Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП3.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
39.35 Кб
Скачать

1.3. Принцип дії відеосистеми

Всі відео системи містять електронні компоненти і у всіх відео системах є відеобуфер. Він являє собою область ОЗУ, яка призначена тільки для зберігання тексту або графічної інформації, виведеної на екран. Основна функція відеоадаптер полягає в перетворенні даних з відеобуфера в ті сигнали, які управляють дисплеєм і формують спостережуване на екрані зображення.

Програмістові в більшості випадків не потрібно детального знання схем адаптера і монітора. Але для розробки ефективного програмного забезпечення необхідно знати, де і як програма взаємодіє з апаратними засобами, щоб сформувати потрібне зображення. Хоча перехід до візуального програмування ставить під сумнів необхідність і таких знань. У персональних комп'ютерах відеобуфер (відеопам'ять) є частиною адресного простору центрального процесора і в них реалізується відеопідсистема з відображенням на пам'ять. Кожна група біт в відеобуфері визначає колір і яскравість певної ділянки на екрані. Така організація підсистеми дозволяє істотно підвищити швидкість відображення інформації на екрані, оскільки запис процесором даних в Video RAM перетворюється на запис на екран, а зчитування даних з Video RAM еквівалентно читанню з екрану. У відеопідсистемі з відображенням на пам'ять, інформацію виведену на екран можна змінювати з такою швидкістю, з якою процесор може записувати дані в пам'ять плюс затримка на передачу сигналів.

Більшість фільмів на CD випускаються у форматі Video-CD. Був прийнятий стандарт Video-CD 2.0, який використовується як в інтерактивних відео програвачах (CD- i), так і в ПК, оснащених пристроями для декомпресії стислих даних. Стандартом Video-CD 2.0 передбачена можливість отримання нерухомих зображень підвищеної якості, а також роздільний запис на диск звуку і зображення. Всі пристрої введення відеосигналу можуть відображати відеофільм на моніторі. Це забезпечується шляхом підключення до особливого роз'єму feature - connector, наявному на відеоадаптері.

При цьому відображення здійснюється в реальних кольорах незалежно від характеристик відеоадаптера, що спрощує контроль за процесом оцифрування відеосигналу. Відомі програмні та апаратні методи стиснення даних. Найбільш відомою системою з програмною компресією відеоданих є пакет Microsoft Video for Windows, що дозволяє стискати і відновлювати відеодані в реальному часі. Власне компресія і відновлення даних виконуються драйверами компресії. За допомогою MVfW можна створювати файли з розширенням AVI , які містять одночасно кілька потоків даних. Для створення AVI-файлів з оцифрованого відеосигналу можна використовувати додаток VidCap, що входить до складу Video for Windows.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. http://ukrbukva.net/page,2,502-Videosistema-PK.html

  2. Таненбаум Е.С. «Архітектура комп’ютера». 2011р

  3. Голєнкова Ж.К., Заблоцький А.В., Мархасін Н.Л, Порошин С.С., Цесин Б.В., Шугаєв А.Н. «Руководство по архитектуре ІВМ РС АТ». – 2009р.

  4. Дорошенко Ю.О., Прокопенко Н.С. «Навчання інформатики. Інформатика та інформаційні технології в навчальних закладах». – 2012р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]