Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Правила розробки родовищ нафти та газу.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
917.5 Кб
Скачать

4. ЗАгальні положення

4.1. Розробка родовища повинна здійснюватись згідно з технологічним проектним документом та відповідати чинному законодавству у нафтогазовій галузі комплексі України.

4.2. У проектному технологічному документі повинно бути розглянуто декілька варіантів систем розробки родовищ, кожен з яких характеризується техніко-економічними показниками, визначеними у відповідності до сучасних методик.

4.3. Системи розробки, що проектуються, повинні виключати вибіркову розробку найбільш продуктивних ділянок родовища, що може призвести до втрати промислового значення запасів вуглеводнів.

4.4. Видобування вуглеводнів здійснюється під час:

розвідувального етапу геологічного вивчення надр, в т.ч. пробної експлуатації свердловин та дослідно-промислової розробки родовища;

промислової розробки та дорозробки родовища.

4.5. Розробка родовища в т.ч. в період розвідувальних етапів геологічного вивчення надр, повинна супроводжуватися достовірним обліком видобутих нафти, газу, конденсату і води та обсягів закачаних в пласти агентів у відповідності з чинними нормативними документами (інструкціями, методиками).

4.6. Під час видобування вуглеводнів користувач надрами зобов’язаний здійснювати розвідку та дорозвідку родовища корисних копалин та визначення балансової частини розвіданих запасів.

4.7. Приріст (або зменшення) і переведення запасів як основних та тих, що спільно з ними залягають), в інші категорії за ступенем вивченості повинні виконуватись на основі їх підрахунку (ГЕО-1) за достовірними геолого-фізичними матеріалами (виключаючи екстраполяцію чи аналогію) та затверджуватися в ДКЗ.

4.7. Проектні технологічні документи затверджуються головним органом виконавчої влади з питань забезпечення реалізації державної політики в паливно-енергетичному комплексі (далі - Мінпаливенерго) відповідно до експертного висновку Центральної комісії з питань розробки газових, газоконденсатних, нафтових родовищ та експлуатації підземних сховищ газу (далі ЦКР Мінпаливенерго), створеної при Мінпаливенерго.

4.8. До особового складу ЦКР Мінпаливенерго повинні входити спеціалісти Мінпаливенерго, нафтогазовидобувних підприємств, акціонерних компаній та товариств, а також спеціалісти науково-дослідних, академічних, та вищих навчальних закладів [41].

4.9. Основними завданнями та функціями ЦКР Мінпаливенерго є організація експертизи, розгляд та затвердження наданих користувачами надр будь-якої форми власності:

проектів пробної експлуатації свердловин і покладів;

проектів дослідно-промислової розробки;

проектів розробки;

техніко-економічних інвестиційних проектів спільної діяльності з розробки родовищ;

техніко-економічних обґрунтувань коефіцієнта вилучення вуглеводнів під час підрахунку запасів (ГЕО-1);

аналізів поточного стану розробки;

інших технологічних проектних документів для розробки родовищ нафти і газу, в т.ч. тих, що визначені у пункті 12.1.1. розділу 12 цих Правил.

4.10. Експертизу, розгляду та затвердженняТЕО КВН під час складання ГЕО-1 проводить ЦКР Мінпаливенерго одночасно з розглядом ГЕО-1 в ДКЗ.

Остаточне рішення про затвердження ГЕО-1 приймають за результатами позитивного експертного висновку про ТЕО КВН та на підставі протокольного рішення ЦКР Мінпаливенерго.