Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття №1-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
509.95 Кб
Скачать

1 Прийняття рішень за результатами моделювання

1.1 Мета роботи

Дослідження методу прийняття багатокритеріальних проектних рішень на основі схеми лексикографічної оптимізації варіантів. Придбання практичних навичок вибору компромісних проектних рішень за результатами моделювання з виділенням підмножини ефективних варіантів.

1.2 Вказівки з організації самостійної роботи

Під час підготовки до виконання практичного заняття необхідно: ознайомитися з постановкою проблеми багатокритеріальної оптимізації й основними етапами її вирішення; звернути увагу на аргументацію доцільності виділення підмножини компромісних розв'язків (ПКР); уяснити суть алгоритмів формування ПКР за методами парних порівнянь і з попереднім визначенням наближеної ПКР; з’ясувати питання щодо формування функцій корисності часткових критеріїв; вивчити метод вибору розв’язків з використанням лексикографічної схеми оптимізації.

З цією метою може бути використаний лекційний матеріал з відповідних тем, матеріал, викладений у рекомендованій літературі [1, с. 25–38; 2, с. 24–37; 3, c.17–29; 4, с.22–28, 54–59, 66–70; 84–86], а також матеріал цих методичних вказівок. При цьому слід звернути увагу, що в загальному випадку розв’язки, отримані з використанням уступок різних розмірів, можуть не співпадати.

1.3 Опис задачі

У роботі розглядається задача прийняття багатокритеріальних рішень за результатами моделювання у процесі автоматизованого проектування системи керування.

Кожен варіант побудови системи x із множини допустимих X подається кортежем значень характеристик (часткових критеріїв) , де – оперативність, задана часом розв’язання задач керування; – надійність системи як коефіцієнт готовності; – вартість системи. При цьому , , . Відомим є відображення і відносна важливість часткових критеріїв, задана у вигляді порядку .

Необхідно знайти найкраще проектне рішення (розв'язок)

, (1.1)

де opt – оператор оптимізації;

– оператор, що визначає схему компромісу (ранжирування рішень);

– відношення переваги, задане на кортежі часткових критеріїв у вигляді порядку .

Множина допустимих розв’язків формується за допомогою процедур синтезу й аналізу (моделювання) системи автоматизованого проектування й визначається системою обмежень , i = 1, 2, 3 (де – відповідно мінімальне і максимальне значення -го критерію).

Підчас розв’язання задачі використати лексикографічну схему оптимізації (схему послідовного застосування критеріїв).

1.3.1 Визначення підмножини компромісних розв'язків

Множина допустимих розв’язків у загальному випадку складається з двох підмножин

, (1.2)

де – підмножина згоди, в якій часткові критерії можуть змінюватись погоджено;

– підмножина компромісів (недомінованих, ефективних, Парето-оптимальних розв'язків) , в якій хоча б одна пара критеріїв є суперечливою.

Підмножина компромісних розв'язків складається лише з розв’язків, що не можуть бути покращені за всіма частковими критеріями, а найкращий розв'язок за багатьма критеріями належить підмножині компромісів .

Для формування підмножини компромісних розв'язків рекомендується використати алгоритм попарних порівнянь. Його суть полягає у порівнянні всіх можливих пар розв’язків , тобто та , та ,…, та , та ,… і т. д. та видаленні з подальшого розгляду розв’язків, які за всіма частковими критеріями гірші за інші (інший).