Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДА 8.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
713.73 Кб
Скачать

Машини для післязбиральної обробки картоплі

Картопля, що надходить від картоплезбиральних комбайнів, являє собою ворох, у якому може бути до 20 % домішок (грудочки, частинки бадилля). Цей ворох спочатку очищують від домішок, а потім бульби сортують. При сортуванні бульби розділяють на великі (більше 80 г), середні (40 – 80 г) та дрібні (20 – 40 г) фракції.

Для очищення та сортування картоплі застосовують роликові та сітчасті сортувалки. Вони входять в обладнання до пересувних і стаціонарних сортувальних пунктів. В окремих випадках домішки та некондиційні бульби відокремлюють вручну на спеціальних перезбиральних столах або за допомогою автоматичних пристроїв.

Роликовий сортувач Э-15Б розділяє бульби на фракції за розмірами. Поверхні сортування (рис. 1.2, а) складені з прогумованих фігурних обертальних роликів 4. На ділянці А ролики утворять комірки шириною (по ходу продукту) 45 мм, на ділянці Б – 55 мм.

Для виділення домішок та бульб масою до 30 г перед фігурними роликами розміщений сепаратор, складений з п’яти дискових батарей. Диски 3 сепаратори, виготовлені з волокніту, змонтовані на валах. Вали з дисками та роликами розташовані паралельно та обертаються в одному напрямку. Під роликами встановлені збірники 5 із транспортерами 6 для відводу бульб і домішок.

Бульби завантажують у бункер 1, з якого транспортером 2 подають на дисковий сепаратор. Бульби перекочуються по дисках, а домішки просипаються в простір між ними. Далі бульби переміщаються роликами 4 і, западаючи в комірки (на ділянці А – дрібні бульби, на ділянці Б – середні), проходять до низу. Великі бульби сходять по роликовій поверхні. Транспортерами 6 бульби завантажують у контейнери 7.

Ролики можна розсовувати, збільшуючи або зменшуючи розмір прохідних комірок. Якщо у вихідному матеріалі міститься багато дрібних бульб – розсовують ролики А; коли переважають середні бульби, то розсовують ролики Б.

Рис. 1.2. Роликове сортування (а, в) і автоматичний відокремлення домішок (б):

1 – бункер; 2, 6,9 і 11 – транспортери; 3 – диски; 4 – ролики;

5 – збірники; 7 – контейнери; 8 – приймач; 10 – гірка; 12 – механізм приводу; 13 – компресор; 14 – штовхач; 15 – генератор рентгенівських променів; 16 – багатоканальна стрічка

Перебіркові столи являють собою стрічкові транспортери, по обидва боки яких обладнані місця для робітників. Робітники оглядають потік бульб і відбирають вручну грудки, каміння та зіпсовані бульби. Перебіркові столи встановлюють на стаціонарних картоплесортувальних пунктах.

Автоматичний віддільник Е-691, відокремлює каміння та грудки від бульб, використовуючи різний ступінь поглинання ними рентгенівських променів.

Відокремлювач (рис. 1.2, б) обладнаний багатоканальною стрічкою 16, генератором 15 рентгенівських променів, приймачем 8, механізмом 12 приводу штовхачів 14 транспортерами 9 і 11 для відводу домішок та бульб, компресором 13 та гіркою 10.

Багатоканальна стрічка 16 розподіляє бульби на кілька потоків, кожний з яких при падінні перетинає рентгенівські промені, спрямовані від джерела 15 на екран приймача 8. У результаті поглинання просвіченим тілом частини енергії промінів інтенсивність їх на екрані знижується, особливо сильно при просвічуванні більш щільних тіл (грудки, каміння). Інтенсивність променів оцінюється електронним пристроєм приймача 8, від якого (при проходженні тільки каміння або грудок) подається сигнал на спрацьовування механізму 12 приводу штовхача 14. Штовхачі відкидають грудки та каміння на транспортер 9, а бульби вільно проходять на гірку 10 і далі на транспортер 11. Гірка додатково очищає бульби від ґрунту. Продуктивність установки до 30 т/год.

Можливі несправності картоплезбиральних машин та способи їх усунення наведені в табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Можливі несправності картоплезбиральних машин і способи їх усунення

Несправності

Причини

Спосіб усунення

1

2

3

Картоплекопач КСТ-1,4

Нагромадження маси лемешами

Затупились лемеші

Загострити лемеші або замінити у разі їх повного спрацювання

Спрацювання запобіжної муфти

Заклинювання стороннього предмета в елеваторі

Видалити предмет. Затягнути пружину.

Не затягнута пружина муфти

Замінити шайби

Продовження таблиці 1.1

1

2

3

Спрацювались кулачкові шайби

Замінити шайби

Присипання бульб землею

Поламані секції, прутки полотен елеваторів

Замінити поламані секції, прутки

Кожух телескопічного вала чіпляє за штир причіпної серги трактора

Не відрегульовано наліпний механізм трактора

Відрегулювати начіпний механізм трактора

Питання для контролю:

  1. Загальна будова картоплекопача КСТ-1,4А.

  2. Технологічний процес роботи картоплекопача КСТ-1,4А.

  3. Основні регулювання картоплекопача КСТ-1,4А.

  4. Загальна будова та технологічний процес роботи роликового сортувача картоплі Э-15Б.

  5. Загальна будова та технологічний процес роботи автоматичного віддільника Е-691

  6. Основні технологічні несправності картоплекопача КСТ-1,4А та способи їх усунення.