Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна 1.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
67.58 Кб
Скачать

1.

Теорія 1.Правовий режим акцій. 2.Ліцензування господарської діяльності. 3.Патентування підприємницької діяльності.

Задача

Виробничий кооператив "Будівельник", ставши співзасновником товариства з обмеженою відповідальністю "Прайд", зобов'язався внести до статутного фонду товариства 300 тис. грн. До реєстрації товариства кооператив вніс мінімально необхідну частину вкладу, однак решта вкладу у встановлений строк кооперативом не була внесена.

1. Яку частину вкладу вніс кооператив до статутного фонду товариства?

2. У який строк кооператив повинен був внести свій вклад повністю?

3. Які санкції, ким і в якому порядку можуть бути застосовані до кооперативу за прострочку внесення вкладу?

2.

Теорія. 1.Що означає комплексний характер законодавчих актів про підприємницьку діяльність ?2. Дайте визначення цінних папарів. Назвіть відмінні риси цінних паперів

Задача

Підприємство «Наука» є платником єдиного податку і не є платником земельного податку. Обгрунтуйте, посилаючись на нормативно-правові акти, чи повинно підприємство у разі здаванні будівлі в оренду сплачувати земельний податок на цю будівлю.

3.

Теорія. 1 Статусні ознаки суб’єкта підприємницького права. 2. Види цін та порядок їх встановлення.

Завдання.

Товариство з обмеженою відповідальністю подало позов до арбітражного суду м. Києва про скасування наказу Міністерства економіки України, який на думку позивача порушує законні права суб’єктів підприємницької діяльності. У відгуку на позов відповідач зазначив, що Міністерство економіки України є центральним органом виконавчої влади, а тому товариство з обмеженою відповідальністю повинне спочатку звернутися зі скаргою до вищої інстанції (Кабінету Міністрів України) і лише після одержання негативної відповіді до арбітражного суду. Прокоментуйте ситуацію.

4.

Теорія. 1.Розрахунки між суб’єктами підприємництва. 2. Правове регулювання інвестиційної діяльності.

Задача

Група акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Альфа" запросила юриста на свої позачергові збори. На зборах були присутні 200 акціонерів - власників 65% акцій. Головуючий, відкриваючи загальні збори товариства, повідомив, що представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Бета", яке володіє 35% акцій, не запрошено на збори, оскільки обговорюватимуться питання щодо негативного впливу ТОВ на діяльність ВАТ "Альфа". Оскільки необхідний кворум був, збори почали роботу. Головуючий запропонував доповнити порядок денний питанням про збільшення статутного фонду з тим, щоб розподілити додатково випущені акції між дрібними акціонерами й тим самим зменшити кількість голосів, якими володіє ТОВ "Бета". Пропозиція була підтримана.

Далі головуючий сказав, що ТОВ "Бета", користуючись більшістю голосів на останніх зборах, змусило збори затвердити угоду на суму 500 тисяч доларів, яка в результаті нанесла ВАТ "Альфа" значні збитки. Тому було запропоновано стягнути ці збитки з ТОВ "Бета", а запобігаючи негативному впливу ТОВ на роботу ВАТ, здійснити додатковий випуск акцій для розповсюдження між дрібними акціонерами.

Дайте юридичну оцінку запропонованим рішенням і ситуації, що склалася. Поясніть, у якому порядку скликаються загальні збори акціонерного товариства і які наслідки порушення цього порядку. Як співвідноситься відповідальність акціонерного товариства за своїми зобов'язання ми з відповідальністю акціонерів? Запропонуйте способи захисту інтересів дрібних акціонерів.

5.

Теорія. 1. Фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності. 2. Акціонерне товариство.

Задача

Акціонер Закритого акціонерного товариства "Вєга" 3айчук В.А. вирішив продати свої акції, про що повідомив на загальних зборах товариства інших акціонерів. Акціонери запропонували йому викупити його акції за номінальною вартістю. Від такої пропозиції Зайчук відмовився. Через деякий час він знайшов покупця, який запропонував вищу ціну. Покупець, із яким Зайчук уклав договір купівлі-продажу акцій, звернувся до ЗАТ із вимогою відобразити перехід права власності на акції в реєстрі власників іменних цінних паперів. Покупцеві в реєстрації було відмовлено, із посиланням па те, що акції закритого акціонерного товариства не підлягають вільному обігу, а розподіляються між учасниками, тому їх можна продати лише іншим учасникам або самому товариству. Чи обгрунтована така відмова?

6.

Теорія. 1. Учасники ринку цінних паперів. 2. Загальна характеристика законодавства України про захист економічної конкуренції.

Задача:

ЗАТ «Нафтогаз» через зміну місцезнаходження, зафіксованого в статуті, подало в реєструючий орган документи для перереєстрації. Реєструючий орган відмовив ЗАТ «Нафтогаз» у перереєстрації, мотивуючи це тим, що перереєстрація суперечить діючому законодавству.

Чи є правомірною відмова реєструючого органу?

7.

Теорія. 1. Поняття державного регулювання підприємництва. 2. Укладення та розірвання підприємством договорів. 3. Договір міни. Бартерний договір.

