Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метеозаоч.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
149.1 Кб
Скачать

Клімат і його значення для сільськогосподарського виробництва

Клімат і кліматичні фактори. Особливості кліматичних зон України. Агрокліматичні показники та оцінка ресурсів клімату України. Агрокліматичне районування. Оцінка теплових та світлових ресурсів клімату. Оцінка зволоження клімату, термічних умов вегетаційного періоду, умов перезимівлі сільськогосподарських культур та проведення польових робіт на території України.

Мікроклімат, фітоклімат, клімат грунту і їх формування. Моделювання клімату в фітотронах.

Вплив клімату на поширення шкідників і хвороб сільськогосподарських культур. Складання агрокліматичної характеристики території господарства. Використання агрокліматичної інформації в сільському господарстві.

Агрометеорологічні спостереження та прогнози

Організація агрометеорологічних спостережень на Україні, створення та робота агрометеорологічних постів у сільськогосподарських підприємствах. Використання даних агрометеорологічних спостережень для кількісної оцінки розвитку стану рослин, формування врожаю, появи і поширення шкідників, хвороб та бур’янів на полях.

Наукові основи агрометеорологічних прогнозів. Види агрометеорологічних прогнозів (теплозабезпечення вегетаційного періоду, строків початку польових робіт і сівби ранніх зернових культур, строків настання головних фаз розвитку сільськогосподарських культур, стану озимих культур в період перезимівлі, запасів продуктивної вологи в грунті до початку весняних робіт, появи хвороб, шкідників, бур’янів, урожаю сільськогосподарських культур та його якості). Впровадження та ефективність агрометеорологічних прогнозів.

АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

Організація забезпечення сільськогосподарського виробництва агрометеорологічною інформацією, її види і форми. Нові і перспективні методи агрометеорологічних спостережень. Використання їх з метою підвищення якості агрометеорологічної інформації. Використання агрометеорологічної та агрокліматичної інформації для оцінки перезимівлі озимих культур, прогнозування заморозків, визначення строків сівби, підвищення ефективності застосування добрив та програмування врожайності сільськогосподарських культур. Економічна ефективність використання агрометеорологічної інформації.

Завдання для контрольної роботи

Контрольна робота включає в себе відповіді на теоретичні питання, виконання розрахунків, побудову і аналіз графіків, складання опису агрометеорологічних умов /всього 7 завдань/.

Перед виконанням контрольної роботи необхідно вивчити теоретичні і практичні питання в такій основній лутературі:

  1. Чирков Б.И. Агрометеорология.-Л.: Гидрометеоиздат, 1986.-293 с.

  2. Павлова М.Д. Практикум по агрометеорологии.-М.: Гидрометеоиздат, 1984.-181 с.

Додаткова література:

  1. Агроклиматический справочник. Серия областных и республиканких справочников.-Л.: Гидрометеоиздат, 1958.-1961.

  2. Декадні агрометеорологічні бюлетені /по своїй області/.

  3. Климат Полтавы.- /Під ряд. В.Н. Бабиченко/, - Л.: Гидрометеоиздат, 1983

Вихідні дані для виконання завдань 1-7 наведені в таблицях 1-7 і розраховані на 75 варіантів. Номер варіанта визначається за двома послідніми цифрами шифру студента.

При написанні контрольної роботи потрібно виконувати такі вимоги:

  1. Об’єм контрольної роботи повинен складати 15-20 сторінок рукописного тексту;

  2. Контрольна робота повинна бути написана розбірливо і акуратно.

  3. Графіки слід виконувати на міліметровому папері і вклеювати в зошит.

  4. Для зауважень рецензента на кожній сторінці з правого боку оставляються поля шириною не менше 30-40 мм.

  5. На титульній сторінці контрольної роботи вказується назва предмету, шифр, факультет, прізвище, ім’я, по батькові виконавця і його адреса.

  6. В кінці ставиться підпис виконавця, дата, пишеться література якою студент користувався.