Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Майже готовий.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
303.73 Кб
Скачать

План заходів з охорони праці

Найменування заходів

Відповідальна особа

Проводити навчання і інструктажі згідно законодавства

Інженер з ОП

Обладнати майстерні, гаражі, силові підстанції, складські приміщення огорожами, захисними пристосуваннями і необхідним інвентарем

Головний інженер

Забезпечити працівників спецодягом і іншими засобами індивідуального захисту в повному обсязі

Директор

Провести місячник з охоронипраці, відзначити підрозділи з найбільш високою культурою праці

Інженер з ОП, директор

Провести реконструкцію санітарно-побутових приміщень

Інженер-будівельник

Встановити на діючих об’єктах нові та зробити реконструкцію існуючих вентиляційних систем, аспіраційних і пилогазоуловлюючих установок

Головний інженер

Обладнати на діючих об’єктах нові та зробити реконструкцію існуючих місць, призначених для відпочинку робітників

Інженер-будівельник

Щороку в Україні від надзвичайних ситуацій (стихійних лих, транспортних аварій, аварій на виробництві, утоплень і отруєнь) гине більше 70тис.осіб.

Надзвичайна ситуація (далі НС) – це порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об’єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом, епідемією, епізоотією, епіфітотією, великою пожежею, застосуванням засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних витрат.

Із виникненням загрози в зоні затоплення потрібно організувати термінову евакуацію населення, сільськогосподарських тварин і матеріальних цінностей. Населенню повідомляють місця розгортання збірних евакуаційних пунктів, строки прибуття на пункти, маршрути евакуації пішки.

Перед тим, як залишити будинки в зоні затоплення, потрібно перенести на горища або верхні поверхи все, що може пошкодити вода, виключити газ, освітлення, електронагрівні прилади, погасити вогонь у печах, взяти з собою документи і найбільш необхідні речі, невеликий запас продуктів, води і з’явитися на місце збору. Переправа людей дозволяється тільки у позначеному броді глибиною не більше 1 м. При потребі евакуацію проводять на плотах, баржах, катерах, човнах та інших плаваючих засобах. Можна використати підручні засоби (колоди, дошки, бочки) і спорудити плоти (пороми).

Одне з найважливіших завдань – це термінова організація пошуку людей на затопленій території. Для цього потрібно залучити всі плавзасоби, формування цивільного захисту, населення і при можливості запросити військові підрозділи.

Під час проведення рятувальних робіт потерпілим потрібно виявляти витримку, стійкість, суворо виконувати вимоги рятівників. Не допускати переповнення рятувальних засобів (катерів, човнів, плотів та ін..), оскільки це ще більше загрожує безпеці людей.

Люди, які знаходяться на роботі, під час затоплення за розпорядженням адміністрації повинні припинити роботу і, дотримуючись встановленого порядку, перейти на підвищені місця. Люди, які під час раптового затоплення знаходилися в полі, лісі, також повинні перейти на підвищені місця або піднятися на дерева, використати різні плаваючі предмети: колоди, дошки, борти кузовів, бочки, камери шин автомобілів та сільськогосподарської техніки.

Для захисту від затоплення населених пунктів, господарських будівель, виробничих приміщень споруджують найпростіші захисні гідротехнічні споруди: земляні насипи, загати, греблі. Крім цього, потрібно організувати спостереження за такими спорудами. Поблизу них на випадок просочування води зосереджують аварійні матеріали для закривання проривів для нарощування дамб.

У зонах затоплень необхідно враховувати можливість різкої зміни обстановки. Командир формування або старший групи повинен завчасно, на випадок інтенсивного підняття рівня води, намітити шляхи відходу людей у безпечні місця.

План Цивільного захисту розробляється роботодавцем.

План Цивільного захисту складається з текстової частини і додатків. Текстова частина плану складається з двох розділів.

Розділ 1. Висновки з оцінки можливої обстановки на об’єкті при виникненні стихійних лих.

Зміст: перелік можливих стихійних лих на даному об’єкті; висновки з оцінки обстановки, яка може скластися на об’єкті при виникненні стихійних лих.

Розділ 2. Здійснення заходів при загрозі і виникненні великих стихійних лих на об’єкті.

1. Заходи при загрозі виникненні стихійних лих: оповіщення керівного складу формувань ЦЗ, працюючих і населення; доведення інформації вищих органів; порядок приведення в готовність сил і засобів для рятувальних робіт; організація прискореного проведення інженерно-технічних заходів, захистом населення, виробничих фондів, матеріальних цінностей.

2. Заходи при виникненні стихійних лих: порядок повідомлення керівного складу, формувань, працюючих про аварію, яка трапилась, і доведення інформації до вищих органів ЦЗ; організація розвідки і спостереження на об’єкті, де виникла аварія; організація дозиметричного і хімічного контролю; порядок приведення в готовність сил і засобів, призначених для ведення рятувальних та інших невідкладних робіт; організація медичного забезпечення; вжиття заходів для безаварійної зупинки виробництва; приведення в готовність ПРУ, організація укриття населення; організація видачі 313; організація евакозаходів; організація забезпечення дії рятувальних сил (вид забезпечення); організація взаємодії з надзвичайною комісією, місцевим територіальним штабом ЦЗ, формуваннями і військовими частинами.

3. Організація управління: порядок переходу керівництва ЦЗ пункти управління (ПУ) строки підготовки (ПУ) до роботи; організація зв’язку з підрозділами, вищими органами управління: порядок подання донесень у вищі територіальні й галузеві органи.

Висновки та пропозиції

1. Розглянути на засіданні правління стан по охороні праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях, зокрема звернути увагу на: забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, своєчасне проведення інструктажу, забезпечення інструктажу на робочих місцях та контроль за дотриманням техніки безпеки.

2. При проведенні технічного огляду сільськогосподарських агрегатів та машин слід звернути увагу на відповідність їх технічним вимогам для забезпечення безпеки праці.

3. Головному агроному:

- впевнитися що робітники дотримуються вимог безпеки при захисті сортів яблуні від шкідників, хвороб і бур’янів;

- взяти під контроль і слідкувати, щоб працівники при роботі з отрутохімікатами були забезпеченні засобами індивідуального захисту.

4. Керівникам підрозділів – забезпечити працюючих належним і надійним обладнанням, яке застосовується при збиранні яблук.

5. Керівнику господарства нормалізувати санітарно-гігієнічні умови праці; забезпечити оптимальні режими праці та відпочинку працюючих; санітарно-побутове обслуговування працівників.

6. Розглянути пропозиції по захисту населення об’єктів господарювання, галузей АПК в умовах надзвичайних ситуацій, природного характеру.

7. Вжити заходів захисту працівників і будівель для зменшення збитків та втрат у разі стихійного лиха.

8. Створення в господарстві надійної системи оповіщення населення про загрозу стихійного лиха.

9. Налагодити надійну взаємодію з установами охорони здоров’я для медичного обслуговування у надзвичайних ситуаціях, та налагодити навчання населення для надання першої допомоги потерпілим.