Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

История Украины / история / патон евгений

.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Євген Патон

(5 марта 1870, Ницца, Франция — 12 августа 1953, Киев, УССР)

Київський міст, що єднає два береги Дніпра; улюблене місце киян – "Міст закоханих"; та ще близько п’ятдесяти мостів і шляхопроводів на теренах колишнього СРСР завдячують своїм народженням академіку Євгену Оскаровичу Патону.

Народився майбутній учений 4 березня 1870 року в Ніцці, в сім’ї російського консула. Все оточення його родини одностайно пророкувало юнакові блискучу кар’єру на держслужбі. Проте зовсім інше, мов магніт, притягувало юнака – точні науки, технічні дисципліни. Євген Патон закінчує Дрезденський політехнічний інститут. Повернувшись до Росії, знову сідає за студентську лаву і за рік отримує диплом Петербурзького інституту інженерів шляхів сполучення.

Дуже швидко Патон заявляє про себе як про неординарного спеціаліста в галузі мостобудування з оригінальним підходом до вирішення найскладніших конструкторських завдань. Він зводить мости через річки Куру у Тифлісі, Рось у Корсуні, Тясмин.

1904 року Євген Патон з Москви переїжджає до Києва, який стає для нього рідним на все життя. До 1939 року, з невеликими перервами, він викладав у Політехнічному інституті, де виховав цілу плеяду інженерів-мостобудівників, став улюбленим професором студентської молоді. Педагогічну діяльність учений незмінно поєднує з науковими дослідженнями, пише наукові праці. Так було і в роки Першої світової та громадянської війн.

1929 року Патона обрано дійсним членом Академії наук УРСР. Відтоді він захопився новою галуззю науки – електричним зварюванням. За його ініціативи при Академії наук створюється Електрозварювальна лабораторія зі штатом у п’ять осіб. Уже перші розробки в цій галузі довели перспективність нового наукового напряму.

У 1934 році засновано Інститут електрозварювання, директором і науковим керівником якого стає Євген Оскарович Патон. Першим вагомим підсумком роботи інституту стало революційне відкриття: автоматичне швидкісне зварювання під флюсом.

21 червня 1941 року Євген Патон вирушає на Уральський завод для налагодження процесу зварювання броні, що було життєво необхідно для прискореного випуску танків. Дізнавшись уже в дорозі про напад фашистської Німеччини на СРСР, сімдесятиоднорічний учений пише листа Сталіну: "... У моєму віці я навряд чи можу бути корисним на фронті. Але у мене є знання і досвід, і я прошу Вас використовувати мене як фахівця там, де Ви знайдете за можливе і потрібне. Батьківщина в небезпеці, і я хочу свої останні сили віддати на її захист".

На початку 1942 року із заводських цехів Нижнього Тагіла вийшов перший радянський танк, усі частини якого були зварені за методом Патона. Вперше у світі патонівці почали не заклепувати, а зварювати найуразливіші місця бойових машин – там, де з’єднуються листи броні. На військовому полігоні танк розстрілювали ледь не впритул, роздираючи його на окремі шматки. Але розривалася тільки броня, а шви залишалися цілісінькими! Незабаром зварні танки вже були під Курськом і переломили хід війни. 1943 року Патону було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці.

У повоєнний період Інститут електрозварювання під керівництвом Євгена Патона перейшов до теоретичних і експериментальних досліджень у галузі металознавства - зварювання плавленням, вивчення міцності зварних з’єднань в екстремальних умовах. Під його керівництвом народжувалася теорія досліджуваних процесів, вивчалася їхня природа, що розширювало перспективи електрозварювання металів.

Євген Оскарович Патон помер 12 серпня 1953 року і похований у Києві на Байковому кладовищі. На постаменті величного пам’ятника Євгену Патону, встановленому на території Національного технічного університету України "КПІ" у 2002 році, вибито слова подяки: "З глибокою шаною до великого вчителя".

Патони - таку назву дано астероїду 27-27, відкритому українськими астрономами. Це відноситься до двох чудових вчених і державних діячів ХХ століття, життя і натхненна творчість яких, як у дзеркалі, відбиває основні події та звершення минулого сторіччя. Мова йде про Євген Оскарович Патон і його сина Бориса Євгеновича.

Б.Є. Патон - видатний учений ХХ століття. Його характерна особливість, унікальна якість - втілювати ідеї в життя. Він піднявся від традиційних зварювальних технологій, закладених батьком, до космічних висот - унікальних космічних технологій. У 50-і роки разом з С.П. Корольовим пов'язав долю з НВО "Енергія". Ми познайомилися 30 років тому, коли він зробив великий внесок у ракету Н1 (для освоєння Місяця) по зварюванню великих ємностей з алюмінію. Дуже багато зробив для кораблів "Союз", "Прогрес". Керував роботами зі створення унікальних пристроїв для реалізації космічних технологій. Вперше у світі космонавти С.Є. Савицька і В.О. Джанібеков, вийшовши у реальний космос, довели їх повну працездатність. Зараз в ІЕЗ імені Є.О. Патона розробляється система засобів для будівництва в космосі

Список літератури:

http://www.nbuv.gov.ua/people/patony.html

http://www.youtube.com/watch?v=3SN77rFVEA0

http://velikie.com.ua/lyudi/uchenye/263/

ПАТОН Євген Оскарович-Герой Соціалістичної Праці,лауреат Сталінської (Державної) премії

ПАТОН Борис Євгенович -Двічі Герой Соціалістичної Праці,лауреат Ленінської і Державних премій

Є.О. Патон із синами

Володимиром і Борисом (стоїть)в кабінеті директора інституту

"У танкошвейной майстерні.  Танки, зшиті швом академіка Е.О. Патона,  добре відомі друзям і ворогам ".  Дружній шарж в журналі "Перець".  1943

Мостст Патона 1953

У 1953 році був урочисто відкритий унікальний міст імені Є.О.Патона. Його унікальність полягає в тому, що при його будівництві вперше головні балки були виготовлені та змонтовані за допомогою електрозварювання.

Соседние файлы в папке история