Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майже готовий.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
303.73 Кб
Скачать

Розділ 7 охорона праці

Охорона праці – це система законодавчих, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження здоров’я та працездатності людини в процесі праці.

Праця – основа життя і багатства суспільства, джерело внутрішнього-зростання духовних якостей людини. Саме праця є найважливішою умовою існування суспільства, його розвитку й вдосконалення.

Основні положення з охорони праці в Україні регламентуються Конституцією України, Кодексом законів про працю, Законом України “Про охорону праці” від 21.11.2002 р., а також розробленими відповідно до них нормативно-правовими актами (указами Президента, постановами уряду, правилами, нормами, інструкціями, стандартами та іншими документами).

Основа політики України в галузі охорони праці відображена в Законі “Про охорону праці”.

Основними принципами згаданих законів є: пріоритет життя і здоров'я працівників відповідно до результатів виробничої діяльності підприємства, повної відповідальності власника за створення безпечних і нешкідливих умов праці; соціального захисту працівників, повного відшкодування збитків, у тому числі й моральних, особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань; встановлення єдиних нормативів з охорони праці для всіх підприємств, незалежно від форм власності і видів їх діяльності; навчання населення, професійна підготовка і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці; участь держави у фінансуванні заходів з охорони праці; використання світового досвіду організації роботи щодо поліпшення умов і безпеки праці.

Керівник СТОВ "Благовість" повинен забезпечувати здорові, безпечні та нешкідливі умови праці. Він несе відповідальність за стан охорони праці підприємства. Контроль, організацію і координацію роботи з охорони праці здійснює служба охорони праці, яку представляє інженер з охорони праці. Він здійснює підготовку управлінських рішень у вигляді наказів, рішень, розпоряджень керівника підприємства, а також з профспілковим комітетом здійснює складання колективного договору з питань охорони праці та соціального забезпечення працівників.

Відповідно до існуючого законодавства про працю жоден працівник не допускається до роботи, якщо він не пройшов навчання та інструктажі з охорони праці.

Загальне керівництво й організація навчання з охорони праці на підприємстві покладено на керівника підприємства, а в підрозділах – на керівників підрозділів. Навчання з охорони праці проводять у всіх структурних підрозділах. Своєчасність навчання контролює інженер з охорони праці.

Відповідальність за організацію охорони праці, забезпечення безпечних умов праці в структурних підрозділах покладено на відповідних головних спеціалістів, які ведуть роботу з охорони праці в підрозділах

СТОВ "Благовість". Головний агроном відповідає за стан охорони праці в галузі рослинництва. Головний інженер відповідає за безпечні умови праці на дільниці механізації робіт при вирощуванні сільськогосподарських культур, у тваринництві, проведення технічних обслуговувань, ремонтів, регулювання і зберігання машинно-тракторного парку. Головний зоотехнік несе відповідальність за відповідні умови праці на об’єктах тваринництва.

Навчання з охорони праці при перепідготовці робітників, підвищенні кваліфікації на виробництві організовує працівник з підготовки кадрів, який залучає необхідних спеціалістів відділів служб підприємства.

Навчальні програми з охорони праці на підприємстві передбачають лише теоретичне навчання, на жаль, через фінансову скруту, як пояснює інженер з охорони праці, практичні навчання не проводяться.

На підприємстві розроблено 56 внутрішніх інструкцій з охорони праці, 18 із них в галузі рослинництва.

Навчання з охорони праці проводиться з усіма працівниками раз на рік. Об'єм навчання складає 10 годин і не менше 8 годин при підвищенні кваліфікації. З працівниками, зайнятими на роботах з підвищеною небезпекою проводиться спеціальне навчання обсягом 30 годин і при підвищенні кваліфікації 15 годин не менше одного разу на рік. Керівники і посадові особи проходять навчання в обсязі 40 годин раз на 3 роки [5].

При прийнятті на роботу і протягом всього трудового стажу з працівниками проводяться інструктажі: вступний, первинний на робочому місці, повторний, позаплановий, цільовий.

Вступний інструктаж проводить інженер з охорони праці підприємства з усіма новоприйнятими працівниками. З головними спеціалістами вступний інструктаж проводить керівник підприємства з обов'язковою участю інженера з охорони праці.

Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці у відповідності з діючими програмами із застосуванням плакатів.

Первинний інструктаж на робочому місці проводить керівник виробничої дільниці або керуючий робіт (бригадир, завідуючий фермою, гаражем, майстернею, цехом) індивідуально з кожним працівником або з групою працівників, які виконують одну й ту ж роботу, за типовою програмою. При цьому особливу увагу звертають на небезпечні виробничі фактори, правильні прийоми праці при застосуванні технічних засобів, від яких залежить безпека праці на даному робочому місці. Після цього працівник проходить стажування від 2 до 15 змін. Після перевірки знань та навиків інструктованих допускають до самостійної роботи.

Повторний інструктаж проводять згідно вимог охорони праці раз на 6 місяців, для робіт з підвищеною небезпекою – раз на 3 місяці.

Позаплановий інструктаж проводиться у випадку порушення вимог безпеки, які призвели або могли призвести до нещасного випадку, при змінах в технологіях, нормативних документах, при перерві в роботі працівника 60 і більше днів, а для робіт з підвищеною небезпекою – 30 і більше.

Цільовий інструктаж проводиться при виконанні разових робіт, не пов'язаних з професією.

На підприємстві проводиться трьохступеневий оперативний контроль хоча і с порушеннями.

Кожного дня безпосередні керівники робіт перевіряють стан робочих місць.

Головні спеціалісти раз на місяць у присутності інженера з охорони праці здійснюють перевірку стану охорони праці галузі (замість разу на 10 днів).

Комплексна перевірка комісією на чолі з керівником підприємства здійснюється раз на рік (замість разу у квартал).

До порушників трудової дисципліни застосовують такі види покарань: дисциплінарна відповідальність (зауваження, догана, сувора догана), матеріальна (накладання штрафу), адміністративна (звільнення).

Фінансування заходів з охорони праці покладено на власника господарства. Згідно Закону України „Про охорону праці" на заходи з охорони праці виділяється 0,5% від суми реалізованої продукції .

До негативних тенденцій у СТОВ "Благовість" можна віднести:

відсутність чіткої плановості проведення навчань з охорони праці, їх неперіодичність, відсутність наочних посібників у вигляді стендів, макетів;

низький рівень трудової дисципліни (присутність працівників на робочому місці у стані алкогольного сп'яніння);

спостерігають порушення при внесенні пестицидів, мінеральних добрив;

на обладнанні відсутні захисні огородження, кожухи, сітки або вони знаходяться у несправному стані;

не всі трактори мають пристрій, що попереджає запуск двигуна з увімкненою передачею;

низький рівень електробезпеки (застаріла ізоляція, відсутність запобіжників, захисних кожухів на електрообладнанні, використання саморобних опалювальних приладів);

не всі приміщення обладнані засобами пожежогасіння або вони вичерпали термін використання;

не завжди дотримується періодичність оновлення спецодягу, патрони в засобах захисту від отрутохімікатів відпрацювали свій ресурс;

у літній період широко застосовується ненормована праця підлітків;

у виробничих приміщеннях недостатнє освітлення та вентиляція, що в більшості є природною;

- порушення тривалості робочої зміни та обідньої перерви .

Показники, що характеризують стан виробничого травматизму і захворювань за останні роки приведені в таблиці 6.1.

Таблиця 6.1.