Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила розробки родовищ нафти та газу.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
917.5 Кб
Скачать

21. Охорона навколишнього природного середовища Під часосвоєннясвердловин, дослідно-промислової та промислової розроБки родовищ нафти і газу

21.1. Загальні положення з охорони навколишнього природного середовища під час та освоєння свердловин, дослідно-промислової та промислової розробки родовищ нафти і газу

21.1.1. Державний контроль за використанням і охороною земель, надр, поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря, лісів та іншої рослинності, тваринного світу, морського середовища та природних ресурсів територіальних вод, континентального шельфу і виключної (морської) економічної зони, за дотриманням норм екологічної  безпеки, а також здійснення моніторингу навколишнього природного середовища здійснює Мінприроди України (Закон України „Про охорону навколишнього природного середовища”)

Контроль та нагляд за станом навколишнього природного середовища повинно здійснюватись відповідно до „Положення про державну систему моніторингу довкілля”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.98 № 391.

21.1.2. Охорона надр під час розвідки та розробки родовищ нафти і газу повинна здійснюватись відповідно до чинного законодавства України про надра, про нафту і газ, а також цих Правила.

21.2.3. Процес розробки родовища або експлуатаційного об’єкта має повністю забезпечувати безпеку життю та здоров’ю робітників підприємств та населення, які проживають в зоні впливу робіт з розробки відповідно до Закону України „Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”.

21.1.4. Охорона надр під час розвідки та розробки родовищ нафти і газу повинна здійснюватись на всіх етапах проведення робіт на нафту і газ: пошукових і розвідувальних, розбурюванні родовищ, їх дослідно-промислової і промислової розробки, виведенні родовища з розробки.

21.1.5. Охорона надр під час розвідки і розробки родовищ нафти і газу передбачає здійснення комплексу організаційних і геолого-технічних заходів, спрямованих на:

комплексне геологічне вивчення надр, будови родовищ, одержання необхідних даних для підрахунку запасів вуглеводнів (нафти, газу і конденсату і наявних у них цінних компонентів), складання технологічних проектних документів;

запобігання втрат нафти, газу і конденсату в надрах в наслідок низької якості проводки свердловин, порушення запроектованої технології розробки покладів нафти і газу, експлуатації свердловин, які призводять до передчасного обводнення пластів, їх дегазації, випадінню конденсату, перетоків флюїдів (нафти, газу і води) між продуктивними і сусідніми (верхніми і нижніми) горизонтами, руйнування скелета нафтогазонасичених порід, обсадних колон і цементного каменю за ними і т. ін.;

запобігання передчасного виснаження родовищ (покладів) під час дослідно-промислової та промислової розробки.

забезпечення безпечного комплексного процесу розробки родовища з розробки за умов дотримання порядку, встановленого цими Правилами;

недопущення шкідливого впливу розробки родовища (на населення, навколишнє природне середовища, сусідні ділянки надр, а також будівлі та споруди.

21.1.6. Відповідальність за охорону надр під час розвідки та розробки родовищ нафти і газу покладається на користувача надрами і керівників підприємств та організацій, які здійснюють розвідку, розбурювання і розробку родовищ нафти і газу.

21.1.7. Контроль і нагляд за виконанням законодавчих актів, правил, положень, норм та інструкцій з охорони надр здійснює Держгірпромнагляд.

Приписи цих органів є обов’язковими для всіх підприємств і організацій, які здійснюють пошуково-розвідувальне і експлуатаційне буріння свердловин та розробку родовищ нафти і газу.

21.1.8. Особи, які допустили порушення встановлених норм з охорони надр під час розвідки та розробки родовищ нафти і газу, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.