Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChKA_экология.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
489.98 Кб
Скачать

1.2. Цілі освоєння дисципліни

Курс «Екологічне право з основами екології, ч.2» є складовою частиною безперерв­ної екологічної освіти та виховання студентів-правників, який спрямований на розвиток у студентської молоді еколого-пра­вового світогляду, спеціального еколого-правового мислення, закріплення необхідних юридичних знань з метою вирішення конкретних питань їх майбутньої практичної діяльності щодо захисту екологічних прав людини, забезпечення правопорядку у процесі реалізації екологічної політики держави.

В основу програми курсу «Екологічне право з основами екології, ч.2» покладено цільну і взаємопов'язану концепцію широкого розуміння еко­логічного права як комплексної га­лузі права, яка об'єднує такі складові, як природноресурсове право, природоохоронне право та право екологічної безпеки, норми яких регулюють екологічні суспільні відносини у галузі використання природних ресурсів, охо­рони навколишнього середовища і забезпечення екологічної безпеки. Цілі даної дисципліни полягають у тому, щоб:

  • дати студентам теоретичні знання про основні поняття, норми і принципи екологічного права, а також про предмет, метод, систему та джерела сучасного екологічного права;

  • ознайомити студентів зі змістом основних інститутів екологічного права;

  • дати студентам базові знання про норми екологічного права щодо охорони і збереження окремих видів і об'єктів природи;

  • а також сформувати у студентів базові знання щодо відповідальності за порушення норм екологічного законодавства.

1.3. Місце дисципліни в структурі освітньої програми

Програма курсу «Екологічне право з основами екології, ч.2», розрахована на студен­тів економіко-правового факультету спеціальності «правознавство» 3 курсу денної форми навчання, визначає коло основних питань і комплекс юридичних проб­лем, що висвітлюються у процесі викладення лекційного ма­теріалу, проведення практичних занять з використанням активних форм і методів еколого-правового навчання в обсязі 108 годин.

Навчальна дисципліна складається з двох частин: загальної і особливої.

Загальна частина екологічного права містить норми права, які регулюють питання, загальні для всіх видів екологічних відносин. Вона охоплює такі положення: а) загальна характеристика еко­логічних відносин та екологічного права; б) джерела (форми) еко­логічного права; в) право власності на природні об'єкти; г) управління в галузі використання, відтворення та охорони навколишнього при­родного середовища; ґ) загальні положення природокористування; д) правове забезпечення екологічної безпеки; є) правове забезпечен­ня економічного механізму у сфері екології; є) юридична відповідальність за по­рушення екологічного законодавства.

Особлива частина містить правові норми, які регулюють окремі види екологічних відносин з урахуванням їх специфіки, а саме пра­во користування землею, водами, надрами, рослинним світом, тва­ринним світом, атмосферним повітрям, природно-заповідним фондом та іншими видами природних ресурсів.

Програма відповідає завданням вищої освіти щодо поліпшення якості еколого-правової підготовки фахівців на рівні сучасних вітчизняних і світових вимог. Під час вивчення курсу «Екологічне право з основами екології, ч.2», студенту належить опанувати відповідну сукупність знань, вмінь та навичок.

Форма контролю – іспит.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]