Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Protokol_Demi_K_V.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
41.03 Кб
Скачать

Опис основних технічних моментів і особистої безпеки при розтині.

Під час розтину трупу я працювала в рукавичках. При розтині дотримувалась правил безпекита техніки безпеки. Розтин проводився при денному освітленні в секцінній залі. У залі встановлюють секційні столи окремо для трупів дрібних і великих тварин. Столи з бортиками оббиті оцинковим залізом. У залі є рукомийник, гумові шланги, аптечка, столи для інструментів та реактивів, столик для ведення протоколів розтину, шафи для зберігання інструментів, посуду, спецодягу.

Після проведення розтину труп складаємо в спеціальну тару та утилізуємо. Для дезінфекції використовуєм їдкий натрій (2-10%розчин t-70°).

Слід звернути увагу, що розтин треба проводити при денному освітленні, бо тільки тоді можна правильно встановити колір та відтінки органів та тканин. При штучному світлі важко судити про жовтушність тканин та жирове переродження органів.

Особа, яка проводить патрозтин повинна бути в спецодязі: халат, шапочка чи косинка, клейончасті нарукавники, гумові рукавички, якщо немає рукавичок, то перед розтином руки миють теплою водою з милом. Якщо є подряпини чи тріщини, їх замазують настойкою йоду та везеліном. У разі поранення рук під час операції їх швидко обмивають, дають збігти крові з рани, змазують рану настойкою йоду чи спиртовим розчином брильянтової зеленою, заливають колідієм і продовжують роботу.

Ветеринарно- санітарні вимоги до проведення розтину та місця розтину.

Одне з найважливіших правил, яким потрібно користуватися при розтині, - педантичне дотримання повної чистоти.

Кров, гній, різномінітні виділення, харчові та калові маси не повинні засмічувати робоче місце й залишатися на секційному столі та іншому обладнанні, на поверхні трупа, інструментах і руках фахівця, який проводить розтин. За підтримкою чистоти під час розтину стежить, головним чином, помічник.

По закінчення розтину та прибирання трупа, секційний стіл та його обладнання, а також підлогу, ретельно миють і дезинфікують. Інструменти попередньо очищують від забруднень за допомогою щітки та мила, а потім, загорнувши в марлю, дезінфікують в окропі з содою або кладуть на кілька годин у 2℅ розчин карболової кислоти, після чого насухо витирають та прибирають у шафу. Для запобігання утворення іржі на інструментах, остінні потрібно змащувати жиром або вазеліном. Фартухи, нарукавники миють із милом та дезінфікують. Рукавички, не знімаючи з рук, миють з милом, а потім обережно знімають, вивертаючи та скочуючи їх від променевозап'ястного суглоба до пальців. Рукавички повторно не використовують. Після зняття рукавичок руки достатньо вимити з милом.

Халати та полотняні шапочки періодично кип'ятять та стеріалізують в автоклаві.

Для дезінфекції столів та секційного приміщення використовують хлорний та негашений вапняк, формалін та інші дезінфікуючі засоби. Потрібно враховувати, що жоден дезінфікуючий засіб не діє миттєво. Тому обробка ним повинна тривати від 20-30 хвилин до 1 години.

Знищення трупа

Для безпечного знищення трупів тварин та птахів, для виключення можливості розповсюдження інфекційних хвороб і забруднення навколишнього середовища, згідно з чинною настановою "Ветринарно- санітарні правила при утилізації, прибиранні і знищенні трупів тварин і відходів, одержаних при переробці сирих тваринних продуктів", застосовують 4 методи утилізації трупів: переробка на ветеринарно- санітарних утильзаводах, спалювання, знезараження в біотермічних ямах та захоронення на скотомогильниках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]