Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
145261.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
126.46 Кб
Скачать

1.5 Кліматичні ресурси

Територія України лежить у помірно континентальній області помірного кліматичного поясу. Значні зміни висоти сонця над горизонтом, тривалості дня, циркуляція атмосфери, а також характеру підстилаючої поверхні у різні пори року в помірному поясі визначають закономірне чергування сезонних типів погоди (показано на карті).

Зима в Україні характеризується морозною погодою з випаданням снігу і встановленням снігового покриву. Триває вона 3 – 4 місяці, а починається у кінці листопада, коли утворюється тривкий сніговий покрив. Приходить зима до нас з північного сходу і найпізніше досягає Криму

Весна на теренах України найраніше настає на південному заході і широко просувається на північний схід. Бувають заморозки, викликані вторгненням холодного арктичного повітря з півночі. Весна закінчується цвітінням акації, середня добова температура 15 С.

Літо тепле, на півдні – спекотне. Максимальні температури повітря спостерігаються у серпні. Цей місяць характеризується часто безхмарною посушливою погодою. По всій території країни проходять грози та зливи. На літо припадає близько 40 % річної норми опадів.

Осінь у нас порівняно тепла і тривала, з ясними і сонячними днями та прохолодними ночами, інколи з приморозками. Негода із затяжними дощами і низькими температурами настає під кінець осені.

У помірно континентальній області клімату України виділяють на рівнині антлантико-континентальну і континентальну під області, а у Карпатах – закарпатську і карпатську.

Клімат України є в цілому сприятливий для життя і діяльності людини. Кліматичні умови враховують коли вибирають місця для будівництва житла, господарських об'єктів, транспортних шляхів. Однак для клімату країни характерні деякі несприятливі погодні явища, а саме: град, туман, зливи, посухи у літку, пилові бурі.

Від клімату залежить також рівень, тривалість використання родючості і продуктивності ґрунтів. Теоретичною основою високої продуктивності грунтів є врахування біологічних вимог культур. Беручи до уваги потреби сільського господарських культур у теплі і опадах та агрокліматичне районувань території України, можна зробити висновок, що в північно-західних районах можуть визрівати найвимогливіші до тепла ярі культури, озима пшениця, а на південному заході і сході вимогливіші до тепла культури (агрокліматичне районування на карті).

Висновки

природний ресурс мінеральний сировинний потенціал

За рівнем розвитку природо-ресурсного потенціалу Україна належить до середньо розвинутих країн світу. В цілому Україна є багата на природні ресурси, але їх видобуток і використання в країні є нераціональним.

Найбагатша Україна на земельні та деякі види мінеральних ресурсів. В країні налічується близько 650 видів ґрунтів, 55 % території держави займають чорноземні ґрунти, які є найродючішими в світі. Запаси мінеральних ресурсів в країні є великі, а саме з нерудних корисних копалин це самородна сірка, калійні і кухонна солі, фосфатні руди, вогнетривкі і бентонітові глини, графіту глини, цементної сировини, будівельного каменю. Паливними ресурсами Україна не є досить добре забезпечена, тому потрібно їх імпортувати з сусідніх держав. Із рудних корисних копалин країна багата на марганцеві та залізні руди і експортує їх в інші країни світу

Іншими природними ресурсами Україна не є досить добре забезпечена. Так водними ресурсами держава забезпечена дуже погано і в Європі посідає одне із останніх місць. Лісовими ресурсами країна себе забезпечує тільки на 30 % і повинна імпортувати ліс із сусідніх держав. Клімат в країні є сприятливий для життя і господарської діяльності людини.

Використана література

1. Географія для вступників до вищих навчальних закладів. (Бейдик О.О.)

2. Географія України. (Заставний Ф.Д.)

3. Економічна і соціальна географія світу. (Максаковський В.П.)

4. Розміщення продуктивних сил. (Іщук С.П.)

5. Розміщення продуктивних сил України. (Качан Є.П.)

6. Соціально-економічна географія України. (Шаблій О.І.)

7. Словник-довідник учня з економічної і соціальної географії світу.(Масляк П.О. та ін.)

Размещено на Allbest.ru

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]