Задача:

Громадянин К., прописаний в м. Полтава та проживаючій в м. Харкові, звернувся до виконавчого комітету Комінтернівського району м. Харкова з заявою про його державну реєстрацію як фізичної особи-підприємця. Для державної реєстрації він подав власну заяву, виконану від руки російською мовою, та ксерокопію паспорта. Після спливу 15-діб у державній реєстрації йому було відмовлено. Гр. К. оскаржив рішення про відмову у державної реєстрації до суду.

Дайте юридичну оцінку ситуації та вкажіть, яке рішення повинен прийняти суд.

8.

Теорія. 1. Державна реєстрація суб’єктів підприємництва. 3. Ліцензування певних видів підприємницької діяльності 3. Патентування деяких видів підприємництва.

Задача:

На загальних зборах Товариства з обмеженою відповідальністю “Перемога” з 5 учасників – фізичних осіб були присутні четверо. Учаснику Петренку І.П., який мав частку в статутному фонді 20 %, було надіслано повідомлення, але він на збори не з’явився. На пропозицію головуючого збори одноголосно прийняли рішення про виключення Петренка І.П. зі складу учасників ТОВ “Перемога” у зв’язку з тим, що він не бере участі у поточній роботі товариства і не вніс повністю свого вкладу до статутного фонду, хоча минуло вже півтора року після реєстрації товариства. Дайте юридичну оцінку прийнятому рішенню. За яких підстав можна виключити учасника з товариства з обмеженою відповідальністю? Яку відповідальність несе учасник за порушення свого обов’язку щодо внесення вкладу до статутного фонду товариства?

9.

Теорія. 1. Правове положення повних та командитних товариств. 2.Загальні засади управління підприємством та самоврядування.

Задача:

Учасник повного товариства “Коваленко й партнери” Іваненко П.С. приїхав до офісу ТОВ “Мета” для підписання договору від імені повного товариства. На підтвердження своїх повноважень Іваненко подав нотаріально посвідчену копію установчого договору ПТ, з якого видно, що він є одним із п’яти учасників; доручення на підписання договору видане Іваненку приватним підприємством “Прима”, що є учасником ПТ, а також лист учасника товариства Шевчука С.І., в якому видано доручення на ведення справ ПТ про те, що він не заперечує проти підписання Іваненком договору; паспорт. Якими будуть наслідки підписання договору? Які документи потрібні для підтвердження повноважень Іваненка?

10.

Теорія. 1. Джерела підприємницького права. 2. Юридичні особи як суб’єкти підприємницької діяльності, види юридичних осіб як суб’єктів підприємницької діяльності

Задача Складіть порівняльну таблицю органів управління в різних видах господарських товариств.

11.

Теорія. 1. Захист споживачів в умовах ринкового господарювання. 2. Аналіз діяльності малого і середнього підприємництва 6

Задача. Проаналізуйте існуючу схему державної реєстрації юридичних осіб в Україні. Дайте пропозиції щодо її вдосконалення.

12.

Теорія. 1.Історія виникнення і розвитку підприємництва на Україні 2. Створення товариства з обмеженою відповідальністю та порядок його реєстрації.

Задача. Приватний підприємець Грушин здійснював продаж спортивних товарів населенню Готівкових коштів він не приймав, а виписував рахунок, за яким покупець сплачував обумовлену суму через Ощадбанк. Торговий патент він не придбав Податкова інспекція оштрафувала Грушина за те, що він здійснював торговельну діяльність без патенту Грушин не погодився і звернувся до господарського суду. 1. У яких випадках придбання патенту на здійснення торговельної діяльності є обов'язковим? 2. Чи мав приватний підприємець право звертатися із позовом до господарського суду 3. Яке рішення має прийняти суд? Обґрунтуйте свою відповідь. Список використаної літератури.

13.

Теорія. 1. Державна підтримка підприємництва. 2. Технологія заснування власної справи 3. Мале підприємництво.

Задача

Економісту Карпенко за лайку та бійку з колегами рішенням зборів трудового колективу оголошено догану. Крім того, наказом директора заводу він був переведений на нижчеоплачувану роботу. Карпенко, звернувшись до комісії по трудових спорах, оскаржив наказ директора, мотивуючи це тим, що його проступок обговорювався на зборах трудового колективу. Яке рішення повинна прийняти комісія по трудових спорах?

14.

Теорія. 1. Поняття комерційної концесії та комерційної субконцесії 2. Договір комерційної концесії за українським законодавством.

Задача

Виробничий кооператив "Будівельник", ставши співзасновником товариства з обмеженою відповідальністю "Прайд", зобов'язався внести до статутного фонду товариства 300 тис. грн. До реєстрації товариства кооператив вніс мінімально необхідну частину вкладу, однак решта вкладу у встановлений строк кооперативом не була внесена. 1. Яку частину вкладу вніс кооператив до статутного фонду товариства? 2. У який строк кооператив повинен був внести свій вклад повністю? 3. Які санкції, ким і в якому порядку можуть бути застосовані до кооперативу за прострочку внесення вкладу?

15.

Теорія 1. Поняття договору комісії. 2. Ціна та порядок розрахунків за договором комісії 3. Строк дії договору комісії.