Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метеозаоч.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
149.1 Кб
Скачать

ТемператуРний режим грунту і повітря

Процеси нагрівання і охолодження грунту. Тепловий баланс земної поверхні. Теплофізичні властивості грунту. Методи вимірювання температури грунту. Добовий і річний хід температури грунту, фактори, що впливають на амплітуду температури грунту. Закономірності розподілу теплоти в грунті. Залежність температури грунту від рельефу місцевості, снігового покриву, типу, вологості та обробітку грунту. Вплив температури грунту на строки сівби, швидкість проростання насіння, ріст кореневої системи, надходження поживних речовин у рослини та швидкість розвитку шкідників і хвороб рослин. Методи впливу на температурний режим грунту для потреб сільськогосподарського виробництва.

Процеси нагрівання та охолодження повітря. Методи вимірювання температури повітря. Зміни температури повітря з висотою. Добовий та річний хід температури повітря. Поняття середніх, екстремальних температур, амплітуда ходу температури повітря. Оптимальні і критичні температури повітря, їх значення для розвитку сільськогосподарських культур. Активні і ефективні температури, їх суми, екологічне значення, методи розрахунку. Методи оцінки теплозабезпеченості сільськогосподарських культур. Температурний режим у посівах, садах, закритому грунті та методи його регулювання. Значення урахування температурного режиму грунту та повітря в сільськогосподарському виробництві.

Вода в атмосфері

Вологість повітря, її характеристики. Методи визначення вологості повітря. Добовий і річний хід вологості повітря. Зміна вологості повітря з висотою та в рослинному покриві. Значення вологості повітря для сільськогосподарського виробництва. Випаровування з поверхні води, грунту і рослин. Випаровуваність. Транспірація. Вплив метеорологічних факторів на випаровування і транспірацію. Добовий і річний хід випаровування. Методи визначення випаровування і регулювання випаровування в сільському господарстві. Продукти конденсації та сублімації водяної пари на земній поверхні і рослинах. Їх позитивне і негативне значення. Хмари, їх класифікація і методи спостережень.

Опади. Їх класифікація та значення у водному балансі грунту. Методи вимірювання опадів. Добовий та річний хід опадів на території України. Сільськогосподарське значення опадів.

Сніговий покрив, характеристика його стану, вимірювання. Вплив снігового покриву на перезимівлю озимих культур, глибини промерзання грунту та накопичення вологості в грунті.

Грунтова волога. Методи її визначення. Агрогідрологічні характеристики грунту. Продуктивна волога, її вплив на стан сільськогосподарських культур. Водний баланс поля. Нормативні агрометеорологічні показники потреби рослин у волозі. Регулювання водного режиму грунту на полях під різними сільськогосподарськими культурами.

Вітер. Погода та її завбачення

Вітер. Причини вітру. Методи вимірювання швидкості та напрямку вітру. Місцеві вітри та їх значення в сільськогосподарському виробництві. Роза вітрів, її побудова, та практичне значення.

Погода. Періодичні і неперіодичні зміни погоди. Повітряні маси, їх переміщення і трансформація. Фронти, циклони та антициклони, їх характеристика та вплив на погодні умови. Завбачення погоди, види і методи прогнозів погоди. Служба погоди. Використання прогнозів погоди у практичній діяльності.

НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА МЕТЕОРОЛОГІЧНІ ЯВИЩА ТА ЗАСОБИ БОРОТЬБИ З НИМИ.

Заморозки. Їх типи та умови виникнення. Вплив рельєфу та місцевих умов на інтенсивність і тривалість заморозків. Ймовірність небезпечних заморозків на території України. Методи прогнозу заморозків. Нормативні показники критичних температур пошкодження польових та ягідних культур весняними заморозками. Методи захисту сільськогосподарських культур від заморозків.

Посухи та суховії. Причини виникнення цих явищ. Нормативні агрометеорологічні показники посух і суховіїв. Повторюваність посух і суховіїв на території України. Сучасні методи боротьби з ними.

Пилові бурі (вітрова ерозія грунту). Причини виникнення пилових бурь і їх повторюваність на Україні. Заходи боротьби з ними.

Град, зливи. Причини виникнення і дія на сільськогосподарські культури граду та злив. Заходи боротьби з цими небезпечними явищами.

Несприятливі явища зимового періоду. Причини вимерзання озимих, багаторічних трав і плодових культур. Зимостійкість і морозостійкість рослин та вплив агрометеорологічних факторів осіннього періоду на загартування рослин. Небезпечні явища для зимуючих культур, в зимовий період (випрівання, вимокання, випирання, льодова кірка, видування і зимова посуха) та метеорологічні умови, якими вони спричиняються. Заходи боротьби з зимовими небезпечними явищами для сільськогосподарських культур.