Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Desktop_1 / Курсак ПТПС / Ромашко / 2 розділ (рамка).docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
261.08 Кб
Скачать

2.9 Розробка питань охорони праці і навколишнього середовища в підприємстві, що проектується

Виробничі, складські і допоміжні приміщення повинні задовольняти вимогам «Будівельних норм і правил» (БН і П) і діючим ГОСТом.

Санітарно-технічний стан підприємств технічного сервісу повинен відповідати вимогам, установленим органами державного санітарного нагляду. Приміщення підприємств обладнується згідно з вимогами охорони праці та здоров’я, захисту навколишнього природного середовища, протипожежної безпеки, санітарними та іншими вимогами, передбаченими відповідними нормативними актами. Важливе значення для здорових та безпечних умов праці на підприємствах технічного сервісу має раціональне розташування основного та допоміжного устаткування, а також правильна організація робочих місць. Порядок розташування устаткування і відстань між машинами визначаються їхніми розмірами, технологічними вимогами, і вимогами техніки безпеки. Підприємства повинні бути обладнані системами виробничого, протипожежного та господарсько-питтєвого водопроводів, господарсько-побутовою та виробничою каналізацією. Для видалення виробничих і побутових стічних вод підприємства повинні бути каналізовані. Каналізаційна мережа повинна з’єднуватися з міською каналізацією або мати власну систему очисних споруд.

Вимоги пожежної безпеки передбачають: організацію пожежної охорони на об’єкті, проведення навчання з питань пожежної безпеки (включаючи інструктажі та пожежно-технічні мінімуми), суворе дотримання правил і норм, визначених чинними нормативними документами при реконструкції приміщень, будівель та об’єктів, технічному переоснащенні виробництва, експлуатації чи можливому переобладнанні електромереж, опалення, вентиляції, освітлення, заборону куріння та застосування відкритого вогню в недозволених місцях, недопущення появи сторонніх осіб у вибухонебезпечних приміщеннях чи об’єктах, регламентацію пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт, своєчасне проведення профілактичних оглядів, випробувань, ремонтів технологічного та допоміжного устаткування, а також інженерного господарства (електромереж, електроустановок, опалення, вентиляції).

Для протипожежного захисту підприємств технічного сервісу слід передбачати: застосування пересувної пожежної техніки, зовнішній протипожежний водопровід та/або водойми (резервуари), установки пожежної сигналізації, установки пожежогасіння (автоматичні, автономні), системи оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, первинні засоби пожежогасіння. Вогнегасники, установки пожежної сигналізації та пожежогасіння повинні мати сертифікати відповідності.

Виробниче обладнання і пристосування не повинне виступати за границі проїздів і дільниць. Виробничі дільниці з виділенням шкідливих парів і пилу (ковальська, зварювальна, малярна, ремонту системи живлення і змащування) повинні бути ізольовані від других приміщень.

Приміщення для діагностування вузлів і агрегатів обладнують приточно-витяжною вентиляцією.

Всі зовнішні входи і в’їзди у виробниче приміщення повинні мати тамбури з тепловими завісами.

Ворота повинні бути ширше і вище на 1 метр об’єктів, що ремонтуються чи обслуговуються.

У виробничих приміщеннях передбачається оборотне водопостачання для миття машин, пристрій локальних очисних споруд для очищення стоків.

Кольорове вирішення інтер’єру і фарбування обладнання повинні відповідати «Рекомендаціям по проектуванню кольорової обробки інтер’єрів, виробничих будівель промислових підприємств».

Соседние файлы в папке Ромашко