Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Desktop_1 / Курсак ПТПС / Ромашко / 2 розділ (рамка).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
261.08 Кб
Скачать

2.4 Визначення основних показників виробничого процесу

Основним принципом сучасного ремонтного підприємства є його ритмічність. Такт визначає структуру і тривалість циклу, ступінь спеціалізації, продуктивність підприємства і впливає на величину фронту ремонту, тобто кількість об’єктів, які одночасно знаходяться в ремонті.

В курсовому проекті ритмічність роботи підприємства оцінюємо тактом виробництва. Такт виробничого процесу τ – це інтервал часу, через який об’єкт поступає або виходить із ремонту.

Загальний такт виробничого процесу визначаємо через річний фонд часу підприємства і його програму, тобто:

приймаємо такт рівний(2.10)

Виробничий процес ремонтно-обслуговуючого підприємства характеризується сукупністю організаційно-технічних і технологічних процесів, в результаті яких відновлюється роботоздатність деталей, агрегатів, машин. Особливість виробничого процесу – висока складність, внаслідок конструктивних і технологічних особливостей сільськогосподарської техніки, велика номенклатура деталей і багато регулювань.

При організації виробничого процесу на великих спеціалізованих ремонтно-обслуговуючих підприємствах приймають мережне планування. Мережна модель – це сукупність послідовно взаємозалежних робіт, що з’єднані посередництвом початкових і кінцевих подій планування організації ремонту об’єкту.

Одним із важливих засобів виробничого планування є графік узгодженості операцій. Він показує послідовність і тривалість виконання операцій, потрібну кількість робітників і дозволяє визначити тривалість виробничого циклу.

Вихідні дані для побудови графіка: перелік операцій з вказанням норми часу (трудомісткості) і розряду по кожній роботі.

Послідовність побудови графіка виробничого процесу наступна.

1. Викреслюємо форму графіка.

2. Заносимо в заготовлену форму всі необхідні данні для формування робочих місць.

3. Вказуємо основні технологічні операції ремонту об’єкту.

4. Визначаємо такт виробництва.

5. Виконуємо необхідні розрахунки і будуємо графік.

Основний принцип побудови графіка – виконання кожної операції за час, що рівний такту виробництва. Кожний робітник повинен бути завантажений на час такту (допустиме перевантаження 10…15%).

Довжина ліній, які викреслюються на графіку проти кожної операції, повинна відповідати числу часів, що відкладені в масштабі, які визначають діленням норми часу по даній операції на число робітників, що виконують дану операцію.

Якщо робітник завантажений на даній операції не повністю, то її доповнюють технологічно подібною операцією, яка виконується на тому ж робочому місці. Виконання робітником декількох операцій позначають паралельними лініями, які з’єднуються тонкою вертикальною рискою.

При наявності декількох виконавців на одному робочому місці тривалість виконуваної роботи зображають паралельними відрізками, число яких дорівнює числу виконавців.

Для покращення тривалості виробничого циклу доцільно більше число робіт виконувати паралельно з врахуванням технічних можливостей. Ремонтувати складальні одиниці і відновлювати деталі – після дефектації і комплектування. Не можна збирати двигун і задній міст, не закінчивши їх ремонт, і т.д.

При будуванні графіка виробничого процесу потрібно суворо дотримуватися черговості по стадіям ремонту.

1. Розбиральні роботи. Ці роботи включають затрати часу на зняття двигуна і розбирання його на вузли. Раціональна кількість робочих місць може бути визначено із умови найбільш повного їх використання. Приймаємо 1 чол.

2. Мийні роботи виконуємо послідовно-паралельно як по відношенню розбиральних робіт, так і по відношенню дефектовочних робіт, що виконуються на наступній стадії ремонту машини. Ці роботи зручно сполучаються з розбиральними роботами. Таке сполучення дозволяє економити час на процесах, що пов’язані з підняттям і опусканням деталей з допомогою підйомно-транспортних пристосувань.

3. Дефектовочно-комплектувальні роботи передують ремонтно-відновлювальним роботам, так як для їх виконання потрібні технологічні рекомендації і наряд на проведення робіт, які є результатом дефектування.

4. Відновлювальні роботи характеризуються великою різновидністю. До них відносяться роботи, що пов’язані з обробкою деталей на верстатах, з відновленням їх форми або розмірів автогеннозварювальним, ковальським та іншими способами.

5. Роботи по розбиранню, ремонту і збиранню вузлів розміщуються послідовно в загальному технологічному процесі ремонту машин і характеризуються тим, що виконуються на декількох робочих місцях.

6. Роботи по складанню двигуна, заднього мосту і ходової частини можуть виконуватися одночасно, тобто паралельно. Останні роботи можуть також виконуватися паралельно з роботами по обкатуванню і випробуванню двигуна, не впливаючи на тривалість виробничого процесу. Роботи по складанню двигуна виконуються послідовно в загальному технологічному процесі ремонту машин і впливають на тривалість виробничого процесу.

7. Роботи по обкатуванню і випробуванню двигуна розміщуються в загальному технологічному процесі ремонту машини послідовно і, відповідно, впливають на тривалість виробничого процесу.

Графік виробничого процесу для трактора ХТЗ-2511 представлений у графічній частині лист 1.

Після побудови графіка виробничого процесу визначаємо тривалість циклу, яка відображає тільки технологічний час . Загальна тривалість циклуз врахуванням часу контролювання, транспортування складає:

(2.11)

Далі розраховуємо фронт ремонту, тобто кількість тракторів, що одночасно знаходяться в ремонті:

приймаємо(2.12)

Отже, одночасно в ремонті перебувають 9 тракторів.

Соседние файлы в папке Ромашко