Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
43.03 Кб
Скачать

3. Американська або британська англійська?

Відповідь на це питання закладена в меті: для чого вам англійська мова потрібна? Якщо ви збираєтеся працювати чи вчитися в Америці, без американської англійської не обійтися. Думаєте емігрувати до Канади? Непогано було б познайомитися з особливостями канадської англійської. І так далі. Але вивчати треба правильну мову. На думку багатьох лінгвістів і викладачів, такою мовою є саме британська англійська, точніше, та її частина, яка називається "Прийнятий стандарт" (RP). Правильна базова англійська потрібна, до речі, і для того, щоб розуміти і інші варіанти мови, діалекти і особливості. І щоб змогти їх освоїти. Як вважає викладач лінгвістичного центру Наталія Кузнецова, людина з гарною класичною англійською ніде не пропаде і, якщо буде потреба, достатньо легко зможе перебудуватися, звикнути до іншої модифікації мови, у тому числі й американській, й англійській.

Британська англійська

Розпочати треба з того, що якихось 300-400 років тому всі чули одну англійську мову в Британії, яка згодом розповсюдилась на землі Австралії, Нової Зеландії, Африки, Індії. Там вона “збагачувалась” новими мовцями і поверталась на свою Батьківщину уже зі змінами.

Саме тому британська англійська на сьогодні теж не єдиний варіант, яким розмовляють на “туманному альбіоні”. Існує 3 мови:

  1. Консервативна англійська або Queen’s English (англійська королеви – нею розмовляє королівська родина та парламент).

  2. Стандартна англійська – це мова преси, або BBC English. Тобто це стандарт.

  3. Просунута англійська (advanced English) – мова сучасного покоління, молоді, яка варіюється майже щодня, змінюється та поповнюється новими, яскравими словами.

Багато ще залежить від того, в якому регіоні розмовляють, оскільки така річ як діалекти (а їх у Британіі достатньо: північний, центральний, шотландський, ірландський) теж виконують вдало свою функцію – урізноманітнюють мову іноді до невпізнаваності. (Подібно тому, як в Україні розмовляють на Закарпатті ) Один з таких діалектів (ним розмовляла освічена частина населення в Лондоні) свого часу був прийнятий за національний стандарт (RP – received Pronunciation). Це мова шкіл та університетів таких як Oxford and Cambridge. Саме таку мову ми вивчаємо у наших школах, ВУЗах та інших навчальних закладах.

От якраз австралійський, новозеландський варіанти є якнайближчими до класичного (колишнього) варіанту англійської мови, тому що ті землі були та є найбільш ізольованими від різноманітних зовнішніх впливів.

Американська англійська.

Америка дала життя новій чудо-мові. Легкій, простій та, як багато вважають, милозвучній. Насправді – це не дуже схожа на британську мова. Якщо в Британії історичні зміни відбились в основному на фонетиці. То в Америці вони перестрибнули і на лексику з граматикою. Про граматику точно всі чули, що американці – простий народ, тому вони і мову підлаштували під себе, спростили так, як їм зручно і користуються своїми надбаннями з задоволенням. А й справді: навіщо ускладнювати собі життя: вчити всі 16 граматичних часів, якщо достатньо 5-6 і всі вас прекрасно зрозуміють (до того ж у всьому світі).

Також всім відомо, що американський народ – це мікс великої кількості національностей. Колись в Америку приїжджали переселенці з різних куточків світу і це були прості люди, які шукали щастя і сонця у чужій стороні. Тому їм, як нікому іншому, потрібна була легка і зручна мова. А класична британська таким цілям не відповідала.

Сьогодні ми бачимо, що Америка має вплив на весь світ і полонить його своїми творіннями та досягненнями. Не дивно, що весь світ і вивчає англійську мову. В першу чергу, американську – розмовну – легку та зручну.