курс_Историки_История голода.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
227.33 Кб
Скачать

1.6. Допомога голодуючому населенню України під час голоду 1932-1933 рр.

Заходи боротьби з голодом. Джерела, форми і методи допомоги голодуючим. Боротьба з дитячою бездоглядністю та безпритульністю. Замовчування голоду владою.

Намагання лідерів іноземних держав, дипломатичних представництв надати допомогу голодуючому населенню. Робота Головної української еміграційної ради в Парижі. Прийняття СРСР до складу Ліги Націй (осінь 1934 р.). Формальний характер заходів по наданню допомоги голодуючому населенню радянською владою. Питання про кількість загиблих від голоду. Стан вивчення і перспективи дослідження цієї проблеми.

1.7. Післявоєнний голод в Україні 1946-1947 рр.: причини та наслідки.

Причини післявоєнного голоду. Стан сільського господарства. Несприятливі кліматичні умови. Встановлення нереальних хлібозаготівельних планів. Територіальні аспекти голоду. Хронологічні рамки голоду. Кількісні показники голодуючих. Склад голодуючих за статтю, віком, національністю, класовою приналежністю.

Харчування людей. Вживання сурогатів. Поширення дистрофії та спалах епідемій. Міграція голодуючого населення. Дитяча бездоглядність та безпритульність. Знецінення людського життя. Падіння моральності суспільства. Поширення випадків людоїдства, трупоїдства і торгівлі людським м’ясом.

Формування відносин населення з державною владою. Відправка запитувальних, радчих, протестових індивідуальних та колективних листів до органів місцевої та центральної влади. Опір населення радянській владі. Методи приховування зерна від заготівель. Поширення антидержавних прислів’їв та приказок. Силове повернення реквізованого владою хліба.

Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія, їх опір процесу вивезення зерна за кордон.

Форми допомоги голодуючим. Заходи щодо економії у витраченні хліба. Постановка на централізоване постачання хлібом деякі категорії сільського населення. Допомога колгоспникам України зерном. Організація спеціальних пунктів харчування для сільських жителів.

1.8. Голоди 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 рр.: схожість і відмінність.

Головна властива спільна риса трьох радянських голодовок. Методи попередження трагічних наслідків великих посух від часів правління єгипетських фараонів. Створення і збереження недоторканого запасу продовольства. Практика магазинування збіжжя у царській Росії.

Порівняльний аналіз джерел та літератури, присвячених вивченню голоду в ХХ ст. Закономірності введення хлібозаготівель у голодуючих місцевостях. Аналіз праць В.І. Леніна стосовно питання ставлення до селянства. Жорстка політика центрального російського уряду. Інформаційна блокада та замовчування трагічних подій. «Куркулі» та методи боротьби з ними.

Головні відмінності голоду 1932-1933 р. Соціально-економічні умови, які призвели до скорочення зібраного врожаю. Стихійний саботаж селянами громадського господарства. Сталінські надзвичайні хлібозаготівельні комісії та їх методи праці. Проведення конфіскації усіх хлібних ресурсів в основних хлібовиробних регіонах. Стягнення «натуральних» штрафів.

Голод 196-1947 рр.: посуха, немилосердні хлібозаготівлі.